Nee, het ligt niet aan jou: dít is waarom jouw kind eerst papa zegt

02.05.2024 11:24
Beeld: Getty Images

Reikhalzend kijk je ernaar uit; dat allereerste woordje van je baby. Wordt het mama? Of toch papa? Grote kans dat papa de primeur heeft. Waarom?

Nee, papa is niet liever of leuker. Het ligt in niets aan jou en in alles aan de spraakontwikkeling van je kleintje. Papa is gewoon makkelijker, zegt ook psycholoog Linda Acredolo – gespecialiseerd in babytaal. “Medeklinkers zoals de ‘p’ in ‘papa’ zijn gewoon makkelijker voor baby’s om te produceren dan de ‘m’ in ‘mama’. Het heeft niets te maken met een voorkeur voor de ene ouder boven de andere.”

Dada, bah, bal

Ook zeggen kindjes vaak eerder ‘papa’, omdat ze minder de behoefte voelen om hun moeder te roepen. Na negen maanden in de buik gezeten te hebben, weet je kleintje dat je toch altijd dichtbij bent. Wist je dat je baby jouw geur uit duizenden herkent? Of, vooruit, zeker uit twintig vrouwen – zo is onderzocht. Zo hecht is jullie band! Ook als na ‘papa’ eerst nog woordjes als ‘dada’, ‘bah’ of ‘bal’ volgen voordat ‘mama’ over die kleine lippen rolt.

Ons advies: geniet er nog maar even van, want zodra ze ‘mama’ onder de knie hebben… hoor je de hele dag (en nacht) niets anders meer.

Lees ook – Wil je je baby zijn eerste woordjes leren? Zingen helpt! >

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.