Wat is de ramadan? Zo leg je het uit aan je kind

12.03.2024 11:00

De ramadan is gisteren van start gegaan: een maand vol betekenis en traditie in het Islamitische geloof. Terwijl 1.6 miljard mensen wereldwijd vasten van zonsopgang tot zonsondergang, is het de perfecte gelegenheid om samen met je kids de filosofie achter deze periode te ontdekken. 

Misschien hebben je kinderen klasgenootjes die deelnemen aan de ramadan, of komen ze in aanraking met vastende vriendjes thuis. In het kleurrijke Nederland, met zijn diverse samenleving, is het slechts een kwestie van tijd voordat ze iets oppikken over deze maand. Je hoeft geen expert te worden, maar het begrijpen van de basis van ramadan kan zeker handig zijn.

Wat is de Ramadan?

De Ramadan is de negende en heilige maand volgens de Islamitische kalender. Een Islamitisch jaar telt 12 manen en is zo’n 11 dagen korter dan het gangbare Nederlandse jaar. Wanneer de negende nieuwe maan aan de hemel verschijnt, gaat de Ramadan van start. De datum verschilt ieder jaar: er zit vaak zo’n 11 dagen tussen het voorgaande jaar. Er wordt een maand lang gevast van zonsopgang tot zonsondergang. Het vasten omvat meer dan niet eten en drinken, maar ook afzien van seks, vriendelijk zijn naar anderen, bidden, het lezen of beluisteren van de Koran. Kortom: het voeden van de ziel. Het fysieke aspect van het vasten fungeert als constante herinnering aan het geloof en stimuleert zelfreflectie en persoonlijke groei. 

Letterlijke betekenis

Het woord ‘ramadan’ komt van ‘ramida’, wat zoiets betekent als ‘verschroeid door de hitte van de zon’. Dit gaat niet alleen over het vasten in extreme weersomstandigheden, maar heeft ook een diepere betekenis. Het staat voor zelfverandering tijdens deze speciale vastenmaand. Net zoals klei verandert onder intense hitte, ondergaan moslims een spirituele transformatie door zich te verdiepen in de Koran, meer te bidden en donaties (‘zakat’) te geven aan de minder bedeelden.

Lees ook – Gezinnen met een overtuiging: ‘We proberen zoveel mogelijk volgens de tien geboden te leven’

Doet iedereen mee?

Kinderen, zwangere vrouwen, zogende moeders en zieken mogen vrijgesteld zijn van vasten, evenals degenen die reizen. Voor hen is er de mogelijkheid om dagelijks een vastgesteld bedrag opzij te zetten (gelijk aan de waarde van een pak meel, brood, rijst, enz.) en dit te doneren aan mensen in nood. Aan het einde van de ramadan doet men ook nog een donatie, bekend als zakat al iftar.

Iftar en suhur

Wellicht heb je het woord iftar vaker gehoord: dit is de ceremoniële breking van het vasten bij zonsondergang. Vaak wordt er gestart met dadels en water, om de suikerspiegel op gang te krijgen, gevolgd door een hartige maaltijd. Suhur is weer de maaltijd voor zonsopgang, meestal bestaande uit eieren, fruit en groenten. Tijdens ramadan nemen moslims ook de tijd voor hun religie: bidden vijf keer per dag en lezen stukken uit de Koran. Iedereen beleeft het op zijn eigen manier, variërend van vrijwilligerswerk tot familietijd zonder geroddel of schelden.

Laatste 10 dagen

In de laatste tien dagen van de ramadan is er een speciale nacht genaamd ‘Laylat-al Qadr’, wat betekent ‘de nacht van kracht’. Het is de nacht waarop de profeet Mohammed de eerste verzen ontving. Moslims geloven dat deze nacht extra zegeningen en vergeving brengt. Ze bidden meer, lezen extra in de Koran en proberen meer goede daden te verrichten. Deze daden, ‘hasanaat’ genoemd, helpen hen naar de hemel als ze meer goed dan slecht doen.

Lees ook – ‘Toen ik hier nog niemand kende, was Allah mijn grote troost’

Het Suikerfeest

Op de afsluitende dag van de ramadan begint ‘Eid el-Fitr’, wat in het Nederlands ook wel het Suikerfeest wordt genoemd vanwege de traditie om koekjes te eten tijdens het vieren van Eid. Mensen vieren deze dag samen met vrienden en familie, vaak met een bezoek aan de moskee voor het speciale Eid-gebed. Het woord ‘Eid’ betekent feest in het Arabisch, en de manier waarop Eid gevierd wordt, varieert per cultuur. Het is hoe dan ook feest! Als je (kind) iemand kent die deelneemt aan de ramadan, geef ze een warme groet met ‘Ramadan Kareem’ of ‘Ramadan Mubarak. Tijdens het Suikerfeest zeg je ‘Eid Mubarak’.

In de extra dikke special van Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.