scheiden of blijven
Beeld: Unsplash

De communicatie stokt, de seks is verdwenen, hij doet niks in huis en jij vlucht naar de sportschool. Wat moet je doen, als je relatie op z’n gat ligt en je geen uitweg ziet? Scheiden of blijven?

Een tijdje geleden stapte een jonge moeder de praktijk van psycholoog Sandra van Scheijndel binnen. Ze zat niet lekker in haar vel, en haar leven liep niet zoals zij wilde. Haar vriend was sinds een jaar bevangen door fitness; zeker vier avonden per week zat hij in de sportschool. At er eerst een hapje, en dronk na uren zwoegen nog een biertje na. De moeder? Die zorgde in haar eentje voor de kinderen. Of het misschien één avondje minder kon, vroeg ze. Zodat ze zelf ook eens weg kon, of in elk geval haar handen vrij had van de zorg. Ze sámen weer eens een gesprek konden voeren. De reactie van haar vriend: ‘Vertrouw je me soms niet? Je bent veel te onzeker.’

More content below the advertising

Sandra: “Ze ging zitten in mijn kantoor, en zocht naar woorden voor haar probleem. ‘Ik ben de laatste tijd zo onzeker’, zei ze. Terwijl dát natuurlijk helemaal niet het geval was; ze was ongelukkig in haar relatie en voelde zich niet gehoord.”

 

Vijf relatiepijlers

Wat doe je dan? Als praten met je partner niet lukt, maar de onrust en onvrede in je leven maar blijven groeien? Wanneer besluit je dat er geen oplossing is en je maar beter kunt scheiden, en wanneer is het de moeite waard te blijven?”

“Ten eerste”, zegt Sandra: “Elke relatie is het waard om voor te vechten, en wanneer er kinderen in het spel zijn, misschien nog wel een paar rondes extra. Maar”, benadrukt ze, “dan moeten de vijf relatiepijlers wel een voldoende scoren.” Die pijlers komen simpelweg op het volgende neer:

 

  1. Gevoel. Delen jullie je emoties? Kun je je kwetsbaar opstellen, praten over je angsten, dromen en wensen?
  2. Verstand. Dagen jullie elkaar uit? Leren jullie dingen van elkaar, kunnen jullie een goed gesprek voeren en zijn jullie intellectueel aan elkaar gewaagd?
  3. Taakverdeling. Het huishouden, de opvoeding, werk en geld – is dat een beetje eerlijk verdeeld?
  4. Seks. Is die gelijkwaardig en wederkerig, en naar tevredenheid van jullie allebei?
  5. Vriendschap. Zijn jullie maatjes? Kunnen jullie samen genieten van dingen, samen lachen, en bestaat er een gezonde verhouding tussen de tijd samen, voor jezelf, en de tijd die jullie doorbrengen met eigen vrienden?

 

Lees ook:
Waar moet je aan denken als je kinderen hebt en gaat scheiden? >

 

Relatie-APK

“Niemand is perfect, dus relaties ook niet”, relativeert Sandra. “En natuurlijk weegt niet elke pijler voor iedereen even zwaar; elke afweging is een persoonlijke. Het ene stel vindt seks onmisbaar, en hangt er dus veel gewicht aan wanneer dat niet goed loopt. Terwijl het andere stel misschien al jaren niet meer vrijt, maar dat wel prima vindt.”

Toch is zo’n checklist een goede manier om je relatie eens goed onder de loep te nemen, vindt Sandra. “Een soort APK, zoals je ook op je werk eens in het jaar een functioneringsgesprek hebt. Veel stellen die in een niet lekker lopende relatie zitten, ontwikkelen een soort tunnelvisie. Je denkt dat bepaalde dingen die je ongelukkig maken normaal zijn, omdat je partner ze vanzelfsprekend vindt.” Door de communicatie over je relatie open te houden, kun je dat voorkomen, denkt ze. “Elke relatie heeft weleens een dip. Doordat het bij één van de twee niet lekker loopt op het werk bijvoorbeeld, of één van de partners ziek wordt. Een bevalling hakt er soms ook flink in, wanneer je opeens bijna niet meer aan elkaar toe komt.”

Die dips worden pas een probleem wanneer ze structureel onoplosbaar blijken, zegt Sandra. “Werkt je partner mee, als je aan een oplossing wilt werken? Komen jullie daarop nader tot elkaar? Zo nee, kijk dan eens in de spiegel en vraag jezelf af of je echt alles geprobeerd hebt. Is dat een ja, dan is het tijd om weg te gaan.”

 

Wil ik dit voor mijn kind?

En als je toch besluit te blijven? “Dan is dat natuurlijk je goed recht”, vindt Sandra. “Maar stel jezelf dan eens de kritische vraag: Wanneer je kind later in een relatie zit als de jouwe, zou jij dit dan voor hem of haar willen? Uiteindelijk is het óók een voorbeeldkwestie.”

