Voorkom plaknachten: zó slaapt je kind beter tijdens een hittegolf

15.07.2022 17:07
kind eigen bed

Er komen tropische temperaturen onze kant op. Ja, dat is best lekker als je op een luchtbed in het water ligt, maar minder prettig in een bloedhete slaapkamer. Toch goed slapen tijdens een hittegolf? Zo pak je dat aan.

Maandag, dinsdag en woensdag kunnen de temperaturen oplopen tot – schrik niet – 36 graden of hoger. Overdag kun je natuurlijk wat afkoeling zoeken door een duik te nemen in een meer of met een ander verfrissend wateruitje. ‘s Nachts is die hitte minder fijn, als je zwetend en puffend in bed ligt.

Zo slaapt je kind beter tijdens een hittegolf

De gouden tips van kinderslaapcoach Susanne Willekes en bijlesaanbieder GoStudent, om je kind goed te laten slapen tijdens een hittegolf, komen daarom als geroepen. En je hebt er zelf ook wat aan. Komen ze:

  • Open deur, maar toch goed om te benoemen: laat ramen en deuren overdag zoveel mogelijk dicht. Zet ze ’s avonds lekker tegen elkaar open, zodat alles goed kan doorluchten. Nog beter: zet de airco een paar uur voor bedtijd lekker aan. Die kun je trouwens ook prima zelf ‘knutselen’ met een ventilator.
  • Zet je kinderen voordat ze naar bed gaan onder een lauwwarme douche. Dat zorgt er niet alleen voor dat hun lichaamstemperatuur daalt, maar stimuleert ook de aanmaak van melatonine, waardoor ze sneller in slaap vallen.
  • Een nat washandje op het voorhoofd van je kind zorgt voor de nodige verkoeling.
  • Zorg dat je kind overdag genoeg water drinkt, zéker op warme dagen. Houd je kind niet van water? Dan is dit een goed alternatief.
  • Klinkt gek, maar geef ze een ijsklontje om op te sabbelen. En neem er zelf ook een.
  • Met temperaturen boven de 30 graden is een pyjama veel te warm. Laat je baby of peuter in een rompertje met luier slapen of in een dunne slaapzak. Voor oudere kinderen is alleen ondergoed voldoende.
  • Halen de tips hierboven niets uit? Dan adviseert Susanne om je kind vooral gerust te stellen en uit te leggen dat slapen misschien wat lastiger gaat nu het buiten warm is. Even puffen en het is weer voorbij.

Lees ook: Zo hou je de kinderkamer koel als het buiten warm is

Bron: GoStudent

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel
*Lees elke maand als eerst Kek Mama
*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.