Ramadan is een tijd van vasten, reflectie en samenzijn. Het is ook een moment om met dankbaarheid en liefde te genieten van heerlijke maaltijden. In deze Ramadanserie duiken we de keuken in met 10 heerlijke recepten uit het 100 Ramadanrecepten kookboek van Elisabeth Scholten en Aicha El Abdi.
Lees verder onder de advertentie
Shebakia is een traditionele Marokkaanse honingkoek die niet mag ontbreken tijdens Ramadan. Knapperig, zoet en doordrenkt met honing en oranjebloesemwater. Een beetje werk, maar absoluut de moeite waard.
Beeld: Elisabeth Scholten
Ingrediënten voor 25-30 stuks
50 g geroosterde sesamzaadjes ( + extra om te bestrooien)
250 g bloem
15 g fijngemalen amandelen
Halve theel. fijngemalen anijszaad
Halve theel. kaneel
1 theel. bakpoeder
Kwart theel. instant gist
1 theel. azijn
25 g gesmolten boter
Anderhalve eetl. oranjebloesemwater
1 liter zonnebloemolie (voor frituren)
250 g honing
Zo maak je ze
Maal het sesamzaad fijn en meng met de bloem, amandelen, anijszaad, kaneel, bakpoeder en gist.
Voeg azijn, gesmolten boter en oranjebloesemwater toe en kneed het deeg met je handen.
Voeg beetje bij beetje water toe tot het samenhangend en soepel is.
Kneed het deeg 10 minuten en laat het daarna 15 minuten rusten in de koelkast.
Rol het uit tot een plak van 2 mm dik en snijd lange rechthoeken van 9 cm breed.
Snijd deze in kleinere rechthoekjes van 5×9 cm en maak vier sneetjes in elk koekje, zonder helemaal door te snijden.
Haal je vingers om en om door de strookjes en vouw ze binnenstebuiten, zodat de typische shebakia-vorm ontstaat.
Knijp de uiteinden samen.
Verhit de olie tot 180 °C, zet het vuur iets lager en bak de shebakia’s goudbruin en knapperig.
Verwarm de honing au bain-marie en dompel de warme shebakia’s er een paar minuten in onder.
Laat uitlekken in een vergiet en bestrooi met sesamzaad of fijngemalen amandelen.
Tip
Shebakia blijft wekenlang goed in een luchtdichte trommel, maar wees gewaarschuwd: ze zijn vaak sneller op dan je had gedacht.
Voor nog meer recepten: lees het boek 100 ramadanrecepten van Elisabeth en Aicha
Lees verder onder de advertentie
Gratis MOSZ leren tas
Abonneer voordelig en krijg een gratis MOSZ tas t.w.v. €119,95
Hoe combineer je het ouderschap met een goedlopende carrière? In ‘De ladder op’ interviewen we bekende Nederlandse vrouwen hierover. In deze editie: Loes Daniels (36). Zij en haar partner Roderick zijn trotse ouders van Hugo (2,5) en Lotti (7 maanden).
We kennen ze allemaal: die ene vriendin die keer op keer verliefd werd op de verkeerde man. Charmante praatjesmakers, mysterieuze types of gewoon regelrechte bad boys. Volgens de sterren is dat geen toeval: sommige moeders hebben er simpelweg een handje van om steeds weer te vallen op het verkeerde type.
Soms gebeurt het opeens: je kind wil een rigoureuze verandering in zijn uiterlijk. Waar je zelf nog denkt aan knipbeurten van een paar centimeter, komt je zoon doodleuk met een ander idee bij de kapper. Het overkwam Sam.
Steeds de Insta van je ex checken helpt niet om over je scheiding heen te komen, dat snapt Renée heus wel. Maar zich verliezen in het partyen op Ibiza lukt haar ook niet. Totdat ze na een toevallige ontmoeting alsnog weet te ontdooien. En hoe.