scheiden_blijven
Beeld: Unsplash

De communicatie stokt, de seks is verdwenen, hij doet niks in huis en jij vlucht naar de sportschool. Wat moet je doen, als je relatie op z’n gat ligt en je geen uitweg ziet? Scheiden of blijven?

Een tijdje geleden stapte een jonge moeder de praktijk van psycholoog Sandra van Scheijndel binnen. Ze zat niet lekker in haar vel, en haar leven liep niet zoals zij wilde. Haar vriend was sinds een jaar bevangen door fitness; zeker vier avonden per week zat hij in de sportschool. At er eerst een hapje, en dronk na uren zwoegen nog een biertje na. De moeder? Die zorgde in haar eentje voor de kinderen. Of het misschien één avondje minder kon, vroeg ze. Zodat ze zelf ook eens weg kon, of in elk geval haar handen vrij had van de zorg. Ze sámen weer eens een gesprek konden voeren. De reactie van haar vriend: ‘Vertrouw je me soms niet? Je bent veel te onzeker.’

Sandra: “Ze ging zitten in mijn kantoor, en zocht naar woorden voor haar probleem. ‘Ik ben de laatste tijd zo onzeker’, zei ze. Terwijl dát natuurlijk helemaal niet het geval was; ze was ongelukkig in haar relatie en voelde zich niet gehoord.”

 

Vijf relatiepijlers

Wat doe je dan? Als praten met je partner niet lukt, maar de onrust en onvrede in je leven maar blijven groeien? Wanneer besluit je dat er geen oplossing is en je maar beter kunt scheiden, en wanneer is het de moeite waard te blijven?”

“Ten eerste”, zegt Sandra: “Elke relatie is het waard om voor te vechten, en wanneer er kinderen in het spel zijn, misschien nog wel een paar rondes extra. Maar”, benadrukt ze, “dan moeten de vijf relatiepijlers wel een voldoende scoren.” Die pijlers komen simpelweg op het volgende neer:

 

  1. Gevoel. Delen jullie je emoties? Kun je je kwetsbaar opstellen, praten over je angsten, dromen en wensen?
  2. Verstand. Dagen jullie elkaar uit? Leren jullie dingen van elkaar, kunnen jullie een goed gesprek voeren en zijn jullie intellectueel aan elkaar gewaagd?
  3. Taakverdeling. Het huishouden, de opvoeding, werk en geld – is dat een beetje eerlijk verdeeld?
  4. Seks. Is die gelijkwaardig en wederkerig, en naar tevredenheid van jullie allebei?
  5. Vriendschap. Zijn jullie maatjes? Kunnen jullie samen genieten van dingen, samen lachen, en bestaat er een gezonde verhouding tussen de tijd samen, voor jezelf, en de tijd die jullie doorbrengen met eigen vrienden?

 

Lees ook:
Waar moet je aan denken als je kinderen hebt en gaat scheiden? >

 

Relatie-APK

“Niemand is perfect, dus relaties ook niet”, relativeert Sandra. “En natuurlijk weegt niet elke pijler voor iedereen even zwaar; elke afweging is een persoonlijke. Het ene stel vindt seks onmisbaar, en hangt er dus veel gewicht aan wanneer dat niet goed loopt. Terwijl het andere stel misschien al jaren niet meer vrijt, maar dat wel prima vindt.”

Toch is zo’n checklist een goede manier om je relatie eens goed onder de loep te nemen, vindt Sandra. “Een soort APK, zoals je ook op je werk eens in het jaar een functioneringsgesprek hebt. Veel stellen die in een niet lekker lopende relatie zitten, ontwikkelen een soort tunnelvisie. Je denkt dat bepaalde dingen die je ongelukkig maken normaal zijn, omdat je partner ze vanzelfsprekend vindt.” Door de communicatie over je relatie open te houden, kun je dat voorkomen, denkt ze. “Elke relatie heeft weleens een dip. Doordat het bij één van de twee niet lekker loopt op het werk bijvoorbeeld, of één van de partners ziek wordt. Een bevalling hakt er soms ook flink in, wanneer je opeens bijna niet meer aan elkaar toe komt.”

Die dips worden pas een probleem wanneer ze structureel onoplosbaar blijken, zegt Sandra. “Werkt je partner mee, als je aan een oplossing wilt werken? Komen jullie daarop nader tot elkaar? Zo nee, kijk dan eens in de spiegel en vraag jezelf af of je echt alles geprobeerd hebt. Is dat een ja, dan is het tijd om weg te gaan.”

 

Wil ik dit voor mijn kind?

En als je toch besluit te blijven? “Dan is dat natuurlijk je goed recht”, vindt Sandra. “Maar stel jezelf dan eens de kritische vraag: Wanneer je kind later in een relatie zit als de jouwe, zou jij dit dan voor hem of haar willen? Uiteindelijk is het óók een voorbeeldkwestie.”

Mocht je alsnog besluiten te scheiden, dan is het volgens Sandra wel zaak om als het even kan de tijd te nemen, zowel om tot de beslissing te komen als voor het vertrek zelf. “Op je werk bouw je ook eerst een dossier op, voordat je iemand ontslaat. Regel dingen. Is het een goed moment voor de kinderen, of zitten ze bijvoorbeeld middenin een belangrijke periode op school? Kun je al een woning regelen? En houd in vredesnaam de eer aan jezelf, ga niet met modder gooien. Houd je frustratie of boosheid weg van je kinderen. Hij mag misschien nog zo’n sukkel zijn, je hebt zelf in de hand hoe jij daarop reageert.”

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

alles ging mis vakantie
Beeld: Pixabay

Vermoeidheid en stress zorgden voor een hoop gedoe in de relatie van Irma. En toen liep haar vakantie ook nog eens compleet in de soep.

IRMA (38): “In anderhalf jaar kregen we een dochter en onze tweelingzoons. Het waren tropenjaren. Teun en ik reageerden alle vermoeidheid en stress op elkaar af. Het cliché: degene die het dichtst bij je staat, krijgt de meeste klappen.
 

Schrikbeeld

Ik veranderde in het schrikbeeld dat ik nooit had willen worden. Een verongelijkte, zeurende vrouw die dacht dat ze de kar alleen moest trekken. Teun zei dat we best een schoonmaakster of oppas konden nemen, maar dat kapte ik meteen af. Waarop Teun uit recalcitrantie nog minder in huis uitvoerde. Waarschijnlijk durfde hij dat ook niet meer, ik had toch op alles commentaar. Seks hadden we nooit, laat staan de slappe lach of een goed gesprek. Ik was op. Soms betrapte ik me weleens op de gedachte dat het misschien makkelijker was het dan ook maar echt alleen te doen. Dan weet je tenminste waar je aan toe bent, zo’n idee.
 

Lees ook
Je relatie goed houden na de tropenjaren: 'We groeiden volkomen uit elkaar' >

 

'Op vakantie ging alles mis'

Vorig jaar gingen we met de auto naar Italië. Teun had zowaar alles geregeld voor de vakantie, maar alles wat mis kon gaan, ging mis. We kwamen met pech langs de weg te staan, ons huisje lag naast een druk treinspoor, de airco deed het niet, onze peuter smakte van een trappetje in een restaurant en ik werd doodziek van twijfelachtige gamba’s. Alle redenen om elkaar de hersens in te slaan, zou je denken. Maar juist toen zag ik weer waarom ik als jonge student op Teun was gevallen. Teun die altijd rustig blijft. Die meteen de koe bij de horens vat en hulp regelt of zelf het probleem oplost. Teun die nooit in paniek raakt, en mijn haren vasthoudt als ik moet overgeven. Míjn Teun.

 

Keerpunt

Die vakantie is gek genoeg een keerpunt geweest. Ik zag Teun ineens weer als de lieve en trouwe man, niet meer als blok aan mijn been. We hebben de crisis overleefd. Alleen kies ík voortaan ons vakantieadres uit.”

 

 

Dit artikel staat in een Kek Mama Zomerboek en is al een keer eerder gepubliceerd.


 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-mannenacties-eeuwig-single

Moeten dealen met een omhoogstaande toiletbril is nog tot daaraan toe, maar uit onderstaande fotoserie blijkt dat leven met een man soms vraagt om íets meer... geduld.

Want hoe lastig is het om een verpakking op de juiste manier open te maken?

 

Een nieuwe toiletrol op te hangen...

 

De was IN de wasmand te gooien...

 

Lees ook
Fotoserie: 8x mannen die het vaderschap iets eh, 'anders' hadden voorgesteld >

 

Of een koekjestrommel te vullen?

 

En dit gebeurt er dus als je een man vraagt om de vaatwasser in...

 

En uit te ruimen.

 

Of als je vraagt om een blikje tonijn van de supermarkt...

 

Wat moet je hier nu mee?

 

Dus...

Bron: BuzzFeed

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >