Wat kost de kinderopvang in 2022?

03.01.2022 12:48
gemiddelde-prijs-kinderopvang

Niet onbelangrijk om te weten als je van de kinderopvang gebruik wil maken: wat kost het eigenlijk? Wij zochten het voor je uit.

Prijzen

Kinderopvang kost gemiddeld tussen de € 5 en € 9 per uur, maar de prijzen lopen per (soort) opvang en stad erg uiteen. Kijk daarom niet te veel naar de prijs, maar naar wat voor jou als ouder goed voelt, adviseert Gjalt Jellesma, voorzitter van Boink (Belangenvereniging van Ouders in de Kinderopvang). “Zijn luiers en (biologische) voeding inbegrepen, bijvoorbeeld? En hoe ruim zijn de openingstijden? Voor sommige ouders zijn ruimere openingstijden prettig, omdat ze dan niet in de knel komen met werktijden. Voor anderen wordt de opvang daarmee onnodig duur.”

Hiermee doelt Gjalt op de dagdelen die kinderdagverblijven aanbieden: sommige crèches zijn bijvoorbeeld van 7.00 uur tot 19.00 uur open en voor die uren betaal je dus ook – zonde als je je kind om 08.30 uur brengt en om 18.00 uur weer ophaalt. Wil je weten hoe je hierop kunt besparen? Lees het hier.

 

Lees ook

Onderzoek: in deze landen is kinderopvang het duurst >

 

Kinderopvangtoeslag

Als je kinderen naar de opvang gaan, dan heb je in de meeste gevallen recht op kinderopvangtoeslag: een tegemoetkoming van de overheid voor ouders. Het maximale uurtarief waar je kinderopvangtoeslag voor krijgt hangt af van de soort opvang. Zo is de maximumuurprijs voor de dagopvang (€ 8,46 in 2021 en € 8,50 in 2022) hoger dan het maximumuurprijs voor de buitenschoolse opvang (€ 7,27 in 2021 en €  7,31). Voor de gastouderopvang geldt een maximumuurprijs van € 6,52 in 2022 ( in 2021 was dit € 6,49). Je krijgt meer kinderopvangtoeslag terug bij een tweede kind, zolang je beide kinderen naar de opvang gaan. 

Let op: je krijgt deze toeslag alleen als je kind naar een geregistreerde dagopvang of buitenschoolse opvang (BSO) gaat. Dat betekent dat het kinderdagverblijf of de gastouder geregistreerd moet zijn in het Landelijk Register Kinderopvang (LRK). Oppas in de zin van opa, oma of de buurvrouw tellen dus niet mee.  

 

Bron: Rijksoverheid

Meer Kek Mama? Volg ons op Instagram >