
Elise: ‘We zwaaiden blij naar papa in de zee, niet wetende wat zich echt afspeelde’
Wat begon als een onschuldige stranddag, veranderde onverwachts in een moment van pure paniek voor Elise en haar gezin toen haar vriend de zee in ging.
Kinderen en plastic gaan prima samen bij het spelen met Duplo, maar in hun eten? Liever niet. Want wist je dat veelgebruikte keukenproducten – denk aan snijplanken, bewaarbakjes en pannen – ongemerkt microplastics kunnen achterlaten in het eten van je kind?
Dat wil je natuurlijk niet. Gelukkig is het op te lossen met een paar simpele swaps waarmee je je keuken een stuk gezonder maakt. En het mooiste? Dat hoeft helemaal niet duur te zijn.
Plastic snijplanken verliezen bij elk gebruik minuscule deeltjes – en die belanden dus in je eten. Lekker snijden, minder lekker voor je darmen.
Kies voor: bamboe snijplanken
Duurzaam, stevig én plasticvrij. Perfect voor het bereiden van kindvriendelijke maaltijden (of als mini charcuterie-plankje voor jouw me time-momentjes).
Vooral als je er warme of zure gerechten in doet, kunnen plastic bakjes microplastics én chemische stoffen afgeven aan je eten.
Kies voor: roestvrijstalen thermosbakjes
Aluminium houdt eten warm of koud en lekt geen rommelige troep of giftige stoffen. Ideaal voor de lunch van je kind. Vaak zit er ook nog een lepeltje bij.
Takeaway is lekker makkelijk, maar die plastic vorken en bordjes kunnen plasticdeeltjes loslaten – zeker bij warm eten. En die plastic kinderbordjes in gezellige kleuren zijn super handig (want kunnen tegen een stootje), maar laten ook microplastics los.
Kies voor: bamboe bordjes en rvs bestek
Schattig, herbruikbaar en kindproof. Het is niet alleen stevig en duurzaam, maar ook gewoon vaatwasserbestendig. Wel zo makkelijk.
Elke keer dat je zo’n zakje opent of sluit, laat het microplastic los. En die komen dus óók op de boterham van je kind. Eet smakelijk… of liever niet.
Kies voor: siliconen snackzakjes
100 procent plasticvrij en herbruikbaar. Ze zijn ideaal voor fruit, koekjes of broodjes. Je kind kan ze makkelijk zelf openen én ze staan uit zichzelf rechtop.
Plastic folie lijkt handig, maar laat ongemerkt microplastics los op je eten. Vooral bij langere blootstelling (en wie herkent niet de “oh ja, die restjes van gisteren!”-momenten?).
Kies voor: herbruikbare food wraps
Gemaakt van bijenwas of plantaardige wax, plakken met een beetje handwarmte zó over je kom of boterham. Afspoelen, drogen, opnieuw gebruiken. Je koelkast (en de planeet) zullen je bedanken.
Veel non-stick pannen bevatten chemische stoffen (zoals PTFE en PFOA) die bij verhitting kunnen vrijkomen. En die wil je liever niet in je pannenkoek.
Kies voor: keramische pan
Een natuurlijke antiaanbaklaag, geen chemische dampen, geen microplastics. Daar wil je je pannenkoeken, eitjes of groenten en vlees wel in bakken.
Je hoeft je hele keuken niet in één keer te vervangen. Begin klein: kies één item uit, vervang het, en bouw het langzaam uit. Zo maak je je keuken beetje bij beetje microplastic-proof. Goed voor je kind, je gemoedsrust én je portemonnee.
Wist je dat je baby maar liefst 4,5 miljoen (!) microplastics per dag inslikt? Yikes! Lees hier wat je eraan kunt doen.
Ga voor me-time met Kek Mama Magazine!