Ramadan is een tijd van vasten, reflectie en samenzijn. Het is ook een moment om met dankbaarheid en liefde te genieten van heerlijke maaltijden. In deze Ramadanserie duiken we de keuken in met 10 heerlijke recepten uit het 100 Ramadanrecepten kookboek van Elisabeth Scholten en Aicha El Abdi.
Lees verder onder de advertentie
Bij de schoonouders van Elisabeth staat deze soep elke Ramadan standaard op tafel. Harira is een goedgevulde Marokkaanse soep met tomaat, kikkererwten en vlees. Kruidig, vol van smaak en perfect om de iftar mee te beginnen. Daarnaast wordt er vaak shebakia bij gegeten, de bekende honingkoekjes die perfect passen bij deze soep. Serveer met dadels en versgebakken brood voor een complete maaltijd.
Lees verder onder de advertentie
Beeld: Elisabeth Scholten
Ingrediënten (voor 6-8 kommen)
5 tomaten
1 grote ui, in grove stukken
Klein bosje bladselderij
Paar takjes peterselie en koriander
3 eetlepels zonnebloemolie
200 g lams- of kalfsvlees, in blokjes
1 blikje tomatenpuree (70 g)
1 eetlepel ras el hanout
1 theelepel gemberpoeder
1 theelepel kurkumapoeder
2 theelepels zout (of naar smaak)
1 theelepel zwarte peper
½ theelepel kaneel
50 g bloem
400 g kikkererwten uit blik, uitgelekt
50 g vermicelli
Bereiding
Schil de tomaten en pel de ui. Snijd beide in grove stukken.
Mix samen met de bladselderij, peterselie en koriander tot een gladde puree in een blender of keukenmachine.
Verhit de zonnebloemolie in een grote soeppan en bak de vleesblokjes rondom goudbruin.
Voeg de tomatenpuree toe en bak al roerend een paar minuten mee.
Giet het tomatenmengsel bij het vlees en voeg alle kruiden toe.
Schenk 1½ liter water erbij, roer goed en breng aan de kook.
Zet het vuur laag en laat de soep 1½ uur zachtjes pruttelen met de deksel op de pan.
Roer de bloem los met ½ liter koud water tot er geen klontjes meer in zitten.
Voeg dit mengsel al roerend toe aan de soep.
Doe ook de kikkererwten en vermicelli erbij.
Laat de soep nog 15 minuten op laag vuur doorkoken en roer af en toe om aanbranden te voorkomen.
Proef en breng eventueel op smaak met extra zout.
Tips
Vervang het vlees door 100 gram bruine linzen en voeg deze tegelijk met de kikkererwten toe.
Lekker met dadels en knapperig brood.
Voor nog meer recepten: lees het boek 100 ramadanrecepten van Elisabeth en Aicha
Mis niks van Kek
Volg ons kanaal en lees als eerste nieuwe verhalen en columns
Jij weet wanneer de opvang sluit, waar het gymshirt ligt en wat er wel in de broodtrommel mag. En je partner? Die staat er verdwaasd en geeft aan dat jij het toch allemaal beter weet, dus het aan jou overlaat. Het klinkt onschuldig, maar het heet weaponised incompetence en het zorgt ervoor dat jij structureel […]
Opvoeden: het is soms een feest, soms een fulltime les in geduld. Natuurlijk wil je dat je kind opgroeit tot een warm, zelfverzekerd mens, én dat jullie band sterk blijft. Maar met alle adviezen, podcasts en TikTok-opvoedgoeroes zie je soms door de bomen het bos niet meer.
We weten allemaal dat slaap belangrijk is. Maar in de praktijk? Scrollen we nog even op Instagram, kijken we tóch nog een aflevering en worden we vervolgens drie keer per nacht wakker van een kind dat dorst heeft, nachtmerries heeft of gewoon even wil knuffelen. Ouders weten: goed slapen is een luxe. Toch hebben volwassenen […]
Dat kinderen veel fantasie hebben is een feit, maar toen de kinderen van de 39-jarige Dani een mysterieuze man in hun kamer zagen, wist ze: er spookt meer tussen hemel en aarde.
Anouk is trotse echtgenote van Erwin en mama van vier meiden: Aurélie (11), Emeline (8), Vieve (7) en Lilou (4). In hun levendige huishouden is het soms één en al chaos, maar liefde, gelach en spontane dansfeestjes voeren steevast de boventoon. Anouk deelt vol enthousiasme haar avonturen in het ouderschap.