Vrolijke opvoedtantes Els en Do over schooladvies

03.12.2015 15:06
Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: schooladvies.

De juf van onze jongste zoon heeft tijdens het tienminutengesprek gezegd dat hij waarschijnlijk een vmbo-advies zal krijgen. Mijn man en ik zijn erg teleurgesteld. Zijn rapporten zijn weliswaar niet zo goed, maar dat komt omdat hij er al snel met de pet naar gooit. Wij weten zeker dat hij net zo slim is als zijn zusjes die allebei vwo doen. Wat denkt u, moeten we te zijner tijd het advies aanvechten?

Het kan natuurlijk zijn dat zijn juf het bij het verkeerde eind heeft, maar wij gaan ervan uit dat er goed over is nagedacht. Omdat het advies van onderwijskrachten sinds 2015 leidend is, liggen veel juffen en meesters van groep acht nu al wakker van de vraag wie ze welk advies zullen geven. ”Ik zit nog liever in de jury van The Voice”, zei een van hen laatst nog tegen tante Do.

Voor goede schoolpresentaties is een discipline vereist die niet elke puber gegeven is. Hoe erg is het als uw zoon naar het vmbo gaat? Het houdt niet in dat hij niet slim is. Troost u met het voorbeeld van tante Els. Toen zij in groep acht zat, kregen haar ouders te horen: ”Elsje kan met goede begeleiding heel misschien de mavo halen.” Dat klopte, en kijk, het kwam helemaal goed met Elsje. Laat uw zoon lekker vmbo doen als dat het eindadvies wordt. Als hij de geest krijgt, kan hij daarna naar het mbo, het hbo, de universiteit en uiteindelijk promoveren en professor worden. Krijgt hij die geest niet, dan biedt een vmbo-diploma minstens zoveel mogelijkheden op een gelukkig en werkzaam leven. En daar gaat het om. Het is een cliché, maar clichés zijn vaak maar al te waar. Wij kennen hoogopgeleide ouders die zich mislukt voelen omdat ze een vmbo-kind hebben gebaard. Trap niet in die val. Reken maar dat uw kind dat aanvoelt. Uw zoon heeft ongetwijfeld talenten. Vestig daar de aandacht op, zodat hij beseft dat u hartstikke trots op hem bent.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 13-2015.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

 Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.