ouders-niet-streven-naar-perfectie

Ouders willen het beste voor hun kind, logisch. Maar streven naar perfectie is volgens moeder Rasha Rushdy niet de juiste manier van opvoeden, schrijft ze op Huffington Post.

Geconfronteerd

'Je wilt graag de perfecte ouder zijn en zo min mogelijk fouten maken', vertelt Rasha. 'En onbewust worden we daar vanuit alle hoeken mee geconfronteerd: bak 'de perfecte' muffins, organiseer 'het perfecte' verjaardagsfeestje en leer je kinderen 'perfecte' manieren. Zet ze op 'een perfecte' kleuterschool en zorg ervoor dat je weer op 'het perfecte' lichaamsgewicht bent na 'de perfecte' bevalling.' 

 

'Je best doen'

Rasha vindt dat iedereen dit los moet laten, want zo vraag je teveel van jezelf. 'Er is een verschil tussen streven naar perfectie en je best doen. 'Als ik wil dat mijn kinderen leren dat het niet erg is om fouten te maken, is het belangrijk om te laten zien dat ook ik niet perfect ben. En dat als iets een keer niet lukt, je het gewoon nog eens moet proberen.'

 

Lees ook
Moeder laat zien wat er schuilt achter deze 'perfecte selfie' >

 

Geschenk

Een peuter die morst bij het inschenken van een glas melk, een kind dat zonder zijwieltjes nog van z'n fiets valt of iemand die het moeilijk vindt om vriendjes te maken: niet erg, vindt Rasha. Zolang ze maar de kans krijgen om te blijven proberen. 'Fouten maken is menselijk. Dus omarm dat en koester je doorzettingsvermogen. Want dat is een van de grootste geschenken die je je kinderen kunt meegeven.'

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

11 dingen ouders begrijpen

Nooit meer rustig kunnen zitten, kauwgom in het haar van je kind of snotresten verstopt in huis: er zijn een hoop dingen die je alleen begrijpt als je kinderen hebt. Zoals die in dit lijstje.

Dat je hier het liefst de schaar in zou zetten


Dat dit iets heel gewoons is


En dat ze elkaar ermee slaan, ook


Dat je nu flink in de problemen zit


En dit een goede nachtrust is


Schijnt best gezond te zijn, dat staan


Lees ook
9x het bewijs dat alle kinderen een klein duiveltje in zich hebben >


Je vrije dag


Dat ze zich, ondanks al dat dure speelgoed, vermaken met een lege doos


'Ik zeg het niet nog een keer'


Het had erger kunnen zijn...


Oke, tijd voor een grondige schoonmaak


Bron: Buzzfeed


 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

meningokokkenziekte
Beeld: Unsplash

Het is de nachtmerrie van iedere ouder: dat je kind getroffen wordt door meningokokkenziekte. Zo herken je deze gevaarlijke infectieziekte.

Praktisch iedere ouder weet van het bestaan van meningokokkenziekte, maar lang niet iedereen herkent de symptomen, zo blijkt uit onderzoek in opdracht van farmaceut GSK. En dat is een slechte zaak, want meningokokkenziekte kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De cijfers zijn schokkend: de ziekte kan binnen 24 tot 48 uur dodelijk zijn. En helaas is de infectie niet altijd goed te behandelen in het ziekenhuis.

 

De symptomen herkennen

Wat cijfers uit het onderzoek op een rijtje: 71% van de ondervraagden weet (ongeveer) wat meningokokkenziekte is en hiervan weet het merendeel ook dat dit een ernstige infectieziekte is die hersenvliesontsteking kan veroorzaken. De symptomen die door ouders herkend worden, zijn ‘plotselinge hoge koorts’ (64%) en ‘typische huiduitslag op het lichaam (met kleine rode vlekjes)’ (41%).

 

Lees ook:
KIND: Bezorgde moeder Doortje: 'Als mijn zoon bleek ziet, begint mijn hart te bonzen' >

 

Ook hierop letten

Maar er zijn nog meer kenmerken van deze infectieziekte die minder bekend zijn. Van andere symptomen zoals zware hoofdpijn, overgeven, overgevoeligheid voor licht of geluid, of bij baby’s een uitpuilende fontanel, is minder dan een derde van de ouders op de hoogte. Let ook op sufheid, een stijve nek (vooral als je het hoofdje naar voren buigt) of ‘luierpijn’ bij baby’s: een kind begint dan te huilen als je bij het verschonen de benen optilt.

 

#AllMeningitisMatters

In april was het Wereld Meningitis Dag met het thema #AllMeningitisMatters. Hersenvliesontsteking of meningitis is een ontsteking van de hersenvliezen. De ontsteking kan worden veroorzaakt door infectie met virussen, bacteriën of andere micro-organismen. Meningitis treft wereldwijd meer dan 2,8 miljoen mensen per jaar. In Nederland komt de ziekte gelukkig weinig voor.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >