Zorgwekkend tekort aan pleegouders: bijna duizend plekken te weinig

30.10.2019 13:18
tekort-aan-pleegouders

Steeds minder mensen melden zich aan als pleegouders. ‘Zorgwekkend’, vindt Pleegzorg Nederland. Daarom begint de organisatie woensdag met een nieuwe campagne om mensen te werven.

Volgens Pleegzorg Nederland zijn er jaarlijks minstens 3500 nieuwe opvangplekken nodig. Vorig jaar kwamen er maar 2566 bij, bijna 1000 te weinig. Nu telt Nederland ruim 16.500 pleeggezinnen. Het aantal kinderen en jongeren dat vorig jaar voor korte of langere tijd in Nederlandse pleeggezinnen woonde bedroeg ruim 22.700.

 

‘Verschillende manieren’

“Het tekort aan pleegouders betreft niet alleen het aantal beschikbare mensen, maar ook het gebrek aan variatie in type pleegouders”, zegt de koepelorganisatie. “We hebben gemerkt dat veel mensen niet weten dat er verschillende manieren zijn om pleegouder te zijn. Daardoor denken veel van hen bij voorbaat al dat pleegzorg niets voor hen is.”

 

Lees ook
Deze vrouwen zorgen voor het kind van een ander: ‘Mijn oerinstinct reageerde direct’ >

 

Test

De campagne ‘Open je wereld’ moet hier middels spandoeken, filmpjes, podcasts en posters verandering in brengen. Zo wordt onder meer duidelijk gemaakt dat je ook pleegouder kan worden in deeltijd. Benieuwd? Op openjewereld.nu kun je als potentiële pleegouder een test doen die inzicht geeft in de verschillende soorten pleegzorg. 

Bron: ANP / NRC

 

Meer Kek Mama? Schrijf je in voor de nieuwsbrief en krijg elke week het laatste nieuws, persoonlijke verhalen, fijne (uit)tips en grappige fotoseries in je mailbox >