Iedere ochtend is het raak: huilen, treuzelen, smoesjes verzinnen en tegenstribbelen, gecombineerd met een hardgrondig ‘Mama, ik wil écht niet!’ Wat moet je doen als je kind niet naar school wil?
Lees verder onder de advertentie
Tuurlijk, ieder kind heeft weleens geen zin om naar school te gaan. Zelf stond je vroeger ook niet elke ochtend te trappelen om weer de hele dag in een klaslokaal breuken te leren (en eerlijk is eerlijk: je gaat ook niet standaard fluitend naar je werk, toch?) Het wordt een ander verhaal als je kind stelselmatig ‘schoolziek’ is. Hoe pak je dat aan?
Lees verder onder de advertentie
Wat is de reden?
Als je kind keer op keer aangeeft écht niet naar school te willen, is het belangrijk om de reden achter dit gedrag te onderzoeken. Ga het gesprek aan met je kind. Doe dit niet verwijtend of dwingend (‘Je hebt niets te willen, je móet naar school!’), maar stel open vragen en neem de antwoorden serieus. Achter de tegenzin om naar school te gaan kan namelijk een serieuze reden liggen: pesten, faalangst of een vervelende sfeer in de klas. Bij kleinere kinderen kan verlatingsangst ook een rol spelen. En sommige schoolkinderen kunnen last hebben van alle prikkels in de klas en op het schoolplein. Om het probleem aan te pakken, moet je dus eerst weten wat de oorzaak is.
Probeer je kind gerust te stellen en maak het onderwerp niet te zwaar. Zeg dat iedereen weleens geen zin heeft in school en dat het allemaal ook best spannend is. In het geval van verlatingsangst is het belangrijk om te benadrukken dat jouw kind écht weer wordt opgehaald. Zorg er dus voor dat je op tijd op het schoolplein staat, ter extra geruststelling. Vraag naar hoe zijn dag was geweest en reageer enthousiast op alle verhalen. Benadruk het positieve: ‘Wat leuk dat je fijn gespeeld hebt/zo’n mooie tekening hebt gemaakt.’ Stimuleer je kind en geef veel complimenten, zeker als er sprake is van faalangst. Wordt jouw kind buitengesloten of gepest, dan is het zaak om dit met de leerkracht te bespreken. De meeste scholen hebben een pestprotocol dat ingezet kan worden om hier een eind aan te maken.
Lees verder onder de advertentie
Hulp inschakelen
Komen jullie er toch niet zelf uit en blijft het iedere schooldag kommer en kwel? Dan kun je extra hulp inschakelen. Een kindercoach kan helpen met het vergroten van het zelfvertrouwen en het omgaan met stress en prikkels van buitenaf.
Sommige babynamen lijken uit het niets op te duiken — en binnen de kortste keren hoor je ze overal. Dat geldt ook voor deze naam, die de afgelopen weken een opvallende opmars maakte. En je gelooft nooit waar de inspiratie vandaan komt!
Tegenwoordig groeien kinderen op in een digitale wereld waar virtueel geld bijna net zo echt aanvoelt als briefjes in hun spaarpot. Veel ouders denken dat ze goed zicht hebben op wat hun kind online doet, totdat ze plotseling geconfronteerd worden met een onverwachte creditcard rekening. Het overkwam Samira.
Tikkie ontvangen voor een halve wortel uit iemand anders’ maaltijdsalade? In deze rubriek verzamelen we de meest onterechte, ongemakkelijke en gewoon ronduit gênante betaalverzoeken. Wat ze gemeen hebben? Je zag ze in ieder geval niet aankomen.
Je staat op het punt om je oudste kind voor te stellen aan zijn of haar nieuwe broertje of zusje. Een spannend moment. Voor jullie als ouders, maar vooral voor die grote broer of zus in spe. Want hoe gaat je kind reageren? Met open armen? Met argwaan? Of met een driftbui? Een groeiende groep […]
Heather (33) is redacteur bij Kek Mama en moeder van een zoon (4,5) en dochter (1,5). Haar columns zijn een mix van herkenbare momenten, hilarische situaties en kleine overwinningen in het moederschap.
Voormalig schaatskampioene Ireen Wüst (39) en haar partner Letitia de Jong (32) delen vol trots dat hun dochter Pip is geboren op 17 juni. Op Instagram laten ze weten: “We zijn helemaal in de wolken!”