Mocht je alsnog besluiten te scheiden, dan is het volgens Sandra wel zaak om als het even kan de tijd te nemen, zowel om tot de beslissing te komen als voor het vertrek zelf. “Op je werk bouw je ook eerst een dossier op, voordat je iemand ontslaat. Regel dingen. Is het een goed moment voor de kinderen, of zitten ze bijvoorbeeld middenin een belangrijke periode op school? Kun je al een woning regelen? En houd in vredesnaam de eer aan jezelf, ga niet met modder gooien. Houd je frustratie of boosheid weg van je kinderen. Hij mag misschien nog zo’n sukkel zijn, je hebt zelf in de hand hoe jij daarop reageert.”
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

fotoserie-meisje-vader-stiefvader

Soms zijn er fotoseries waar je naar kunt blijven kijken - dit is er zo één. Want hoe 'gewoon' de foto's misschien ook lijken, er schuilt een mooi verhaal achter.

De Amerikaanse Dylan Lenox deelt het op Facebook.

More content below the advertising

 

'Bonusvader'

'Dit is onze dochter Willow', schrijft hij. 'Die man aan de linkerkant, dat ben ik (papa, papa Dylan of bonusvader). In het midden staat onze prinses Willow en die man rechts is David (papa, papa David of biologische vader). Nee, we zijn geen stel van hetzelfde geslacht, maar we delen wel een dochter. David is de ex-man van Sarah en ik ben haar verloofde. We hebben onszelf tot een uniek gezin gevormd. Niet alleen heb ik een dochter gekregen, ik heb er ook een broer en beste vriend bij. Bedankt Sarah!'

 

Lees ook
Amanda schrijft een indrukwekkende post voor haar stiefkinderen >

 

'Deel van ons leven'

David wil met zijn post duidelijk maken dat het geen zin heeft om ruzie te maken. Dat het veel beter is om aan je kind te laten zien dat jullie nu één grote familie zijn. 'David is geen buitenstaander. Hij is en zal altijd een deel van ons leven zijn.'

Binnen een paar dagen zijn de foto's al meer dan 200.000 keer geliket.

 
 
Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kosten-ivf

Bij het ene stel is het in één keer raak, terwijl een zwangerschap bij anderen helaas soms jaren kan duren. Gelukkig zijn er steeds meer opties, waaronder de vruchtbaarheidsbehandeling IVF (In Vitro Fertilisatie). Maar wat zijn de kosten hiervan? En wordt het vergoed door zorgverzekeraars?

Wij zetten al deze informatie voor je op een rij. 

More content below the advertising

 

Wat is IVF?

In Vitro Fertilisatie is een vruchtbaarheidsbehandeling waarbij de bevruchting buiten het lichaam tot stand komt: ‘in vitro’ betekent ‘in glas’ en ‘fertilisatie’ betekent ‘bevruchting’. De vrouwelijke eicel en een aantal mannelijke zaadcellen (ongeveer 100.000 per eicel) worden in een glazen schaaltje in het laboratorium samengebracht. Vervolgens wordt geprobeerd een bevruchting plaats te laten vinden. Lukt dit? Dan wordt er één embryo in de baarmoeder teruggeplaatst. Hieruit kan een normale zwangerschap volgen.

Alleen als er een medische reden voor is, kom je in aanmerking voor een IVF-behandeling. Bijvoorbeeld als je niet goed werkende eileiders hebt, (ernstige) endometriose, een niet te herstellen sterilisatie, onverklaarbare onvruchtbaarheid of verminderde kwaliteit van het zaad van de man.

 

Lees ook
Fotoserie: stel neemt IVF-embryo overal mee naartoe >

 

Kosten en vergoeding

Per poging kost het IVF-traject rond de 3000 euro, maar dit verschilt per kliniek. Een IVF/ICSI-behandeling in combinatie met PGD (preïmplantatie genetische diagnostiek), de methode waarmee embryo’s worden onderzocht op ernstige genetische aandoeningen, kost per poging tussen de 6000 en 7000 euro.

De eerste drie behandelingen worden (tot je 43e) door vrijwel alle ziektekostenverzekeraars vergoed en komen altijd op naam van de vrouw, ook wanneer de man de oorzaak is. Wel geldt het eigen risico en het eventuele vrijwillige eigen risico. Het is mogelijk om extra IVF-behandelingen aanvullend te laten verzekeren. Wil je weten welke zorgverzekeraars ook de vierde en vijfde behandeling vergoeden? Dat vind je hier

 

Aftrekpost belasting

Goed om te weten: wanneer je medische kosten maakt die niet door je zorgverzekeraar vergoed worden, kun je deze aftrekken bij de Belastingdienst. Je geeft deze kosten dan aan op de belastingaangifte als bijzondere ziektekosten. Er geldt wel een maximuminkomen en drempelbedrag. Vrouwen van boven de 43 jaar die een IVF-behandeling aangaan, zijn uitgesloten van deze aftrekpost.

Bron: Freya en Zorgpremies.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >