Vrolijke opvoedtantes Els en Do over liegende schoolvriendjes

24.03.2016 20:52
Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: liegende schoolvriendjes.

Sinds kort heeft mijn negenjarige zoon een nieuwe boezemvriend: Kees. Helaas betrap ik Kees geregeld op leugens, en mijn tot nu toe goudeerlijke zoon dreigt die neiging over te nemen. Gisteren betrapte ik de jongens met een megagrote zak chips. Ze beweerden dat ze die op straat hadden gevonden. Toen ik mijn zoon ’s avonds onderstopte, vertelde hij schuldbewust dat hij en Kees hem uit de voorraadkast van zijn moeder hadden gepikt. Moet ik hem verbieden met Kees om te gaan?

Tante Els heeft indertijd te maken gehad met een Kees in het kwadraat. Jordy heette hij. Hij zat op dezelfde school als haar zoon, maar dan twee klassen hoger. Els’ zoon was twaalf toen hij haar opgewonden vertelde dat hij voor 25 gulden een laptop kon kopen van Jordy. Laptops kostten destijds in de winkel al gauw duizend gulden. Toen Els haar zoon verbood het aanbod aan te nemen, was hij diep verontwaardigd. Zij legde haar zoon uit wat heling was, maar hij kon niet geloven dat die aardige Jordy de laptop had gestolen. De volgende dag belde Jordy. Helaas voor hem stuitte hij op tante Els. Zij zei: “Ha, ben jij die jongen van de laptop? Luister. Mijn zoon is misschien wat goedgelovig, maar ik niet. Als jij hem nog een keer gestolen waar aanbiedt kom ik je persoonlijk opzoeken en je wilt niet weten wat er dan gebeurt.”

Dit was blijkbaar taal die Jordy verstond, hij snapte het meteen en moest zelfs een beetje lachen. Het gekke was: Els ook. Sindsdien konden Jordy en zij het prima met elkaar vinden en heeft hij de zoon van Els nooit meer betrokken bij zijn praktijken.

De leugentjes van Kees zijn kinderspel vergeleken bij die van Jordy. Als kinderen van zijn leeftijd liegen, ligt er vaak een gebrek aan zelfvertrouwen aan ten grondslag. Wees daarom niet kwaad op hem, maar spreek hem vriendelijk aan op zijn gedrag. Zeg hem dat u niet boos bent, maar dat hij niet meer mag komen spelen als hij liegt. Niet omdat u hem geen aardige jongen vindt, maar vanwege zijn gedrag. U legt hem uit dat eerlijkheid heel belangrijk is in het leven. En een voorwaarde om het later te redden in de maatschappij. Dit is zwaar geschut. Maar het klopt wel. Vreemde ogen dwingen. Misschien is hij u later dankbaar.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 04-2016

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >