verjaardagsuitnodigingen-uitdelen

Uitnodigingen uitdelen voor een verjaardagsfeestje mag, maar alleen als de hele klas welkom is. Deze regel heeft de Belgische basisschool Molenveld ingevoerd.

"Er zijn nog altijd kinderen die zelden naar een feestje mogen, maar nu weten ze het niet", vertelt directrice Lieve Welleman aan het Nieuwsblad.

 

'Waarom hij wel?'

"Niet uitgenodigd worden op een feestje snijdt heel diep bij jonge kinderen'', vervolgt het schoolhoofd. "Waarom hij wel en ik niet? Als het zelfs bij volwassenen gevoelig ligt, kan je nagaan wat het met kinderen doet." Voor kinderen die het thuis niet breed hebben, vindt ze het extra moeilijk: "Zij hebben thuis al niet de middelen om naar de speeltuin of film te gaan, en dan mogen ze ook niet mee met een klasgenootje."

 

Lees ook
VIDEO: Bobbi en Mark vieren de eerste verjaardag van Brandon >

 

Buiten schooltijd

Het is door deze maatregel niet zo dat alle kinderen daadwerkelijk op elkaars feest komen, want dat mag de school tenslotte niet verplichten. Maar als de leerling alleen een paar vriendjes wil uitnodigen, moet dit buiten schooltijd geregeld worden. "Dan weten kinderen die geen uitnodiging krijgen in ieder geval niet dat ze zijn overgeslagen."

 

Teleurstelling

Sommige ouders vinden de maatregel te ver gaan: ze zijn van mening dat kinderen moeten leren omgaan met ­teleurstelling. Moeder Noemi is het hier niet mee eens. Op Facebook schrijft ze: 'Het is makkelijk voor ouders om te zeggen dat kinderen met de teleurstelling moeten leren omgaan als hun kind super sociaal is en op elk feestje welkom is, maar sommige kindjes zijn nergens welkom. Ze staan elke keer ­opnieuw met hoopvolle ogen te kijken hoe uitnodigingen worden uitgedeeld.'

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >