Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: liegende schoolvriendjes.

Sinds kort heeft mijn negenjarige zoon een nieuwe boezemvriend: Kees. Helaas betrap ik Kees geregeld op leugens, en mijn tot nu toe goudeerlijke zoon dreigt die neiging over te nemen. Gisteren betrapte ik de jongens met een megagrote zak chips. Ze beweerden dat ze die op straat hadden gevonden. Toen ik mijn zoon ’s avonds onderstopte, vertelde hij schuldbewust dat hij en Kees hem uit de voorraadkast van zijn moeder hadden gepikt. Moet ik hem verbieden met Kees om te gaan?

Tante Els heeft indertijd te maken gehad met een Kees in het kwadraat. Jordy heette hij. Hij zat op dezelfde school als haar zoon, maar dan twee klassen hoger. Els’ zoon was twaalf toen hij haar opgewonden vertelde dat hij voor 25 gulden een laptop kon kopen van Jordy. Laptops kostten destijds in de winkel al gauw duizend gulden. Toen Els haar zoon verbood het aanbod aan te nemen, was hij diep verontwaardigd. Zij legde haar zoon uit wat heling was, maar hij kon niet geloven dat die aardige Jordy de laptop had gestolen. De volgende dag belde Jordy. Helaas voor hem stuitte hij op tante Els. Zij zei: “Ha, ben jij die jongen van de laptop? Luister. Mijn zoon is misschien wat goedgelovig, maar ik niet. Als jij hem nog een keer gestolen waar aanbiedt kom ik je persoonlijk opzoeken en je wilt niet weten wat er dan gebeurt.”

Dit was blijkbaar taal die Jordy verstond, hij snapte het meteen en moest zelfs een beetje lachen. Het gekke was: Els ook. Sindsdien konden Jordy en zij het prima met elkaar vinden en heeft hij de zoon van Els nooit meer betrokken bij zijn praktijken.

De leugentjes van Kees zijn kinderspel vergeleken bij die van Jordy. Als kinderen van zijn leeftijd liegen, ligt er vaak een gebrek aan zelfvertrouwen aan ten grondslag. Wees daarom niet kwaad op hem, maar spreek hem vriendelijk aan op zijn gedrag. Zeg hem dat u niet boos bent, maar dat hij niet meer mag komen spelen als hij liegt. Niet omdat u hem geen aardige jongen vindt, maar vanwege zijn gedrag. U legt hem uit dat eerlijkheid heel belangrijk is in het leven. En een voorwaarde om het later te redden in de maatschappij. Dit is zwaar geschut. Maar het klopt wel. Vreemde ogen dwingen. Misschien is hij u later dankbaar.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 04-2016

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >

producten-kinderfeestje-thuis

Je hoeft echt de deur niet uit om kinderen een onvergetelijke verjaardag te geven: organiseer een paar leuke spelletjes thuis en iedereen is de hele dag zoet. Wel nog even de boel versieren - met deze fijne producten van Xenos, bijvoorbeeld.

Indianenthema

Ga je voor een indianenthema? Trek dan de verkleedkist open, knutsel tooien van karton en tover je huis of tuin met kussens, boomstammen en stokpaarden om tot een indianenparadijs. Deze tipi is hierbij ideaal: leuk voor buiten, maar ook fijn in de slaap- of speelkamer. Zo heb je er na dat ene feestje ook nog wat aan. Tip: je kunt de tent pimpen met textielstiften.

 

Slaapfeestje

Of je gebruikt de tent waarvoor-ie echt bedoeld is. Leg er bijvoorbeeld wat lekkere kussens en plaids in, zet een bak chips neer, draai een leuke film, maak wat kindercocktails en klaar ben je. Zet je breekbaar spul uit het zicht en gebruik je wegwerpservies, dan hoef je je niet druk te maken dat kinderen de woonkamer op stelten zetten.

