Na de bevalling duurt het weer even voordat je menstruatie op gang komt. Maar wanneer precies? Is het net zoals voor je zwangerschap? En ben je dan meteen vruchtbaar?
Lees verder onder de advertentie
Wij zetten de feiten voor je op een rij.
Wanneer word je weer ongesteld?
Na zes tot acht weken, drie maanden of zelfs na een halfjaar pas: het verschilt nogal per vrouw. Als je borstvoeding geeft, kan het bijvoorbeeld extra lang duren: bij tachtig tot negentig procent van de vrouwen blijft de menstruatie weg zolang er borstvoeding wordt gegeven, omdat het hormoon prolactine (dat zorgt voor de aanmaak van melk) de opbouw van baarmoederslijmvlies en de eisprong onderdrukt.
Lees verder onder de advertentie
Ben je direct weer vruchtbaar?
Binnen een maand of drie na het stoppen met borstvoeding komt je menstruatie meestal weer op gang. Wel goed om te weten: het is een fabel dat je niet zwanger kunt raken als je niet menstrueert of borstvoeding geeft. De kans is kleiner, maar het is toch aan te raden om anticonceptie te gebruiken als je niet opnieuw zwanger wil raken.
Lees verder onder de advertentie
En over anticonceptie gesproken: je kunt (als je geen borstvoeding geeft) na je zwangerschap gewoon weer met de pil beginnen – deze kan zelfs helpen om je cyclus weer op gang te brengen. Een spiraal mag zes weken na de bevalling geplaatst worden. Meer over anticonceptie na je zwangerschap lees je hier.
Is de menstruatie hetzelfde als vóór je zwangerschap?
Dat verschilt per persoon. Het kan zijn dat je exact dezelfde cyclus hebt als voor je zwangerschap, maar het kan ook zijn (en dat is vooral de eerste paar menstruaties) dat het wat onregelmatiger is. Is jouw menstruatie wel degelijk verandert en heb je last van veel bloedverlies? Dan kan je altijd contact opnemen met de huisarts.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…