Onderzoek: in deze landen is kinderopvang het duurst

14.10.2016 09:36
Beeld: Getty Beeld: Getty

Wie kinderopvang wil, moet diep in de buidel tasten. Het kost namelijk 20% van ons inkomen. Daarmee staat Nederland op de zevende plek als het gaat om de kosten voor kinderopvang.

Dat blijkt uit een onderzoek van Society At A Glance. Men zocht uit wat kinderopvang in OECD-landen – een samenwerkingsverband tussen vijfendertig welvarende landen die sociaal en economisch beleid bespreken en bestuderen – kost.

 

Nog duurder

Het kan trouwens nóg duurder. In Groot-Britannie hebben ze pecht en kost de kinderopvang maar liefst 33 procent van het inkomen van de ouders, in Nieuw-Zeeland is dat 29 procent. Wie minder wil betalen, kan het beste naar Duitsland gaan, want daar ligt het percentage op maar 9,7 procent.

 

Ongelijke rolverdeling

Volgens de onderzoekers van Society At A Glance zorgen de hoge kosten van de kinderopvang voor ongelijke rolverdeling tussen vader en moeder, meldt dagblad Metro. “Zulke hoge kosten schrikken mensen af om te gaan werken. Het is financieel gezien dan niet de moeite waard om beide ouders te laten werken, waarbij het doorgaans de moeder is die thuisblijft.”