‘Elke week pennen we de familyplanner vol met de schema’s van alle clubjes’

07.05.2023 12:32
planning vol afspraken Beeld: Getty Images

Wanneer je kind zich aanmeld voor een nieuw clubje kun je er donder op zeggen dat je binnen de kortste keren als ouder ook een participatieplicht voorgeschoteld krijgt.

Matthijs (40): “Hoeveel taken kun je op je nemen? Na luizen-, voorlees- en overblijfmoeder is mijn vrouw Marijke ook nog voetbalcoach van onze twee dochters. Dat betekent wekelijks twee wedstrijden leiden en alle trainingen tussen half vier en half zeven bezoeken. Daarnaast is ze ook nog mantelzorger voor haar vader.

Ik heb geen idee waar ze de tijd vandaan haalt. Ik ben reuze trots op haar, maar heb wel het idee dat ik me aan het eind van de week opnieuw moet voorstellen. Gelukkig eindigt het voetbalseizoen al begin mei en hebben we een lekker lange zomerstop.”

Echte hockeyfamilie

Syl (44): “Na onze verhuizing naar het platteland moesten we een nieuw sociaal leven opbouwen. Onze kinderen maakten snel vriendjes op school, ik kon het goed vinden met hun moeders, maar mijn man Harm-Jan vond door zijn drukke directeursbaan minder snel aansluiting in de buurt. Hij mailde de lokale hockeyvereniging of er misschien nog een bestuursfunctie vacant was. Hij had vroeger altijd gehockeyd.

“Voordat we het wisten werd hij tot voorzitter gebombardeerd”

En jawel: voordat we het wisten werd hij tot voorzitter gebombardeerd. Niet lang erna werden onze drie kinderen ook lid en vormden wij ineens een echte hockeyfamilie. Zelf heb ik niks met de sport, maar ik moest er toch aan geloven. Nu doe ik op zondagochtend aan trimfit, een soort conditietraining met een stick. Kan ik thuis tenminste nog een beetje meepraten.”

Lees ook – ‘Klassenouder zijn? Dat doe ik nóóit meer’ >

Militaire planning

Larissa (35): “Als je kind op een sportclub gaat, weet je dat er van de ouders hand- en spandiensten worden verwacht. Verenigingen draaien op vrijwilligers, dus is het niet meer dan normaal dat je meehelpt. Maar ja, wij hebben drie kinderen die op vier verschillende atletiek-, judo-, basketbal- en zwemclubs zitten en daarnaast judoot Willem, mijn vriend, zelf ook nog.

Willem en ik pennen elke week de familyplanner vol met trainingsschema’s en bepalen met gele (ik) en oranje (hij) arceerstiften wie met welk kind meegaat, wie bardiensten draait, taxichauffeur is, coacht en veldjes en pionnen uitzet. Met een beetje geluk mag ik zelf ook nog ergens even een rondje hardlopen.”

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.