
Janna ging op vakantie met de auto: ‘Mijn zoon keek me aan en zag lijkwit. Ik schrok me rot’
Janna en haar gezin gingen voor het eerst met de auto op vakantie. Wat goed begon, eindigde helaas moe, hongerig en stinkend naar kots...
Met liefde sta je in de keuken om een voedingsrijk bord voor jouw kleine te prepareren. En wat krijg je terug? Een kind dat volop nee schudt. Herkenbaar? Frustrerend!
Vooral omdat je niet weet waar het ‘m dan aan ligt. Sommige ouders kunnen zich zelfs zorgen maken. Volgens Jeanette Bradley is er vaak niks ergs aan de hand, maar gaat het om een onschuldige oorzaak. Ze zijn bijvoorbeeld moe of afgeleid. Soms hebben ze simpelweg geen honger tijdens een maaltijd. Het is heel normaal dat kinderen fases hebben waarin ze opeens bijna niets lijken te eten. We zetten een aantal belangrijke mogelijkheden op een rij.
Peuters doen aan ‘selectief eten’: ze hebben hun favorieten en de rest laten ze staan. Wist je dat hun voorkeur voor zoet zelfs aangeboren is aangeboren? Handig, want zoete smaken trekken ze al vanaf de babytijd naar moedermelk. Hartige smaken moeten ze echt leren. Door zelf gevarieerd te eten geef je het goede voorbeeld, en na verloop van tijd zullen ze jouw gedrag gaan nadoen.
Rond hun tweede jaar ontwikkelen veel peuters een angst voor nieuw eten, ook wel neofobie genoemd. De een heeft er meer last van dan de ander, maar uiteindelijk groeit bijna iedereen eroverheen. Laat je kind rustig wennen door nieuwe dingen steeds opnieuw aan te bieden, zonder dwang.
Met meer smaakpapillen dan volwassenen proeven kinderen alles veel sterker. Soms spelen ook andere zintuigen mee: de structuur, geur, kleur of het uiterlijk van eten kan al bepalend zijn. Laat je peuter gerust voelen, kijken en zelfs een beetje spelen met eten, want zo wordt het steeds vertrouwder.
Net als wij kunnen peuters ook (figuurlijk) het een en ander op hun bordje hebben. Denk aan het spel waar ze te druk mee bezig zijn. Kijk daarom of je de grootste maaltijd naar de lunch kunt verplaatsen en zorg voor een goed slaapritme: peuters van 1–2 jaar hebben 11–14 uur slaap nodig per dag (inclusief dutjes), en 3–5-jarigen zo’n 10–13 uur.
Soms is er natuurlijk meer aan de hand. Denk aan doorkomende tandjes, obstipatie, een keelontsteking of een voedselintolerantie zoals coeliakie. Ook reflux of zeldzamere aandoeningen zoals eosinofiele oesofagitis kunnen meespelen. Merk je dat je kind blijft afvallen, steeds ziek lijkt of extreem weinig eet? Bespreek dit dan met je huisarts of het consultatiebureau.
Lang niet alle kinderen zijn te porren voor een lekker portie groente of fruit. Deze creatieve maar oersimpele tips helpen je een handje.
Dit artikel is geschreven door de redactie van Kek Mama en is bedoeld voor informatieve doeleinden. Wij zijn geen artsen. Bij twijfels of gezondheidsproblemen raden we aan om altijd een arts of medisch specialist te raadplegen.
Bron: Very Well Health
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!