Moederintuïtie: ‘Die klamboe, het zou toch niet…?’

25.02.2023 15:43
mombracing klamboe wieg Beeld: Getty Images

In het midden van de nacht wakker schrikken met idee dat je nú naar je kind moet gaan kijken. Het is de nachtmerrie van iedere ouder.

Bonne (32) woont samen met Ewout (32) en is moeder van Toon (1).

“Wat stond het schattig, zo’n knalgele klamboe boven het babybed. Met het nodige gevloek bond mijn vriend het peperdure apparaat aan ons drieënhalve meter hoge plafond. Het bungelde aan een waslijntje, maar dat zag toch niemand.

“Ik had al eens gedacht: zou hij die klamboe niet tussen zijn vuistjes klemmen?”

Zes maanden lang ging het goed. Toon greep inmiddels alles wat los en vast zat en ik had al eens gedacht: zou hij die klamboe niet tussen zijn vuistjes klemmen?

Lees ook – Veiligheid voorop: zó maak je een babybedje op >

Nachtmerrie

Op een vrijdagnacht werd ik met een schok wakker. Zomaar, uit het niets. Die klamboe, het zou toch niet…? Met mijn bril half op mijn neus en bungelend aan één oor, snelde ik naar zijn kamer.

En ja hoor, daar lag hij, zes maanden oud en ingepakt als een mummie, het gele net strak om zijn polsjes en nek gebonden. Hij keek wat beduusd. In pure paniek rolde ik hem uit het gedoemde ding. Na afloop waren er tranen, en niet alleen bij mijn zoon.”

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.