6x gezonde (eet)gewoonten die je jouw kind kunt aanleren

14.01.2018 08:58
gezonde-eetgewoonten-kind-aanleren

Met al die reclame’s en supermarktstellingen vol snoep, koek en ander lekkers, kan het weleens lastig zijn om jouw kind gezonde eetgewoonten bij te brengen. Daarom een paar handige tips van moeder van drie (13, 11 en 6) en gewichtscoach Mieke Kosters.

1. Smoothie en water

“In de ochtend geef ik mijn kinderen altijd een smoothie mee naar school. Ze vinden dit heerlijk en ze hebben dan gelijk alle vitamines binnen. Ook krijgen ze in plaats van een pakje, een fles water mee. Voor de smaak kun je er dan een citroentje of ander stuk fruit in doen. Thuis drinken ze ook water, thee en af en toe suikervrije siroop. Als we uiteten gaan mogen ze bestellen wat ze willen. Wanneer je dit al vanaf het begin doet, wordt dit voor kinderen de standaard.”
 

2. Eerst iets gezonds

“Wanneer mijn kinderen uit school komen, krijgen ze eerst iets gezonds. In de middag mogen ze wel een snoepje, en daarna weer iets gezonds. Op deze manier hou je het overzichtelijk voor jou en je kinderen en kan je een beetje in de hand houden wat ze binnenkrijgen. Oh, en een uur voor het avondeten mogen ze niet meer snoepen, want zo leren ze dat trek niet zo gek is.”
 

3. Het ‘moet op’-principe

“Ik geloof hier niet in en dwing mijn kinderen dan ook niet om hun bord leeg te eten. Je lichaam is geen kliko, zeg ik altijd maar. Ze moeten wel alles proeven en nieuwe dingen proberen, maar als ze iets niet lusten, hoeft het niet. En daarbij: ik ben van mening dat kinderen zichzelf echt niet uithongeren.”
 

Lees ook
Tips van een gewichtscoach: effectief afvallen doe je zo >

 

4. Zelf pakken

“Deze tip komt van mijn dochter. Ze zei laatst: ‘Als een kind vraagt om een snoepje, moet je vaker zeggen dat ze ’t zelf moeten pakken. Zo doen ze zelf moeite voor het snoepje en eten ze alleen als ze er écht zin in hebben’. Wel een goeie, vond ik.”
 

5. Angst voor suiker

“Ouders worden de laatste tijd zo bang gemaakt voor suiker, totaal niet nodig. Laat je hier niet door meeslepen en relativeer: de wereld vergaat echt niet als jouw kind drie dagen achter elkaar veel suikers eet.”
 

6. Sporten is leuk

“Leer je kinderen al vanaf het begin dat sporten leuk is. Leg ze het belang van bewegen uit en geef zelf ook het goede voorbeeld. Zo kom je al een heel eind.”

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >