Stephanie (29) verheugde zich elk jaar weer op pakjesavond. Ze hield van de sinterklaastraditie. Cadeautjes kopen voor vrienden, familie of haar grote liefde vond ze het leukste om te doen. Ze stopte er veel tijd, moeite en energie in om het perfecte cadeau te vinden voor haar vriend Rick (30). Maar afgelopen pakjesavond liep het allemaal anders: ze werd gedumpt.
Lees verder onder de advertentie
Stephanie: ‘Het was een koude decemberavond. De geur van kaneel en pepernoten hing in de lucht, en ik had me verheugd op een knusse pakjesavond met Rick. Na zes jaar samen kende ik hem door en door, dacht ik. Hij is gek op gadgets en fitness, dus had ik het perfecte cadeau gevonden: een oura-ring, compleet met onze initialen erin gegraveerd. Het voelde symbolisch, een klein aandenken aan ons.
Lees verder onder de advertentie
Geen cadeau
We hadden afgesproken elkaar één mooi cadeau te geven. Stiekem had ik gehoopt op een tas van Ganni of een mooi sieraad – iets dat zou laten zien hoe goed hij mij kende. Terwijl ik mijn zorgvuldig ingepakte doosje op tafel zette, zag ik dat Rick geen cadeau bij zich had. Een golf van teleurstelling overspoelde me, maar ik wuifde het weg. Misschien had hij iets groots gepland dat hij later zou onthullen.
Lees verder onder de advertentie
Maar Rick begon te praten. Zijn stem klonk vlak, bijna afstandelijk. “Steef”, zei hij, “ik wil het over iets belangrijks hebben.” Mijn hart sloeg over. Dit voelde niet goed.
Hij zei dat hij al een tijdje het gevoel had dat we uit elkaar waren gegroeid. Dat het niet meer voelde zoals in het begin, en dat hij niet zeker wist of hij nog gelukkig was in onze relatie. Terwijl hij praatte, leek de wereld om me heen stil te staan. Ik knikte mechanisch, alsof ik de woorden probeerde te verwerken, maar ze kwamen niet echt binnen.
Lees verder onder de advertentie
“Waarom moet je dit precies op pakjesavond doen?” vroeg ik terwijl ik naar het cadeautje op tafel keek. “Kon dit niet een dag eerder of later? Nu is deze avond voor altijd verpest.” Hij keek me aan, ongemakkelijk. “Het spijt me echt, maar ik wilde eerlijk zijn en niet doen alsof.” Zijn woorden klonken logisch, maar het voelde alsof hij met één klap iets moois had kapotgemaakt.
Pakjesavond was altijd een van mijn favoriete momenten van het jaar. Het samen cadeautjes geven, de warmte van familie en vrienden, de traditie. Het had iets magisch. Maar nu voelde het alsof dat allemaal was verdwenen. Hoe kon ik ooit nog genieten van Sinterklaas zonder terug te denken aan het moment dat mijn relatie van zes jaar eindigde?
Lees verder onder de advertentie
Rick bleef nog even zitten, stil en afwachtend, maar ik wist niet wat ik tegen hem moest zeggen. Uiteindelijk stond hij op en ging weg. Ik bleef achter aan de tafel, starend naar het cadeautje dat hij nooit zou openen.
Nooit meer hetzelfde feest
Ik weet niet hoe lang ik daar zat. Het voelde alsof ik in een soort leegte was gevallen. Maar ergens diep vanbinnen wist ik ook dat ik verder moest. Hoeveel pijn het ook deed, ik kon me niet laten tegenhouden door deze ene avond. Toch zal pakjesavond nooit meer hetzelfde voelen. Ik zal blijven proberen ervan te genieten, voor mijn vrienden en familie, maar een stukje van de magie is voorgoed verdwenen.”
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.