 

Alsof je op een festival bent

Maak het af met deze lichtjes in de vorm van een ananas en je waant je zowat op Coachella. (Overigens ook leuk om te gebruiken tijdens een tuinfeest of om de slaapkamer van je kind mee op te fleuren.)

 

Bank die tegen een stootje kan

En is het mooi weer? Dan mag een fijne bank in de tuin niet ontbreken. Een die tegen een stootje kan, waar meer dan twee kinderen op passen en er ook nog leuk uitziet (want regent het pijpenstelen, dan kan-ie ook prima in de woonkamer staan met wat plantjes erop): alsjeblieft. Het bankje is door de lokale bevolking in Indonesië gemaakt. Met de hand en van gerecycled hout. 

 

Reis rond de wereld

Met deze kaart kun je alle kanten op: kijk bijvoorbeeld wie als eerste alle landen heeft geraden, geef tijdens het knutselen elk groepje een land als thema of maak met z'n allen een 'reis rond de wereld'. Na afloop kun je de poster gewoon op de kamer van je kind hangen - ziet er nog mooi uit ook.

Anke Laterveer

Anke Laterveer is single moeder van Jakob (8) en Hannah (7). In Kek Mama schrijft ze uitgesproken over wat ze meemaakt.

“Mama, er was iets spannends vandaag!” Het is het eerste wat Jakob roept als hij de school uitstuift. Hannah houdt mijn hand vast en kijkt met grote ogen naar haar broer.
“Wat was er zo spannend?” vraag ik.
“Er is iemand gesignaleerd.”
“O? Wat voor iemand?”
“Een man. In een busje.”
Ik heb al zo’n vermoeden waar dit heengaat. Twee dagen geleden kregen we een mail van de schooldirecteur waarin stond dat er een man was gezien bij twee andere basisscholen. Vanuit een busje had hij kinderen aangesproken en zijn penis laten zien. Maar: geen paniek, gewoon goed om te weten en te bespreken met je kind. Dat doen we al best vaak, dus ik zag geen aanleiding het nog eens te doen.
 

'Wie vergeet er nou zijn broek'

“Wat was er met die man?” vraag ik alsof ik geen idee heb waar dit over gaat.
“Hij was bij een andere school en mama, er was zoiets grappigs.”
“Wat dan?”
“Hij was vergeten zijn broek en onderbroek aan te trekken!”
Jakob valt bijna op de grond van het lachen. “Wie vergeet er nou zijn broek en onderbroek!”
Ook Hannah vindt het hilarisch. Ik lach een beetje mee en zeg dan:
“Jeetje, wat zou jij doen als je die man zou zien?”
“Ik denk lachen.”
“Niet schrikken?”
“Nee, waarom? Ik heb zelf toch ook een piemel?”
“Jawel, maar die laat jij toch ook niet aan iedereen zien? Bovendien is dit een volwassene en die moet al helemaal niet zijn piemel laten zien.”
“Nee, dat is waar. Ik zou lachen, maar ook meteen naar juf gaan hoor, of naar jou. Dat hebben die kinderen ook gedaan en nu zoekt de politie hem.”
“Heel goed. En hebben jullie het verder nog besproken in de klas?”
“Denk je echt dat wij de tijd hebben de hele dag over een man zonder broek te praten? We zijn al groep vijf hè? We hebben wel wat beters te doen.”
Het laat Hannah toch nog niet los.
“Waarom doet iemand dat eigenlijk, mama? Zijn piemel laten zien?”
“Goeie vraag. Wat denken jullie?”
“Ik weet het niet”, zegt ze.
“Misschien wil hij wel piemelmodel worden, maar is hij nog een beetje verlegen”, oppert Jakob. “Daarom doet-ie het stiekem.”
Hannah knikt. Dat klinkt wel logisch.
“Ik weet een oplossing!” roept hij enthousiast. “Als de politie hem vindt, kan hij zijn piemel gewoon aan hen laten zien, en niet meer aan kinderen.”
En dat lijkt me een uitstekend plan.
 

Dit artikel staat in Kek Mama 03-2018.

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >