10x leuke oefeningen om het zelfvertrouwen van je kind te vergroten

15.03.2024 08:49
Bron: Pexels

Zelfvertrouwen, de een heeft er meer van dan de ander, maar hoe fijn is het om zelfverzekerd rond te lopen en te weten waar jouw kwaliteiten liggen. Met deze tien leuke oefeningen help je je kind om nog meer zelfvertrouwen te krijgen.

“Kinderen worden niet geboren met zelfvertrouwen. Het krijgen van zelfvertrouwen is een proces dat het hele leven doorloopt. Wel hebben ervaringen in de kindertijd het meeste invloed op het zelfbeeld van je kind”, zegt Orthopedagoog Rian Meddens op Psychogoed. Zij heeft tien leuke oefeningen bedacht die je samen met je kind kunt doen om het zelfvertrouwen op te krikken.

1. Positief dagboek

Koop een dagboek en laat je kind iedere dag drie dingen opschrijven waar hij trots op is. Hiermee leer je je kind positief over zichzelf denken. Is het voor je kind lastig om iets te verzinnen, denk dan mee door vragen te stellen als: Wat ging er goed? Wat heb je geleerd? Wat heb je overwonnen? Plan hier een vast momentje voor in, dan kun je het ook niet vergeten. Een positief dagboek, de perfecte plek om alle trotse momenten vast te leggen.

2. Kracht-handen-tekening

Laat je kind zijn eigen handen omtrekken en in elke vinger iets opschrijven waar hij goed in is. Dat kunnen activiteiten zijn, zoals voetballen of puzzelen. Maar ook karaktereigenschappen, zoals behulpzaam en creatief zijn. Ook hier kan je weer meedenken door vragen te stellen, want positieve eigenschappen, die heeft je kind waarschijnlijk genoeg.

Lees ook: We zoeken onze familie minder op dan we zouden willen, en dit is de reden

3. Spel met eigenwijsjes

Er zijn allemaal verschillende kaartjes met elk een positieve uitspraak erop, zoals bijvoorbeeld ‘Ik kan het’ en ‘Ik mag anders zijn’. Het kaartje dat je kind trekt wordt het motto van die dag. Deze kun je ergens in huis ophangen waar je kind vaak langsloopt, zo wordt hij er nog vaker aan herinnerd. Dat is nou een spel waar je blij van wordt.

4. Positief denken

Je kind zal zich misschien sneller focussen op wat er beter kan. Door je kind juist te leren focussen op wat er al wel goed gaat leer je hem om positief te denken en is er geen plek meer voor negatieve gedachten. Laat je kind opschrijven of een tekening maken van alles waar hij blij van wordt. Positiviteit gegarandeerd.

5. Have fun

Laat je kind zien dat hij belangrijk voor je is door samen één op één tijd door te brengen en plezier te maken. Door de liefdevolle en positieve aandacht die je kind krijgt, bloeit hij helemaal op. Hierdoor zal jullie band ook alleen maar sterker worden, dat klinkt als een win-win situatie.

Lees ook: DippieDoe, het klimparadijs waar je kind kan klimmen en klauteren

6. Stevig staan door Chinees boksen

Leg je kind uit dat stevig staan, meer zelfvertrouwen uitstraalt. Voeten op schouderbreedte, knieën licht gebogen en ademen door de buik. Ga één meter van hem vandaan staan in dezelfde houding. Houd allebei je armen half gebogen met de handpalmen naar voren, naar de ander gericht.

Probeer elkaar uit balans te krijgen door de handen van de ander aan te tikken of je handen weg te trekken. Zo kun je ervoor zorgen dat de ander zijn balans verliest. Verzet iemand toch zijn voet? Dan is diegene af en heeft de ander gewonnen. Vanuit eerdere keren blijkt dat kinderen dit als een fijne oefening ervaren. Om je kind te laten zien hoe zijn lichaamshouding eruit ziet, kun je dit ook doen voor een spiegel. Uiteindelijk kan deze oefening je kind ook weer helpen om beter voor zichzelf op te komen.

7. Doe alsof

Je doet een rollenspel waar de ene persoon de pester speelt en de ander het kind is die zich in een vervelende situatie bevindt. De eerste keer speelt je kind de pester, daarna wisselen de rollen om. Hoe reageer je hier zo zelfverzekerd mogelijk op? Dat kunnen jullie nu samen op een veilige manier oefenen.

8. Kindermeditatie

Je kind leert om zijn aandacht te richten op het hier en nu, in plaats van op mogelijke negatieve gedachten. Een rustgevend liedje opzetten kan ook al helpen, zodat er even een ontspanmomentje ontstaat.

Lees ook: Meer zelfvertrouwen? Deze affirmatiekaarten voor kinderen helpen daar een handje bij

9. Superheld

Bijna ieder kind heeft wel een superheld, zoals bijvoorbeeld Spiderman of Batman. Vraag aan je kind waarom dat zijn superheld is en zoek een foto van die persoon, of laat je kind deze superheld tekenen. Stel een aantal vragen, bijvoorbeeld: Wat kan jouw superheld goed? Hoe zou het voelen om diegene te zijn? Wat zou dan makkelijk gaan?

Laat je kind zich een situatie voorstellen waar hij even niet goed wist wat hij moest doen. Wat zou jouw superheld gedaan hebben en waarom denk je dat? Zou jij het de volgende keer ook zo kunnen doen? Ook het plaatje/de tekening van de superheld kan je ergens in huis ophangen. Tijd om vanaf vandaag een superheld te zijn.

10. Collage maken

Je kind maakt met stiften, plaatjes uit tijdschriften en andere leuke toevoegingen een collage over zichzelf. De collage is bedoeld om te laten zien waar hij goed in is en wat hij leuk vindt. Hij kan bijvoorbeeld iets toevoegen over zijn interesses, hobby’s en kwaliteiten. De collage hoeft zeker niet in één dag af. Je kind mag er zo lang over doen als hij wil. Zo kan hij zichzelf echt laten zien zoals hij wil.

Wij gunnen ieder kind een gezonde dosis zelfvertrouwen, hopelijk zorgen deze oefeningen ervoor dat je kind binnenkort met nog meer zelfvertrouwen rondloopt.

Bron: Psychogoed

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.