Zo kan het ook: je kind laten mediteren in plaats van straffen

29.12.2016 11:45
kind-mediteren-straffen Beeld: Getty

Je kleuter heeft een onuitstaanbare bui, doet álles wat niet mag en haalt het bloed onder je nagels vandaan. Wat moet je doen? Leerkrachten van basisschool ‘Robert W. Coleman’ in de VS zeggen de oplossing te hebben: laat je kind mediteren.

“Kinderen stil laten zitten lijkt onmogelijk, maar ze doen het zonder moeite”, zegt de schooldirecteur tegen Psychology-spot.com.

Simpel

Het meditatieproject kwam tot stand in samenwerking met de Holistic Life Foundation: een stichting die al meer dan tien jaar verschillende schoolprogramma’s voor kinderen opstelt. Het doel? Leerlingen niet meer op de ‘ouderwetse’ manier hoeven straffen. De aanpak was simpel: wanneer kinderen slecht gedrag vertoonden, konden ze zich terugtrekken in een apart ingericht lokaal en werden ze begeleid door een ervaringsdeskundige.
 

Schoolprestaties

Al snel bleek het project een groot succes: leerlingen waren na meditatie minder opstandig, konden zichzelf beter beheersen én ze konden zich beter concentreren. Een logisch gevolg, zeggen psychologen van de Universiteit van Chicago. Zij volgden maar liefst 270.034 kinderen van 213 scholen die het meditatieprogramma toepasten en kwamen tot de conclusie dat niet alleen de sociale en emotionele vaardigheden, maar ook de schoonprestaties duidelijk verbeterden.
 

Oefeningen

Of de aanpak voor ieder kind succesvol is, durven wij niet te zeggen. Maar mocht je het willen proberen, dan hebben wij een paar meditatie-oefeningen voor je op een rij gezet:

1. De astronaut
Geef je kind een vrucht, sluit de ogen en doe alsof jullie een bezoekje brengen aan een andere planeet. Laat je kind goed aan de vrucht voelen, ruiken of misschien wel proeven en vraag tot in de details wat hij of zij ervaart. Het doel van deze oefening is het beter kunnen concentreren door het gebruik van al je zintuigen.

2. Het weerbericht
Ga samen zitten, sluit je ogen en vraag aan je kind wat voor weer het nu binnen is. Leg uit dat wanneer hij of zij zich fijn voelt, de zon schijnt. Is je kind bezorgd om iets, dan kan het bewolkt zijn. Belangrijk is om zo gedetailleerd mogelijk te zijn. Vertel dan dat het helemaal niet uitmaakt dat je je een keer rot voelt, want je stemming verandert, net zoals het weer. Op deze manier maak je je kind bewuster van zijn of haar emoties.

3. De kikker
Begin de oefening door samen een kikker na te doen. Vervolgens staan jullie stil en vraag je je kind als een kikker te ademen. (Langzaam inademen door de neus met een dikke buik, langzaam uitademen door de mond, zodat de dikke buik ‘leegloopt’.) Hierdoor leert je kind zich te richten op de ademhaling, waardoor hij of zij rustiger wordt.