‘Ik probeerde mijn buik na de bevalling te verhullen met ruimvallende shirts’

01.04.2022 11:51
Beeld: Nine IJff

Laura van Raaij (40) is getrouwd met Pieter (40) en moeder van Reaven (bijna 9), Ranomi (7) en Romee (4,5). In de Kek Mama Special over mombracing geeft Laura zich, net als vier andere moeders, volledig bloot.

“Bij de meeste vrouwen groeien opgerekte buikspieren na de zwangerschap netjes terug, maar bij mij niet. Daardoor bleef mijn buik na mijn eerste bevalling enorm. Ook zat er vanbinnen een gat in: als ik lag, kon je er bij mijn navel drie vingers in leggen. Fysiotherapie kon de diastase, zoals dat heet, niet verhelpen.

Na een jaar werd ik zwanger van de tweede en zeiden mensen met twaalf weken: ‘Je moet zeker niet lang meer?’ Het pijnlijkst was die opmerking van een kennis, maar dan drie maanden na de bevalling. Ze had echter een punt: het wás ook alsof ik zwanger was. Mijn buik bleef groot en blubberig – ook na de komst van ons derde kind. Ik walgde ervan en probeerde mijn buik te verhullen met ruimvallende shirts.

 

Meer verhalen van moeders over alles dat met mombracing te maken heeft lees je hier.

 

Oude figuur

Vroeger werd ik op school ‘het skelet’ genoemd omdat ik van nature graatmager ben. Nu dacht ik: ik zou een moord doen voor mijn oude figuur. Het zat ’m vooral in mijn buik, maar ook mijn bovenbenen waren steviger. Van maat 34/36 was ik naar 40 gegaan.

Een jaar geleden was ik het zat. Ik dacht: misschien kan ik iets aan die buik doen als ik gezonder ga leven. Ik was een zoetekauw, bij iedere kop thee moest een koekje of chocola. Ik besloot de suikers in de ban te doen, ging vijftien kilometer per dag wandelen en deed buikspieroefeningen. Ook begon ik met het nemen van koude baden.

Ik werd getriggerd door een vriend die dat doet voor ontspanning en een hogere vetverbranding, en dacht: ik ga het zelf proberen. Het was dertien graden en de rivier was stervenskoud, maar toen ik na twee minuten weer op het droge stond, voelde het fantastisch. Alsof mijn lijf in de fik stond, maar op een fijne manier. Sinds kort heb ik een wijnvat met ijswater in de achtertuin waar ik dagelijks in dip. Mijn kinderen verklaren me voor gek, al wilde Reaven het laatst wel proberen. Tot z’n middel – ‘Veel te koud, ik ga douchen!’

Trots

Mijn levensstijl loont: ik ben acht centimeter buikomvang kwijtgeraakt. Waar ik eerst alleen vel zag, zie ik nu taille. Ook kan ik kleding aan waarin ik mijn buik niet hoef te verstoppen. Ik heb maat 38 en weet dat mijn buik nooit meer de oude zal worden, maar dat is oké. Hij hoeft niet strak, maar ik wil er ook niet uitzien alsof ik zwanger ben. Ik ben er trots op dat dat me gelukt is.”

 

Dit portret staat in de Kek Mama Mombracing Special 2022.

77% van de moeders in Nederland heeft te maken met momshaming, blijkt uit onderzoek van Kek Mama. Dat vond de redactie zó schokkend, dat ze een campagne is gestart: Kek Mama lanceert mombracing, de tegenhanger van momshaming, en roept alle moeders op om elkaar voortaan te steunen in plaats van te bekritiseren.