bff-ketting
Beeld: Unsplash

Moeder en columniste Jenna Barclay wil absoluut niet dat haar dochtertje samen met een vriendinnetje een 'BFF-ketting' draagt. In een vurig pleidooi legt ze uit waarom ze helemaal geen voorstander is van 'beste vriendinnen', en de merchandise die daarbij komt kijken. 

Als haar zesjarige dochtertje vraagt wat ‘BFF’ betekent en verdrietig wordt van Jenna’s antwoord, weet ze precies hoe laat het is, zo schrijft ze op Scary Mommy: ‘Ik had me meteen naar de Wal-Mart kunnen haasten, met vijf dollar in mijn hand, en een van die verloekte kettinkjes kunnen kopen, zodat ze die om de eerste de beste vriendin die ze zag kon hangen. Ik had haar kunnen uitleggen dat ze geen kettingen maken voor vrienden van haar status, dat ze beter is dan de ‘beste’. Maar hier komt het: ik wil niet dat mijn dochter een BFF heeft.’

 

Niet meer labelen

De schrijfster legt uit wat ze hiermee bedoelt en waarom ze niet wil dat haar dochter vriendinnen labelt: ‘Begrijp me niet verkeerd, ik ben een voorstander van sterke vrouwenvriendschappen en ik geloof dat we onze best doen om onze meiden onderling goed met elkaar te laten omgaan. Maar in plaats van ze in een hiërarchie te stoppen, is het misschien tijd voor onze dochters om te begrijpen dat de soort vriendschappen die hen ondersteunen in plaats van naar beneden halen, niet gebouwd worden met een stukje metaal om hun nek. Dus kunnen we eindelijk die BFF-kettingen weggooien en een eind maken aan dit stomme ritueel voordat het onze dochters kwetst en verraadt, zoals wij vroeger meemaakten?’

 

Lees ook
KIND: In beeld: kind en hond zijn beste vrienden >

 

Veel vriendinnen

Jenna is duidelijk geen voorstander van één beste vriendin: ‘Wat als we onze dochters stimuleren om veel vriendinnen te hebben? Beter nog, veel vriendinnen met verschillende achtergronden? Yep, dan moeten we uit onze comfort zone stappen en omgaan met ouders met wie niet per se willen kletsen of gaan uitnodigen op een barbecue, allemaal voor de diversiteit van de vriendschappen van onze dochters. Maar zou dit niet helpen om onze dochters verder te leren kijken dan ‘beste’ of ‘slechtste’, en misschien ‘anders’ meer te gaan waarderen? RIP, BFF-ketting. Je bent een waardeloos stuk ongeluk.’
 

Dit artikel is al een keer eerder gepubliceerd.

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

bijna-duizend-scholen-nederland-te-weinig-leerlingen

Een op de zeven basisscholen in Nederland heeft te weinig leerlingen. Dat zijn er ruim 900, blijkt uit analyse van RTL Nieuws.

Bij een deel hiervan is het zelfs zo leeg, dat sluiting dreigt.

 

Gemeente

Sinds het nieuwe schooljaar heeft de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) nieuwe normen vastgesteld: het minimaal aantal leerlingen dat op een school moet zitten, hangt af van de gemeente. Zo moet een school in een grote gemeente als Amsterdam minimaal 195 leerlingen hebben, terwijl een school in bijvoorbeeld Delfzijl aan zo’n vijftig leerlingen genoeg heeft. Komt je als onderwijsinstelling drie jaar lang niet aan dat aantal? Dan krijg je geen geld meer van de overheid en moet je in principe dicht.

 

Lees ook
Van 'openbaar' tot 'confessioneel bijzonder': 4 soorten basisscholen op een rij >

 

'Een slechte zaak'

Ondanks dat veel ouders denken dat een 'kleine' school juist goed voor hun kind is, noemt de Onderwijsraad het 'een slechte zaak'. "De kwaliteit van de lessen op kleine scholen is kwetsbaar. Als op zo'n school een docent ziek is of weg gaat, levert dat al snel problemen op. Verder wordt er vaak met combinatieklassen gewerkt en dat is een stuk lastiger voor de leerkracht."

 

Drie keer zo hoog

Ook is een kleine school voor kinderen slecht voor hun sociale ontwikkeling én relatief duurder dan een gemiddelde school, stelt de Raad. "Scholen krijgen een bedrag per leerling, maar ook een 'vaste voet'. Die kosten worden bij een kleine school over minder leerlingen verdeeld en zijn dus bijna drie keer zo hoog als op een gemiddelde school."

Wil je weten hoeveel leerlingen de scholen in jouw woonplaats hebben? Ga naar RTLnieuws.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
zo-willen-kinderen-eten-geserveerd-hebben

Alles op een hoop of netjes naast elkaar: wetenschapper Annemarie Olsen onderzocht hoe kinderen hun eten het liefst geserveerd hebben en wat blijkt? Meisjes (van 7 en 8 jaar oud) hebben een sterke voorkeur voor borden waarop alle ingrediënten van elkaar gescheiden liggen.

Jongens van diezelfde leeftijd hebben geen voorkeur, maar kinderen tussen de 12 en 14 jaar oud willen hun voedsel het liefst deels of helemaal door elkaar geroerd te eten.

 

'Besmetten'

Waarom jongere meisjes een voorkeur hebben voor een serveerstijl waarbij ingrediënten elkaar niet raken, is gissen. “Het kan zijn dat ze geloven dat de verschillende ingrediënten elkaar kunnen ‘besmetten’", zegt Olsen. “Maar het kan ook zijn dat ze de verschillende elementen in een bepaalde volgorde willen eten of dat het ze meer overzicht geeft.”

 

Lees ook
Onderzoek: hierdoor eet jouw kind voortaan wel alle groenten op >

 

Advies

Of je kind nu een jongen of meisje is, de wetenschapper adviseert ouders sowieso verschillende ingrediënten gescheiden van elkaar op een bord te leggen. "Ze kunnen dan zelf de keuze maken om de ingrediënten één voor één op te eten of toch met elkaar te vermengen."

Bron: scientias.nl

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >