Geen zin in seks? Dit zijn de oorzaken (en zó krijg je weer zin)

08.06.2020 09:04
geen zin in seks Beeld: Unsplash

Je zit tot over je oren in het werk, de kinderen zijn de hele dag stuiterbal-druk geweest en het huis lijkt wel ontploft. Zin in seks? Mwah, niet echt. Alles over een lage seksdrive en tips om weer zin te krijgen.

Je wist van te voren dat het tropenjaren zouden worden. Op het werk is het drukker dan ooit, de wasmand is al in geen weken leeg geweest, de vloer plakt van een omgevallen glas limonade (van drie dagen geleden) en de kinderen eisen Aandacht (ja, met een hoofdletter, zo veel dus). En als je dan eindelijk in bed ligt, je lekker omdraait en je ineens zijn hand op je billen voelt, hoor je jezelf snauwen: ‘Nou, wat denk je zélf?' Het is duidelijk: seks bungelt zo'n beetje onderaan je prioriteitenlijstje. 

 

Lees ook

Zo houden deze moeders de seks spannend >

 

De oorzaken

Laten we beginnen met een geruststelling: iedereen heeft weleens een periode minder zin in seks. Stress is een beruchte oorzaak van een verminderd libido. Onder die noemer valt vanalles: drukte op het werk, relatieproblemen of ander gedoe in relationele sfeer. Maar ook het krijgen van kinderen kan ervoor zorgen dat er weinig tot geen actie tussen de lakens is. Sommige vrouwen voelen zich na een zwangerschap of bevalling minder zeker over hun lichaam, waardoor ze minder genieten van seks. Ook zijn de onderlinge verhoudingen ineens veranderd: jullie zijn niet meer alleen elkaars partner, maar ook ouders. En vergeet de gebroken nachten niet die kleine kinderen met zich meebrengen. Door vermoeidheid ben je allang blij als je hoofd het kussen raakt en staat een robbertje seks niet bovenaan de agenda. 

 

Weer zin krijgen

Zodra je de oorzaak van je verminderde zin in seks achterhaalt, is het makkelijker om tot een oplossing te komen. Hebben jij en je partner te weinig aandacht voor elkaar? Regel een oppas en ga samen een avondje uit, of beter nog: een weekend weg. Verandering van omgeving en even uit de dagelijkse sleur breken kan wonderen doen voor voor je seksdrive. Is het thuis allemaal te druk? Probeer de taken wat beter te verdelen, of misschien is er budget voor een schoonmaakster. Verzorg en verwen jezelf, zodat je lekkerder in je vel komt te zitten: ga naar de kapper, koop een mooi lingeriesetje en neem een uitgebreid bad waarna je je insmeert met lekkere lotion. Een andere tip die misschien raar klinkt, maar waarbij veel therapeuten zweren: zet seks gewoon op jullie agenda. Dat lijkt onromantisch, maar als jullie zo'n seks-date maken, is de kans groter dat het er daadwerkelijk van komt. En van seks hebben, komt weer seks. Blokken dus, die agenda.

 

Meer lezen? Neem hier een abonnement op Kek Mama, de #1 glossy voor moeders.