bff-ketting
Beeld: Unsplash

Moeder en columniste Jenna Barclay wil absoluut niet dat haar dochtertje samen met een vriendinnetje een 'BFF-ketting' draagt. In een vurig pleidooi legt ze uit waarom ze helemaal geen voorstander is van 'beste vriendinnen', en de merchandise die daarbij komt kijken. 

Als haar zesjarige dochtertje vraagt wat ‘BFF’ betekent en verdrietig wordt van Jenna’s antwoord, weet ze precies hoe laat het is, zo schrijft ze op Scary Mommy: ‘Ik had me meteen naar de Wal-Mart kunnen haasten, met vijf dollar in mijn hand, en een van die verloekte kettinkjes kunnen kopen, zodat ze die om de eerste de beste vriendin die ze zag kon hangen. Ik had haar kunnen uitleggen dat ze geen kettingen maken voor vrienden van haar status, dat ze beter is dan de ‘beste’. Maar hier komt het: ik wil niet dat mijn dochter een BFF heeft.’

 

Niet meer labelen

De schrijfster legt uit wat ze hiermee bedoelt en waarom ze niet wil dat haar dochter vriendinnen labelt: ‘Begrijp me niet verkeerd, ik ben een voorstander van sterke vrouwenvriendschappen en ik geloof dat we onze best doen om onze meiden onderling goed met elkaar te laten omgaan. Maar in plaats van ze in een hiërarchie te stoppen, is het misschien tijd voor onze dochters om te begrijpen dat de soort vriendschappen die hen ondersteunen in plaats van naar beneden halen, niet gebouwd worden met een stukje metaal om hun nek. Dus kunnen we eindelijk die BFF-kettingen weggooien en een eind maken aan dit stomme ritueel voordat het onze dochters kwetst en verraadt, zoals wij vroeger meemaakten?’

 

Lees ook
KIND: In beeld: kind en hond zijn beste vrienden >

 

Veel vriendinnen

Jenna is duidelijk geen voorstander van één beste vriendin: ‘Wat als we onze dochters stimuleren om veel vriendinnen te hebben? Beter nog, veel vriendinnen met verschillende achtergronden? Yep, dan moeten we uit onze comfort zone stappen en omgaan met ouders met wie niet per se willen kletsen of gaan uitnodigen op een barbecue, allemaal voor de diversiteit van de vriendschappen van onze dochters. Maar zou dit niet helpen om onze dochters verder te leren kijken dan ‘beste’ of ‘slechtste’, en misschien ‘anders’ meer te gaan waarderen? RIP, BFF-ketting. Je bent een waardeloos stuk ongeluk.’

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kinderen beschrijven simpele dingen

Als je een wind laat, zingt je achterste. En hoe noem je je pols? Gewoon, een hand-enkel. Kinderen zijn een ster in het omschrijven van dingen. We zetten een aantal grappige voorbeelden van Bored Panda voor je op een rij.
 

1. Vampiervlieg

kinderen-beschrijven-simpele-dingen
 
 

2. Verhaal in je oog
kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

3. Strijdlustige eenhoorn

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

 

Lees ook:
Hilarisch: deze kinderen denken dat ze een goede verstopplaats hebben gevonden >


 

 

4. Geen gieren, maar heksen

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

5. Gras op je gezicht

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

6. Een zieke brandweerauto

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

7. Feesthond

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

8. In je broek zingen

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

9. Koude verwarming

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

10. Handenkels

kinderen-beschrijven-simpele-dingen

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >

kind wil niet naar school
Beeld: Unsplash

Iedere ochtend is het raak: huilen, treuzelen, smoesjes verzinnen en tegenstribbelen, gecombineerd met een hardgrondig 'Mama, ik wil écht niet!' Wat moet je doen als je kind niet naar school wil?

Tuurlijk, ieder kind heeft weleens geen zin om naar school te gaan. Zelf stond je vroeger ook niet elke ochtend te trappelen om weer de hele dag in een klaslokaal breuken te leren (en eerlijk is eerlijk: je gaat ook niet standaard fluitend naar je werk, toch?) Het wordt een ander verhaal als je kind stelselmatig 'schoolziek' is. Hoe pak je dat aan?

 

Wat is de reden?

Als je kind keer op keer aangeeft écht niet naar school te willen, is het belangrijk om de reden achter dit gedrag te onderzoeken. Ga het gesprek aan met je kind. Doe dit niet verwijtend of dwingend ('Je hebt niets te willen, je móet naar school!'), maar stel open vragen en neem de antwoorden serieus. Achter de tegenzin om naar school te gaan kan namelijk een serieuze reden liggen: pesten, faalangst of een vervelende sfeer in de klas. Bij kleinere kinderen kan verlatingsangst ook een rol spelen. En sommige schoolkinderen kunnen last hebben van alle prikkels in de klas en op het schoolplein. Om het probleem aan te pakken, moet je dus eerst weten wat de oorzaak is. 

 

Lees ook
KIND: Het beste excuus voor als je te laat op school komt >

 

Dit kun je eraan doen

Probeer je kind gerust te stellen en maak het onderwerp niet te zwaar. Zeg dat iedereen weleens geen zin heeft in school en dat het allemaal ook best spannend is. In het geval van verlatingsangst is het belangrijk om te benadrukken dat jouw kind écht weer wordt opgehaald. Zorg er dus voor dat je op tijd op het schoolplein staat, ter extra geruststelling. Vraag naar hoe zijn dag was geweest en reageer enthousiast op alle verhalen. Benadruk het positieve: 'Wat leuk dat je fijn gespeeld hebt/zo'n mooie tekening hebt gemaakt.' Stimuleer je kind en geef veel complimenten, zeker als er sprake is van faalangst. Wordt jouw kind buitengesloten of gepest, dan is het zaak om dit met de leerkracht te bespreken. De meeste scholen hebben een pestprotocol dat ingezet kan worden om hier een eind aan te maken.

 

Hulp inschakelen

Komen jullie er toch niet zelf uit en blijft het iedere schooldag kommer en kwel? Dan kun je extra hulp inschakelen. Een kindercoach kan helpen met het vergroten van het zelfvertrouwen en het omgaan met stress en prikkels van buitenaf.

 

 

 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >