tips-eerste-verjaardag-kind

Het is nogal een dingetje, de eerste verjaardag van je kind. Jouw baby, zomaar ineens een dreumes. Hoe pak je deze festiviteiten aan? Kek Mama’s Anne geeft tips.

Ziekelijke neiging

Mijn dochtertje is inmiddels een stevige peuter van 3, maar haar eerste verjaardag kan ik me nog goed herinneren. Rond die datum kreeg ik de ziekelijke neiging om steeds een jaar terug te gaan rekenen. ‘Vorig jaar op deze tijd waren we voor het laatst op controle bij de gynaecoloog’. ‘Vorig jaar kregen we op deze dag te horen dat de keizersnee twee weken werd vervroegd.’ ‘Vorig jaar werd ik nu naar de o.k. gereden…’ Nou ja, je snapt ‘m. Ik kon gewoon niet bevatten dat dat jaar zo snel voorbij was gevlogen. Dat mijn baby al een jaar op deze aardbol was.

 

Gouden tips

Dus ik besloot dat dit heuglijke feit groots en meeslepend gevierd moest worden. Veel gasten! Grote cadeaus! Duizend foto’s maken! En achteraf was dit allemaal, tja, een tikkie overdreven. Dus hierbij mijn gouden tips. Neem ze ter harte of negeer ze, het kan allemaal. Maar zeg niet dat ik je niet gewaarschuwd heb.

 

Lees ook
Op deze school mag je alleen verjaardagsuitnodigingen uitdelen als hele klas mag komen >

 

1. Gasten

Nou, die eerste verjaardag van mijn spuit kon ik over de koppen lopen in onze woonkamer. Er waren veel te veel mensen, achteraf gezien. Een ezel stoot zich niet twee keer aan dezelfde steen, zou je denken. Maar ook op haar tweede verjaardag was de gastenlijst haast bruiloftwaardig. Afgelopen jaar kwam daar een kentering in: ik was herstellende van de griep en niet in optima forma. Dus noodgedwongen belde ik driekwart van de bezoekers af, tot we alleen de opa’s, oma’s, ooms en tantes overhielden. En guess what: dat was dik in orde. Zo’n klein kind heeft zelf amper door wie er zijn, als er maar gezellig ‘lang zal ze leven’ gezongen wordt. Ik liep niet als een kip zonder kop glazen bij te vullen en kon zowaar zelf ook even op de bank zitten om met mijn zus bij te kletsen. Dus: kwaliteit gaat boven kwantiteit. Houd het klein.

 

2. Cadeaus

Ook zo’n lastige: wat gééf je een eenjarige nou als cadeau? Je kind kan nog niet praten en heeft nog geen duidelijke voorkeur, een hobby (behalve poepen en banaan eten) of een idool. Ik besloot iets te kopen waar ze toen nog te klein voor was, maar waar ze wel langere tijd mee zou spelen: het welbekende kinderkeukentje van Ikea. Schot in de roos! Onze dochter speelt er nu nog dagelijks mee. Dus mijn advies: koop iets wat de tand des tijds goed kan doorstaan, dus niet iets té baby-achtigs. Ook leuk (eventueel als cadeautip voor de gasten): Duplo, een tipi of ALLES van Woezel en Pip.

 

3. Taart en snacks

Van te voren had ik grootste plannen om zelf een mega-taart te bakken, maar gelukkig kreeg ik op tijd mijn realiteitszin terug. Ik kán helemaal niet bakken (wel goed koken, maar da’s toch een andere tak van sport). Dus ik liet een leuke fototaart maken bij de plaatselijke bakker en dat was ook hartstikke oké. Verder kan ik nu wel gaan beweren dat je het vooral simpel moet houden qua hapjes want kinderen zijn al blij met een doosje rozijntjes, maar hallo, ik ben er zelf ook nog en ik heb nu eenmaal een Bourgondische inborst. Dus gooi die tafel vol met fuet-worstjes, Franse kaasjes, gevulde eitjes, tonijnsalade, quiche, olijven, gehaktballetjes, kaasstengels, nacho’s, roomkaaspepertjes en noem maar op. Je kind wordt ten slotte maar één keer 1.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

oorontsteking kind
Beeld: Unsplash

Een pijnlijk oor en ziek gevoel: een oorontsteking is geen pretje voor je kind. Hoe herken je het en wat kun je eraan doen? Wij zetten een aantal tips voor je op een rij.

Hoe ontstaat een oorontsteking?

Vaak begint een middenoorontsteking met een onschuldige verkoudheid, waardoor de buis van Eustachius dicht gaat en het middenoor wordt afgesloten. Bacteriën vermenigvuldigen zich en dat veroorzaakt de nare pijn. Soms ontstaat er een scheurtje in het trommelvlies. Het ontstekingsvocht komt dan naar buiten en je kind krijgt last van een loopoor. Schrik niet als er wat bloed uit zijn oor komt. Meestal is een loopoor binnen een week genezen en gaat het trommelvlies ook vanzelf weer dicht. Bij veel kinderen ontstaat pijn in het oor na een dagje zwemmen. Dat komt omdat het oor volgelopen is met water. Afgezien van de pijn hoeft dat geen problemen te geven, maar het kan ook zijn dat er een oorontsteking ontstaat. De kans daarop is groter als je kind heeft gezwommen in stilstaand water zonder chloor, waar veel bacteriën en virussen in zitten.

