Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had bijna 14 procent in 2018 overgewicht. Maar wanneer heeft je kind overgewicht? En wat kun je daaraan doen?
Lees verder onder de advertentie
Net als bij volwassenen kun je door de BMI (Body Mass Index) zien of je kind een gezond of ongezond gewicht heeft ten opzichte van zijn leeftijd en lengte. De eerste jaren wordt je kind bij het Centrum voor Jeugd en Gezin (voorheen het consultatiebureau) gewogen en gemeten, zodra hij naar school gaat, neemt de jeugdarts (de vroegere schoolarts) dit over.
Lees verder onder de advertentie
BMI-meter
Wil je zelf checken of je kind te zwaar is? Op de website van het Voedingscentrum vind je een BMI-meter – waar ook onderstaand schema op is gebaseerd.
Als je kind te zwaar is, dan is het goed om daar snel iets aan te doen. Overgewicht vergroot namelijk – net als bij volwassenen – de kans op suikerziekte of problemen met hart- en bloedvaten. Ook op sociaal vlak kunnen kinderen met overgewicht problemen ondervinden. Ze kunnen bijvoorbeeld gepest worden, weinig zelfvertrouwen hebben en zelfs depressief worden.
Lees verder onder de advertentie
Een paar tips. Eet je kind veel snoep, chips of zoetigheden? Pas dan zijn eetpatroon aan en kies voor gezondere tussendoortjes. Ook is het belangrijk dat-ie genoeg blijft bewegen. Ga bijvoorbeeld samen op zoek naar een leuke sport voor je kind. Let op: zet je kind nooit zelf op een streng dieet, maar overleg altijd met een kinderdiëtist. Hij of zij kijkt samen met jou naar het voedings- en bewegingspatroon van je kind.
Gezonde eetgewoonten aanleren
Toegegeven: met al die reclames en supermarktstellingen vol snoep, koek en ander lekkers, kan het weleens lastig zijn om jouw kind gezonde eetgewoonten bij te brengen. Daarom een paar handige tips van moeder van drie (13, 11 en 6) en gewichtscoach Mieke Kosters.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? Serieus?! In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.