Ein-de-lijk een orgasme: “Ik dacht dat het gewoon niet ‘werkte’ bij mij”

27.10.2023 15:02
seks enquete l1

Astrid was het tot drie jaar terug nog nooit gelukt om klaar te komen. En toen ontmoette ze Joost.

Astrid (35) coach en trainer, moeder van Sarah (11), relatie met Jurgen (40):

“Jubelend belde ik drie jaar gelden mijn toenmalige vriend Joost op: ‘Het is gelukt! Ik weet nu wat het betekent om klaar te komen!’ Op zijn aanraden had ik mezelf namelijk teruggetrokken in bed met een sextoy. Hij vond dat het op mijn 32e weleens tijd werd dat ik ook eens ervaarde hoe het was om een orgasme te krijgen. Het was om meerdere redenen een hoogtepunt in mijn leven.

Seksplezier

Tot dan kende ik geen spectaculair seksleven. Seks was erg rechttoe rechtaan geweest, niks experimenteels en beperkt tot twee standjes. Een orgasme had ik nog nooit beleefd. Geen idee waar iedereen het over had in de bladen of op tv. Überhaupt plezier beleven aan seks was voor mij al ingewikkeld, omdat ik nogal bleu was.

Ik werd ontmaagd op mijn zeventiende en kreeg niet veel later een relatie met Edwin, de vader van mijn dochter Sarah, met wie ik uiteindelijk zestien jaar samen zou zijn. Het was geen fantastisch huwelijk. Edwin was een bedachtzame man, heel voorzichtig. Een ideale schoonzoon, maar communiceren was niet zijn sterkste punt. Het was ook totaal geen beest in bed.

Edwin kwam tijdens de seks wel altijd klaar, ik nooit. Dat vond hij lastig, maar hij zei dat hij daar niets aan kon doen. Ik accepteerde dat het gewoon niet ‘werkte’ bij mij. Ik kreeg weleens een branderig gevoel als we vreeën, alsof ik moest plassen. Misschien zat ik er dan dicht tegenaan? Maar er was sowieso te weinig passie en het voelde niet als een echte ontlading, laat staan als een gelukzalig moment.

Activiteit tussen de lakens

Eens in de paar maanden hadden we seks. Soms zat er zelfs een halfjaar tussen of langer. Na een slechte zwangerschap kreeg ik een postnatale de pressie. In die tijd was er helemaal weinig activiteit tussen de lakens, maar ik miste het ook niet. Daarna pakten we met moeite ons slappe ritme weer op. Ik had weleens gelezen dat hoe langer je het niet doet, des te minder zin je krijgt. Dat klopte. Ik had gewoon geen idee meer hoe ik de zin in seks moest activeren.

“Ik had gewoon geen idee meer hoe ik de zin in seks moest activeren”

Na een goed gesprek voelde ik soms een connectie en wilde ik wel vrijen, maar dat gebeurde niet vaak. Edwin was geen prater. Ik ben zelf nog eens een cursus persoonlijke ontwikkeling gaan volgen, om beter te leren communiceren met hem, maar ook dat hielp niets.

In relatietherapie zei Edwin een keer dat hij het een naar idee vond dat als ik zou uitgaan in een bar, ik mannelijke aandacht zou krijgen, omdat ik zo’n mooie vrouw was. Ik schrok gewoon van die uitspraak. Het was een van de vijf complimentjes die hij me in onze hele relatie heeft gemaakt.

Op het eind van ons huwelijk ondernamen we helemaal geen pogingen meer om nog met elkaar te seksen. Al beweert Edwin dat hij nog weleens iets probeerde, maar dat ik hem altijd afwees. Ik voelde me echter niet door hem gezien. Eén keer probeerde ik hem innig te kussen op een feestje, toen ik een wijntje op had. Maar toen klaagde hij dat hij geen adem meer kreeg. Nou, ik kroop meteen weer in mijn schulp.

Lees ook – ‘Na mijn scheiding voelde ik me voor het eerst in mijn leven begeerd door een andere man’ >

Onvoorwaardelijke liefde

Toen we uiteindelijk gingen scheiden nam ik me voor op zoek te gaan naar een man met wie ik wel die diepe gesprekken kon voeren waar ik zo’n behoefte aan had. Dat ie een goede minnaar moest zijn stond niet eens op mijn prioriteitenlijstje. Het moest eerder iemand zijn voor wie ik onvoorwaardelijke liefde zou kunnen voelen.

Die eerste periode alleen had ik het best zwaar. Mijn omgeving snapte niets van de scheiding. Mijn zus reageerde boos. Mijn moeder vond dat ik beter mijn best had moeten doen voor onze dochter die toen zeven was. Dat voelde echt als een klap in mijn gezicht. Mensen hadden geen idee hoe moeilijk ons huwelijk voor mij was geweest.

“Nadat de papieren waren getekend, brak er bij mij een soort uitgestelde studententijd aan”

Daarbij moest ik ook echt loskomen van Edwin, omdat onze levens zo verweven waren. Maar nadat de papieren waren getekend, brak er bij mij een soort uitgestelde studententijd aan. In de weekenden dat Sarah bij Edwin was, ging ik stappen. Ik lag goed in de markt en vond het heerlijk dat uit te buiten.

Op een verjaardag van mijn neef leerde ik zijn beste vriend Joost kennen. Een knappe man, echt een bonk van een vent van 2,02 meter lang. Maar ook heel gevoelig. We zaten die avond meteen drie uur te kletsen en na afloop nam ik hem mee naar mijn huis om verder te praten en muziek te luisteren.

Complexe affaire

Er hing een grote seksuele chemie tussen ons, maar er gebeurde die avond niks. Joost was getrouwd en had twee kinderen. Ik wilde eigenlijk niks met een gebonden man. Toch begonnen we een complexe affaire die twee jaar duurde. Hij is zelfs nog bij zijn vrouw weggegaan om mij. Maar uiteindelijk waren we op emotioneel en mentaal gebied geen geschikte match.

“Ook tijdens de seks was ik constant bezig met hoe het zou zijn voor mijn bedpartner”

Wel heb ik door hem leren genieten van seks. Joost was altijd erg gericht op mijn genot. Zeker toen hij hoorde dat ik nog nooit een orgasme had gehad, werd dat zijn missie. Maar wat hij ook deed als we samen vreeën, het lukte niet. Achteraf was dat te verklaren. Ik was mijn hele leven een pleaser geweest. Ik zorg eerst voor een ander en dan pas voor mezelf. Ik had zo’n groot empathisch vermogen dat ik ook tijdens de seks constant bezig was met hoe het zou zijn voor mijn bedpartner.

seks enquete l2

Orgasme

Maar anders dan mijn ex die zich neerlegde bij mijn onvermogen, bleef Joost me aansporen op ontdekkingsreis te gaan: ‘Experimenteer met speeltjes, daag jezelf uit, ga op zoek en leg je er niet bij neer.’ Gesteund door zijn aanmoediging kocht ik bij de Etos een paars zacht mini-vibratortje, met aan beide kanten punten die je harder en zachter kon laten trillen.

“Ik was zo trots dat ik meteen Joost belde. ‘Ik ben niet stuk, het werkt!’”

Ik ben er dezelfde avond nog mee aan de slag gegaan. Alleen. Ik durfde echt niet met mezelf te spelen waar Joost bij was. Ik had een filmpje opgezet en ja hoor, na een tijdje kreeg ik een pulserend, samentrekkend gevoel dat ik nog nooit eerder had ervaren. Heel bijzonder. Ik was zo trots dat ik meteen Joost belde. ‘Ik ben niet stuk, het werkt!’

Tussen de lakens

Sinds die ene keer is er een wereld voor me opengegaan en kan ik makkelijk klaarkomen. Zowel alleen als tijdens de penetratie. Inmiddels heb ik een hele lieve leuke vriend, met wie het op alle vlakken klikt, zowel binnen als buiten de slaapkamer. Ik voel me heel vrij en heb geen enkele moeite meer met naakt. Seks voor mij is nu speels, lekker en liefdevol. Ik geniet ervan én we sluiten het af met een hoogtepunt. Tijdens, erna of niet, als ik er geen zin in heb, maar ik weet wel dat ik het kan.

“Seks voor mij is nu speels, lekker en liefdevol”

Er zijn veel meer vrouwen die hiermee worstelen, maar als er geen medische of traumatische ervaring achter ligt, kan de oplossing simpel zijn. Bij mij is het puur een kwestie geweest van oefenen en mezelf over de schaamtedrempel werpen. Ik moest leren hoe en wat ik fijn vond en de focus op mezelf te leggen. Een beter seksleven begint bij jezelf.”

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.