Wil je zwanger worden? Let dan hierop bij het kiezen van je zorgverzekering

20.12.2022 10:53
zorgverzekering zwanger worden Beeld: Shutterstock

Ben je zwanger, dan moet je een hoop uitzoeken: niet alleen spullen voor je baby, maar ook hoe het zit met je zorgverzekering. Welke kosten tijdens je zwangerschap en voor je bevalling worden bijvoorbeeld vergoed? Waar je allemaal op moet letten, lees je hier.

Kosten tijdens je zwangerschap

Als je een kind krijgt, verandert er veel – en dat begint al tijdens je zwangerschap. Zo krijg je in die negen maanden te maken met extra zorgkosten. Sommige daarvan worden vergoed vanuit je basisverzekering, zoals je afspraken en controles bij de verloskundige, echo’s en bloedonderzoek.

Er zijn ook kosten die voor eigen rekening komen. Denk dan aan cursussen die je kunt volgen ter voorbereiding op de bevalling en fysiotherapie die je misschien nodig hebt vanwege fysieke klachten. Voor dit soort kosten kun je je aanvullend verzekeren. Maar let op: welke vergoeding je krijgt, hangt af van de verzekering die je kiest. Niet elke verzekeraar vergoedt namelijk hetzelfde.

Lees ook: Verzekeringen voor kinderen: hier moet je op letten

Kosten van je bevalling & kraamtijd

Wist je dat bevallen in het ziekenhuis alleen vergoed wordt als het medisch noodzakelijk is? Kies je er voor om je kind sowieso in het ziekenhuis ter wereld te brengen, dan vergoedt de zorgverzekeraar maximaal € 205.

Ook de kraamzorg aan huis is niet gratis: de basisverzekering vergoedt minimaal 24 en maximaal 80 uur kraamzorg en je betaalt een eigen bijdrage van €4,40 per uur. Hoeveel uur kraamzorg je krijgt, hangt af van je situatie. Heb je bijvoorbeeld een keizersnee gekregen, dan heb je recht op meer uur kraamzorg.

Kies je zorgverzekering op tijd

Ben je van plan aankomend jaar zwanger te worden? Dan is het verstandig om nu alvast te kijken welke zorgverzekering dan het beste bij je past. Je kunt aan het einde van dit jaar namelijk overstappen op een andere zorgverzekeraar. Bij sommige zorgverzekeraars kun je je polis in de loop van 2023 eenmalig wijzigen, maar er zijn er ook bij wie dat niet kan. Check dus op tijd welke zorgverzekering voor jou het beste is.

Zorgverzekering voor je baby

Is je baby eenmaal geboren, dan moet je ook voor hem een zorgverzekering afsluiten. Doe dit maximaal vier maanden na de geboorte, anders draai je zelf op voor zijn zorgkosten.

Tot je kind achttien jaar oud is, wordt hij gratis meeverzekerd op de basisverzekering van jou of je partner.

Vergoeding aanvullende zwangerschapspakket UnitedConsumers (VGZ)

De beste zorgverzekering voor zwangere vrouwen is die van UnitedConsumers (VGZ)Kies je hiervoor dan heb je recht op de volgende vergoedingen:

 • Complete vergoeding eigen bijdrage ziekenhuisbevalling zonder medische indicatie (€ 369,40)
 • Vergoeding van de eigen bijdrage van kraamzorg tot € 125
 • Complete vergoeding kraampakket (ongeveer € 30)
 • € 100 vergoeding voor een zwangerschapscursus
 • € 200 voor advies bij borstvoeding
 • € 80 voor huur of aanschaf elektrische borstkolf
 • 12 behandelingen fysiotherapie of Mensendieck
 • € 500 voor een EHBO- of reanimatiecursus
 • Veel andere vergoedingen los van de zwangerschap en bevalling
 • Ruime keuze zorgaanbieders.
 • tot 20% korting op de aanvullende verzekering

Premie per maand € 157,45

Wil jij alle verzekeringen voor zwangere vrouwen bekijken? Vergelijk de beste zorgverzekeringen voor zwangerer vrouwen voor 2023 op Zeker.com.

Bron: Zeker

Meer tips over opvoeden? Volg ons op Facebook.