Wil je je baby zijn eerste woordjes leren? Zingen helpt!

09.12.2023 09:00
Wil je je baby zijn eerste woordjes leren? Zingen helpt!

‘Zeg eens mama! Ma-ma!’, hoor jij het jezelf wel tien keer op een dag roepen? Probeer het eens te zingen! Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat zingen essentieel is voor baby’s om taal te leren.

Eerste woordjes zingen

Baby’s leren taal namelijk begrijpen via ritme en toon, niet via losse klanken. Dat blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Cambridge dat werd gepubliceerd in het tijdschrift Nature Communications. Kinderliedjes kunnen heel goed helpen bij het leren van taal. Wanneer tonen omhoog en omlaag gaan, slaan baby’s dat namelijk op. Kinderliedjes zijn dus niet alleen een goed idee wanneer je kind al uit volle borst kan meezingen!

Voor de zeven maanden

Pas vanaf dat baby’s zeven maanden oud zijn, kunnen ze de eerste spraakklanken opnemen. Bij zang kan dat al eerder. Baby’s die vaak kinderliedjes horen voor hun zevende maand, pakken taal dan ook sneller op.

Rijmen helpt ook

Ook kinderrijmpjes helpen mee. Dit noemen de onderzoekers ‘fonetische en ritmische informatie’. Kinderen die vaker ritmes horen, worden erop getraind te raden welke klank de volgende is. Ritme en toon zijn daarmee volgens de onderzoekers ‘de lijm voor een goede taalontwikkeling’. Na de eerste zeven maanden kunnen baby’s dan wel spraakklanken leren, maar dat gaat te langzaam om de basis van een taal te vormen. Zing en dicht er dus lekker op los, mama!

Bron: Nu.nl

Nog meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >