
Wil je geen verwende kinderen? Doe deze 4 dingen dan vooral niet
Iedereen kent er wel een: een verwend kind. En niemand van ons vindt verwende kinderen leuk, toch? We willen dus ook zeker niet dat ónze kinderen ineens verwend gedrag gaan vertonen.
Van urine-incontinentie tot spataderen; als moeder heb je, helaas vaker dan je zou willen, met deze problemen te maken. In Lijfdossier snijden wij, samen met de specialisten van Bergman Clinics, deze verschillende ongemakken aan. Deze keer: spataderen.
‘Ze horen erbij.’ ‘Ze verdwijnen vanzelf.’ ‘Het is vooral cosmetisch.’ Misvattingen over spataderen zorgen ervoor dat veel vrouwen ermee blijven rondlopen. Onnodig en soms zelfs gevaarlijk, zegt vaatchirurg Angelique van Schaik van Bergman Clinics.
“Spataderen komen bij 40% van de zwangere vrouwen voor,” vertelt dokter Van Schaik. Dat heeft verschillende oorzaken, zoals erfelijke aanleg, de diameter van je bloedvaten en de ligging en het gewicht van je baby. Een baby van tien pond drukt meer op je vaten dan een lichter kindje en een tweeling of drieling geeft ook extra veel druk op de vaten in het bekken. Die verhoogde druk kunnen je bloedvaten niet altijd aan. Door de zwangerschap en verandering in je hormonen is de vaatwand ook slapper geworden. Dit zorgt ervoor dat aderen uitzetten en spataderen ontstaan. Als je aderen in je benen gezond zijn, verdwijnen spataderen na de zwangerschap. Maar dit gebeurt lang niet altijd.
Spataderen worden vaak afgedaan als een tijdelijk of cosmetisch probleem, terwijl de gevolgen ernstig kunnen zijn. “Complicaties zoals oppervlakkige trombose of zelfs een longembolie komen vaker voor dan je denkt,” waarschuwt dokter Van Schaik.
Veelvoorkomende klachten zijn:
Toch worden spataderen niet altijd serieus genomen. Veel vrouwen worden weggestuurd bij de huisarts en krijgen het advies te wachten tot hun gezin compleet is. “Ze horen: ‘Wacht maar, want ze komen tijdens een volgende zwangerschap toch weer terug.’ Maar dat is achterhaald. Nieuwe spataderen kunnen zeker ontstaan, grote kans zelfs als je er eerder ook gevoelig voor was, maar dat betekent niet dat je de bestaande spataderen niet moet behandelen. Integendeel, het verkleint juist de kans op complicaties bij een volgende zwangerschap.”
De vaatchirurg trekt een duidelijke vergelijking: “Als je hoge bloeddruk hebt, stel je een behandeling toch ook niet uit? Daarbij zitten er soms jaren tussen zwangerschappen, jaren waarin je rondloopt met klachten die met de tijd verergeren. De expert ziet in de praktijk vaak vrouwen die hebben geluisterd naar het advies te wachten met het actief behandelen van spataderen en nu rondlopen met de gevolgen daarvan. “Ik zie vrouwen van begin dertig met grote spataderen op hun been. ‘Ik voel me net een tachtigjarige,’ zeggen ze dan tegen mij tijdens het consult. Ze durven soms niet meer te zwemmen met hun kinderen of naar het strand te gaan, uit schaamte. Soms zijn er bruine huidverkleuringen op de onderbenen, die ook ik helaas niet meer kan behandelen. Dat vind ik verdrietig, vooral omdat het niet nodig was geweest als ze op tijd waren behandeld. Daarom adviseer ik altijd het volgende: heb jij een half jaar na de bevalling nog last van spataderen? Laat er dan altijd naar kijken door een expert.”
Er zijn verschillende soorten spataderen, en de behandeling hangt af van de ernst:
De hamvraag is: kun je spataderen voorkomen? Helemaal voorkomen helaas niet, maar je kan de natuur wel een handje helpen met deze tips van de vaatchirurg:
Heb je last van spataderen? Je huisarts is altijd je eerste aanspreekpunt bij klachten en kan je doorverwijzen naar een specialist. Bergman Clinics biedt planbare zorg die, na huisartsverwijzing, 100% wordt vergoed door je zorgverzekeraar (mits het de regels van de basisverzekering volgt). Door korte toegangstijden kun je er snel terecht in klinieken door heel Nederland, onder andere op het gebied van orthopedie, oogzorg, KNO, gynaecologie, dermatologie, maag- en darmonderzoek en spataderzorg.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met Bergman Clinics.