‘Mijn zoon noemde zich te slim voor deze school. Ik schaamde me rot’

21.06.2023 21:33
stoeien zonder bril afvliegt lenzen

Een kind dat ineens scheldwoorden over het schoolplein buldert of een slimme rakker die al snel als opschepper wordt gezien. Het is zo makkelijk nog niet, dat opvoeden.

Melissa (43) moeder van Dominiek (15), Valentijn (11), Olivier (8) en Lidewei (5):

“Mijn oudste zoon was net zes en zat op de vrije school. Wij ouders lagen een beetje buiten de groep omdat Dominiek hoogbegaafd is en je dan snel als opschepper wordt gezien. Op de ouderavond waren we uitgenodigd de werkjes te komen bekijken van onze kinderen. Ze waren letters aan het leren, terwijl mijn zoon op die leeftijd al zelf Roald Dahl las.

Leuk stel, die ouders van mij

Overal zag ik willekeurig volgestempelde vellen hangen. Pontificaal in de klas prijkte het stempelwerkje van mijn zoon: ‘Ik heet Dominiek en ben te slim voor deze school’. Ik schaamde rot, wist dat daar achter onze rug om over gepraat zou worden.

“Ik wist dat daar achter onze rug om over gepraat zou worden”

Ook hing er een tekening van hem, met daarop de hobby’s van zijn familie. Hij had ons gezin getekend en erbij geschreven: ‘Ik hou van tekenen, mijn broertje hout van poema’s, mijn papa hout van zeuren en mijn mama hout van liggen’. Even ter verdediging: ik was op dat moment hoogzwanger van zijn tweede broertje.”

Lees ook
“‘Oma, ben je weer dronken?’, vroeg mijn dochter tijdens het ontbijt aan mijn schoonmoeder” >

Hè wat kut

Linda (38), moeder van Daniël (8) en Nathan (7):

“Tot voor kort woonden we op een boerderij. Iets wat idyllisch klinkt, maar zodra het weer warmer werd, kwamen de vliegen met duizenden op ons erf op. We hielden het liefst alles dicht om de insecten buiten te houden, maar met twee jonge kinderen was dat praktisch onmogelijk. Ik had er ’s zomers bijna een dagtaak aan om vliegen te meppen. Een veelgehoorde opmerking in en om ons huis was: ‘Kutvliegen!’

Normaal ben ik niet van het schelden. De jongens mogen best een aantal dingen zeggen, zoals shit (want van chips krijg ik jeuk) en een keer een kut of fuck is ook niet erg, mits het niet op school, bij oma of andere kinderen is. Daar houden ze zich keurig aan. Behalve vorig jaar zomer.

“Kijk mama, hier hebben ze ook van die kútvliegen!”

Op het schoolplein zoemde een irritante vlieg om Daniëls hoofd en mijn kleutertje bulderde: ‘Kijk mama, hier hebben ze ook van die kútvliegen!’ Ik schoot van de weeromstuit in de lach, maar wilde ook door de grond zakken. Gelukkig konden de meeste moeders om me heen er wel om lachen.”

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.