Je hebt het eindeloos geprobeerd. Alle voors en tegens afgewogen, tientallen keren gepraat met elkaar, en misschien zelfs wel relatietherapie gevolgd. Als de onrust en onvrede in je relatie aanhouden, wat doe je dan? Scheiden of blijven?
Lees verder onder de advertentie
Karin (42) is sinds haar vijftiende samen met Robin (43). Samen hebben ze een zoon: Mick (8). “Robin en ik waren highschool sweethearts. Vijftien en zestien waren we, toen we verkering kregen. Hij was de knapste jongen van de klas, ik kon niet geloven dat hij voor mij viel. Ik was de stille in de groep. Onzeker, langer dan de andere meisjes, een beetje onhandig. Ik ging direct na het mbo met hem samenwonen. Hij was mijn eerste bedpartner, en bij hem is het altijd gebleven.
Lees verder onder de advertentie
Robin en ik zijn sindsdien een soort Siamese tweeling. Hij runt een bedrijf en ik doe er de personeelszaken, we sporten samen, koken samen en brengen alle avonden naast elkaar door. Gezamenlijke vrienden hebben we niet echt. En de twee vriendinnen die ik nog ken van mijn opleiding, zie ik zelden omdat Robin het zo ongezellig vindt wanneer ik er niet ben. Een ongezonde relatie, denk ik, en waarschijnlijk de reden dat ik eens in de zoveel tijd bijna stik en overweeg om te vertrekken.
Acht jaar geleden werd onze zoon geboren. Dat ging niet vanzelf; we doorliepen een lang traject met IVF en andere vruchtbaarheidsbehandelingen. We waren dolgelukkig toen Mick eindelijk ter wereld kwam en richten ons sindsdien – natuurlijk ook weer samen – volledig op hem. Hij heeft een ontwikkelingsachterstand, waardoor hij ons meer dan gemiddeld nodig heeft. We zijn een drie-eenheid, waarin we volledig afhankelijk zijn van elkaar.
Lees verder onder de advertentie
Wanneer het me weer eens naar de keel vliegt, hoe we altijd maar op elkaars lip zitten, spreek ik weleens stiekem af met een Tinder. Gewoon om te kletsen, me weer even begeerd te voelen – verder niks. Een korte ontsnapping uit mijn ‘grot’, zoals ik die noem – want eigenlijk leven Robin, Mick en ik in ons eigen, kleine, zelf gecreëerde wereldje.
‘Bij een andere man vind je niks beters’
Robin weet dat ik me soms gevangen voel. Onzin, vindt hij, hij heeft toch zelf ook geen behoefte aan tijd met anderen? Houd ik dan niet genoeg van hem? Als ik dan zeg dat ik gewoon behoefte heb aan soms wat ruimte voor mezelf, zegt hij: ‘Bij een andere man vind je niks beters, hoor.’
Ik ben niet echt gelukkig, maar ook niet doodongelukkig. Ik focus me op Mick, die heeft ons als ouders keihard nodig. En misschien vind ik bij een andere man wel meer vrijheid, maar ik weet zeker dat Robin zielsveel van me houdt. We zijn ons hele volwassen leven samen; ik weet nu wat ik heb. Daar stap ik niet uit zolang Mick bij ons woont; tot die tijd cijfer ik mezelf wel weg.”
Lees verder onder de advertentie
Scheiden of blijven? Lees hier de tips van psycholoog Sandra van Scheijndel.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.