Vanaf dit jaar is de rotavirusvaccinatie onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, voor baby’s geboren vanaf 1 januari 2024. Omdat uit recent onderzoek blijkt dat het rotavirus niet zo bekend is onder ouders hebben we wat handige informatie voor je op een rij gezet.
Lees verder onder de advertentie
Wat is een rotavirusinfectie?
Een rotavirusinfectie is een besmettelijke infectie waarbij een ontsteking van de maag en de darmen optreedt. In Nederland komt het veel voor, vooral bij jonge kinderen tot 2 jaar oud. Per jaar komen 3.500 kinderen, vanwege uitdroging door besmetting met het rotavirus, in het ziekenhuis terecht.
Lees verder onder de advertentie
Een rotavirusinfectie is te herkennen aan de volgende symptomen:
Overgeven
(hevige) diarree
Koorts
Misselijkheid
Buikpijn en buikkramp
Besmetting
Het rotavirus is erg besmettelijk en zit in de ontlasting van iemand die het virus bij zich draagt; deze ontlasting is daarom besmettelijk. Iemand die een rotavirusinfectie heeft kan anderen besmetten. Na bezoek aan het toilet kan het virus op bijvoorbeeld de wc-bril, de spoelknop, de kraan of de deurklink zitten. Hierdoor kan het virus op de handen en in de mond terechtkomen. Via de handen kan het virus ook op speelgoed, bestek, servies en eten terechtkomen. Het goed wassen van de handen is dan ook belangrijk.
Lees verder onder de advertentie
Vaccinatie beschermt tegen rotavirusinfectie. Daarnaast is het belangrijk om goed te letten op de hygiëne.
De rotavirusvaccinatie
De rotavirusvaccinatie is een druppelvaccin, dat via druppels in de mond wordt gegeven. Het vaccin wordt 6 tot 9 weken na de geboorte gegeven bij de eerste vaccinatieafspraak en nogmaals rond 3 maanden. Baby’s geboren vanaf 1 januari 2024 krijgen de vaccinatie automatisch aangeboden. Vanaf half februari zullen dus de eerste vaccinaties gegeven worden. De eerste ouders die het betreft ontvangen hier eind januari een uitnodiging voor.
Lees verder onder de advertentie
Bestaand vaccin
Per 2024 is de rotavirusvaccinatie voor het eerst onderdeel van het Rijksvaccinatieprogramma, maar het vaccin dat gebruikt wordt bestaat al veel langer. Ook is het druppelvaccin in andere landen al langer onderdeel van de vaccinatieprogramma’s.
Lees verder onder de advertentie
Wil je meer weten? Klik dan hier voor meer informatie over de rotavirusinfectie en hier voor meer informatie over de rotavirusvaccinatie.
Je zou denken dat volwassenen met een hoge functie en flink salaris allemaal begonnen met een bibliotheekkaart op hun tweede en elke avond luisterden naar literaire meesterwerken bij het zachte licht van een nachtlampje. Dat zit toch anders.
Mijn dochter leert praten. Ik vind het werkelijk een van de schattigste fases tot nu toe. Die brabbelende dreumes die allemaal grappige dingen zegt: het is om van te smelten. Het levert alleen ook weleens gênante situaties op.
Je denkt dat je iemand in huis haalt om op je kinderen te passen, maar intussen wordt je voorraadkast geplunderd en verdwijnen er sieraden. Wat begon als een klein vermoeden, groeide bij Carla uit tot een regelrechte mini-detectivezaak.
Een zwangerschap is al spannend genoeg, maar voor de Britse Lucy en haar man Adam werd het een ware achtbaan. Hun baby Rafferty kwam niet één, maar twee keer ter wereld.
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.