 

Lees ook:
Dit moet je doen als je kind is gestoken door een mug, wesp, mier, of teek >

 

Wat zijn de symptomen?

Als je kind een oorontsteking heeft, zijn dit veel voorkomende symptomen:

  • Oorpijn
  • Regelmatig wrijven in of over het oor
  • Koorts
  • Een ziek gevoel
  • Diarree, buikpijn of braken bij peuters
  • Hangerig zijn, geen zin in eten
     

Hoe behandel je het?

De ergste klachten verdwijnen meestal binnen twee tot drie dagen en de pijn gaat vanzelf over. Geef je kind een paracetamol tegen de pijn. Wacht vervolgens niet te lang tot de pijn terugkomt, maar geef het volgende tablet op tijd. Zo voorkom je dat je kind ’s nachts wakker wordt van de pijn. Als een paracetamol niet goed werkt, is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts en te overleggen of je kind ibuprofen mag nemen. Raadpleeg de arts ook als je kind zieker wordt, slecht drinkt of als de pijn erger wordt. Je kunt het hoofdeind van je kind eventueel iets hoger leggen om de pijn te verlichten. Let op: neusspray of -druppels met zout werken niet. En is je kind jonger dan twee, dan kan het langer duren en is het sowieso verstandig om naar de huisarts te gaan. Een verwaarloosde middenoorontsteking kan namelijk leiden tot ernstige complicaties, zoals een hersenvliesontsteking.
 

Kun je het voorkomen?

Dat is lastig. Acht op de tien kinderen krijgen voor hun derde jaar één of meerdere keren een middenoorontsteking. Dat komt omdat zij nog geen compleet afweersysteem hebben opgebouwd. Zorg er in elk geval voor dat je na het zwemmen of douchen het water uit het oor van je kind laat lopen. Houd zijn hoofd opzij en laat hem een paar keer met zijn hoofd schudden. Als je kind steeds weer oorpijn heeft na het zwemmen, kan je hem een badmuts laten dragen en oordopjes geven.

Gebruik bij het schoonmaken van het oor nooit een wattenstaafje. Je kunt dan het trommelvlies van je kind beschadigen. Ook watjes zijn niet slim, want die kunnen irritaties veroorzaken. Hoe dan wel? Was de oorschelp gewoon met lauw water en een washandje, dat is voldoende. Bij een verkoudheid is het goed om de luchtwegen van je kind goed open te houden. Laat hem eventueel neusdruppels of -spray gebruiken om de neus en holtes open te houden en zo hopelijk een oorontsteking vóór te zijn.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (9) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mam, ik ga een boek schrijven.” Ik belde mijn moeder vlak nadat ik mijn eerste boekcontract had getekend. “Nou, dat moeten we maar even afwachten hè”, was haar antwoord. “Ik heb je vaker gehoord over leuke projecten die uiteindelijk niks werden.”
 

Teleurstelling

Ik was even stil. Wilde eigenlijk ophangen. Of vragen of ze niet trots was. Of blij. Maar ik lachte het weg en riep, zelfzekerder dan ik me voelde: “Komt goed hoor!” En dat kwam het ook. Een paar weken later werd ik gevraagd een verhaal te schrijven voor een verhalenbundel. “O? Waarom vragen ze jou?” vroeg mijn vader. “Konden ze geen echte schrijvers vinden?” Weer viel ik even stil. Toen zei ik: “Ik vind dit eigenlijk heel onaardig. Ik ben schrijver en als ze me niet wilden, hadden ze me niet gevraagd.” Dat begreep hij. Waarom hij het dan toch zo zei? “Ik wil je gewoon behoeden voor teleurstelling. Voor als het een vergissing bleek ofzo.”

Wat mijn vader niet begreep, was dat de teleurstelling die ik voel als mijn ouders zulke dingen zeggen vele malen groter is dan een mislukking in mijn werk ooit zal zijn.
 

Lees ook
Katy zegt nooit meer 'ik ben trots op jou' tegen haar kinderen >

 

'Het leven is hard'

Mijn ouders zijn niet de enigen die zo denken. Ik hoor het veel: behandel je kind niet als een prins of prinses. Het leven is hard, daar kunnen ze niet snel genoeg mee leren omgaan.

Wat een onzin. Ik behandel Jakob en Hannah alsof ze de bijzonderste kinderen ter wereld zijn. Omdat ze dat voor mij zijn en omdat ze nog vaak genoeg zullen horen en merken dat de wereld niet om hen draait. En er is niets fijner dan een veilige plek hebben in een wereld die soms heel vijandig aan kan voelen. Waar je de mooiste, slimste, leukste, liefste, grappigste bent. Waar alles wat je doet kans op succes heeft.
 

Trots

Als mijn kind mee wil doen aan een danswedstrijd of de schoolverkiezingen, juich ik. En kijken we samen wat er nodig is om ze zo’n groot mogelijke kans van slagen te geven. Natuurlijk praten we ook over hoe het zou zijn als het niet zou lukken. Daarna vertel ik ze dat ze geweldig zijn, ook als het niet goed afloopt. Ik vier hun successen met taart en slingers en verzacht de pijn van een mislukking met kussen en dekentjes. Want dat is wat kinderen nodig hebben. Hoe groot of klein ze ook zijn. Een tijdje geleden tekende ik het contract voor mijn tweede boek. Ik belde dit keer niet mijn ouders, maar mijn vriend. Die hartstikke trots op me was.

 

Dit artikel staat in Kek Mama 06-2018.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >