Emetofobie, ofwel de angst voor overgeven, is een veelvoorkomende fobie die zowel kinderen als volwassenen treft. Wat doe je als je kind dit heeft? Wij geven tips.
Lees verder onder de advertentie
Angst voor overgeven kan leiden tot het vermijden van bepaalde situaties, voedingsmiddelen of sociale activiteiten uit vrees om te moeten spugen. Het is daarom belangrijk om deze angst serieus te nemen en je kind te helpen om deze angst te overwinnen.
Lees verder onder de advertentie
Waarom zijn kinderen bang om over te geven?
Kinderen kunnen om verschillende redenen angst ontwikkelen voor overgeven. Een eerdere negatieve ervaring, zoals een ernstige buikgriep of voedselvergiftiging, kan een blijvende indruk achterlaten. Daarnaast kunnen kinderen angstig worden door het zien of horen van anderen die overgeven. Deze ervaringen kunnen leiden tot een gevoel van controleverlies, wat de angst verder versterkt.
Hoe kun je je kind helpen bij de angst voor overgeven?
Open communicatie: Praat met je kind over hun angst. Luister naar hun zorgen en neem deze serieus. Leg uit dat overgeven een natuurlijke reactie van het lichaam is om zich te ontdoen van schadelijke stoffen.
Educatie: Help je kind begrijpen hoe het spijsverteringssysteem werkt en waarom overgeven soms noodzakelijk is. Kennis kan de angst voor het onbekende verminderen.
Ontspanningstechnieken: Leer je kind ademhalingsoefeningen of andere ontspanningstechnieken om angst te beheersen. Dit kan helpen om paniekgevoelens te verminderen wanneer ze zich misselijk voelen.
Geleidelijke blootstelling: Stel je kind langzaam bloot aan situaties die ze vermijden vanwege hun angst. Begin met kleine stappen, zoals het bespreken van overgeven, en werk geleidelijk naar meer uitdagende situaties toe.
Professionele hulp: Als de angst ernstig is en het dagelijks leven van je kind beïnvloedt, overweeg dan om hulp te zoeken bij een psycholoog of therapeut die gespecialiseerd is in angststoornissen.
Wat te doen als je kind misselijk is?
Als je kind misselijk is en bang is om over te geven, probeer dan de volgende stappen:
Blijf kalm: Je eigen kalmte kan helpen om je kind gerust te stellen.
Comfort bieden: Zorg voor een rustige omgeving en bied fysieke troost, zoals een koel washandje op het voorhoofd.
Hydratatie: Moedig je kind aan om kleine slokjes water te drinken om gehydrateerd te blijven.
Leg uit wat er gebeurt: Herinner je kind eraan dat misselijkheid meestal tijdelijk is en dat het overgeven kan helpen om zich beter te voelen.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.