Als je je kind hoort hoesten en snotteren, weet je dat de winter dichtbij is. Het griepseizoen komt weer om de hoek kijken. De kans op een griepje wat verkleinen? Een paar tips.
Lees verder onder de advertentie
Hier moet je op letten.
Was je handen
Klinkt logisch maar heel belangrijk, en niet alleen in de winter: was je handen regelmatig. Ziektekiemen worden vaak verspreid door het aanraken van deurknoppen en boodschappenwagentjes of het geven van een hand, terwijl je daar nét in gehoest hebt. Met onze handen verspreiden we de hele dag bacteriën.
Lees verder onder de advertentie
Leer je kind hygiëne aan
Jong geleerd is oud gedaan. Leer je kinderen al vanaf jonge leeftijd hoe belangrijk een goede hygiëne is. Leer ze bijvoorbeeld om een hand voor hun mond te doen als ze moeten hoesten of niezen. Een andere gewoonte die je kunt aanleren is om niet steeds aan hun gezicht te zitten. Probeer niet in je neus peuteren of je vingers in je mond te stoppen. Bacteriën komen meestal via de mond, neus of ogen het lichaam binnen.
Lees verder onder de advertentie
Ventileer ruimtes goed
Zorg dat je je huis en andere plekken waar veel mensen dicht op elkaar staan goed ventileert, zodat bacteriën niet in de lucht blijven hangen. Zet een raam op een kier, laat een ventilatierooster open of – in de zomer – zet de airco aan.
Houd snotterig bezoek buiten de deur
Klinkt wat hysterisch, maar: zorg dat er zo min mogelijk mensen over de vloer komen die overduidelijk verkouden of ziek zijn. Niet gezellig, maar wekenlang om en om ziek zijn is ook geen pretje.
Frisse lucht en daglicht
Haal dagelijks een frisse neus. Frisse buitenlucht en daglicht is namelijk hartstikke goed voor je gezondheid. Bovendien is het maken van een mooie winterwandeling een leuk uitje. Kleed je wel lekker dik aan.
Ziek zijn én voor je kroost zorgen is op z’n zachtst gezegd niet fijn. Zorg goed voor jezelf om ergere klachten te voorkomen. Voel je je wat verkouden of ben je heel moe? Probeer tussen de ochtend- en avondspits wat rust te pakken. Door op tijd op de rem te trappen kun je heel wat ellende voorkomen.
Lees verder onder de advertentie
Gezond eten
Dat gezond eten belangrijk is, weet iedereen. Om een virus zo min mogelijk kans te geven is het belangrijk dat je veel groente, fruit en langzame koolhydraten eet. Schotel je kinderen dus volkorenpasta en volkorenbrood voor en kies voor zilvervliesrijst in plaats van witte rijst. Vermijd bewerkt voedsel zoveel mogelijk.
Lees verder onder de advertentie
Genoeg drinken
Zorg dat je genoeg vocht binnenkrijgt. Door voldoende te drinken moet je vaker naar de wc en ontdoet je lichaam zich van afvalstoffen, waardoor een virus minder kans krijgt om zich te nestelen in je lichaam.
Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.