Gras, bloed of poep: zo verwijder je veelvoorkomende vlekken

15.06.2022 08:21
zo verwijder je veelvoorkomende vlekken Beeld: Shutterstock

Buitenspelen, eten of een ongelukje: op het shirt of de broek van je kind zit zo een vlek. Hoe je de meest veelvoorkomende vlekken eruit krijgt, lees je hier.

Drinken

Heeft je kind limonade of melk gemorst, dan is het simpel: even deppen met een vochtige doek en als je wat citroensap bij de hand hebt, wrijf je de vlek daarmee zoveel mogelijk weg. Een frisdrankvlek, zoals cola, wrijf je in met zeep of je maakt een papje van waspoeder en water. Even laten intrekken en dan spoelen in de wasmachine.

Eten

Fruitvlekken zijn eenvoudig uit de kleding van je kind te halen. Wacht er echter niet te lang mee, want dan trekt de vlek in en kan het zijn dat je er na het wassen iets van blijft zien. Wrijf zachtjes het vruchtvlees – als dat er op zit – van het kledingstuk af en gooi ‘m daarna in de was.

Er zijn een aantal fruitsoorten, zoals aardbeien en bessen, die wat hardnekkiger te verwijderen zijn. Het beste laat je die eerst even weken en wrijf er een vlekverwijderaar op voordat je de boel wast.

Als je kind druk is geweest met broccoli, spinazie of andere groenten, dan dep je eerst koud water op de stof. Daarna even besprenkelen met wat citroensap en je wasmachine z’n werk laten doen.

Lees ook: Poep, luizen, kots en snot: ‘Getver, wat zijn kinderen vies’

Poep

Een ongelukje is snel gebeurd als je kind nog niet helemaal zindelijk is. Verwijder zoveel mogelijk ontlasting en zet het even te weken, voordat je de wasmachine aanzet. Let erop dat je het kledingstuk niet langer dan een dag laat staan, want dan kan het zijn dat je de kleur er niet meer uitkrijgt.

Bloed

Je kind kan regelmatig last hebben van een bloedneus of zich gestoten hebben, waardoor er gemakkelijk bloed op zijn kleding komt. Spoel de vlek snel uit met koud water om te voorkomen dat hij blijvend is. De meeste bloedvlekken gaan er uit bij de wasbeurt.

Gras

Heeft je kind lekker buiten gespeeld en zit zijn broek vol groene grasvlekken? Wat afwasmiddel of groene zeep in combinatie met de wasmachine doet wonderen.

Wil je nog meer mooie en herkenbare verhalen van mede-mama’s lezen? Neem nu een abonnement en ontvang Kek Mama elke maand als eerst op jouw deurmat.