Opvoedtantes Els en Do

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: schooladvies.

De juf van onze jongste zoon heeft tijdens het tienminutengesprek gezegd dat hij waarschijnlijk een vmbo-advies zal krijgen. Mijn man en ik zijn erg teleurgesteld. Zijn rapporten zijn weliswaar niet zo goed, maar dat komt omdat hij er al snel met de pet naar gooit. Wij weten zeker dat hij net zo slim is als zijn zusjes die allebei vwo doen. Wat denkt u, moeten we te zijner tijd het advies aanvechten?

More content below the advertising

Het kan natuurlijk zijn dat zijn juf het bij het verkeerde eind heeft, maar wij gaan ervan uit dat er goed over is nagedacht. Omdat het advies van onderwijskrachten sinds 2015 leidend is, liggen veel juffen en meesters van groep acht nu al wakker van de vraag wie ze welk advies zullen geven. ''Ik zit nog liever in de jury van The Voice'', zei een van hen laatst nog tegen tante Do.

Voor goede schoolpresentaties is een discipline vereist die niet elke puber gegeven is. Hoe erg is het als uw zoon naar het vmbo gaat? Het houdt niet in dat hij niet slim is. Troost u met het voorbeeld van tante Els. Toen zij in groep acht zat, kregen haar ouders te horen: ''Elsje kan met goede begeleiding heel misschien de mavo halen.'' Dat klopte, en kijk, het kwam helemaal goed met Elsje. Laat uw zoon lekker vmbo doen als dat het eindadvies wordt. Als hij de geest krijgt, kan hij daarna naar het mbo, het hbo, de universiteit en uiteindelijk promoveren en professor worden. Krijgt hij die geest niet, dan biedt een vmbo-diploma minstens zoveel mogelijkheden op een gelukkig en werkzaam leven. En daar gaat het om. Het is een cliché, maar clichés zijn vaak maar al te waar. Wij kennen hoogopgeleide ouders die zich mislukt voelen omdat ze een vmbo-kind hebben gebaard. Trap niet in die val. Reken maar dat uw kind dat aanvoelt. Uw zoon heeft ongetwijfeld talenten. Vestig daar de aandacht op, zodat hij beseft dat u hartstikke trots op hem bent.

Lees alle opvoedvragen in Kek Mama 13-2015.

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl

 Klik hier om meer te lezen van de opvoedtantes Els en Do.

voordelen-tweede-kind

Je staat dan misschien zo nu en dan 'in de schaduw' van je oudere broer of zus en krijgt vaker afdankertjes, maar er zitten ook een heleboel voordelen aan het tweede kind zijn. Blogger Rochaun Meadows-Fernandez somt ze op.

1. Je leert van ervaringen

"En dus niet op de harde manier - die zes maanden durende straf van je oudere broer of zus, daar zit je immers zelf écht niet op te wachten. Natuurlijk krijg je ook je rebelse fase, maar het motiveert je wel om innovatief te zijn (en om nieuwe manieren te vinden om de regels alsnog te overtreden)."

More content below the advertising

 

2. Je wordt altijd beschermd

"Op school voel je je onaantastbaar, want je hoeft maar één woord te zeggen of je oudere broer of zus komt in actie."3. Je kunt hun spullen gebruiken

"Boeiend als die outfit van je zus van vorig seizoen is, voor jou is-ie nieuw. Daarbij weet iedereen dat je altijd de nieuwste muziek hebt en slechts een muur verwijderd bent van de beste gadgets."

 

Lees ook
Opvoedtip: zo ga je om met ruzies tussen broers/zussen >4. Je ouders zijn milder voor jou

"Hoewel je misschien wat creatiever moet zijn met het overtreden van de regels, zijn je ouders met 'de jongste' vaak stukken milder. Want de oudste overtreffen? Dat gaat je toch niet lukken."5. Jij bent nooit eindverantwoordelijk

"En vooral niet als er iets misgaat. Als jij en je broer of zus vechten, heb jij bijvoorbeeld veel minder kans om in de problemen te raken - zelfs als jij de eerste duw gaf."6. Je weet niet hoe het is om zonder een broer of zus te leven

"En dat is het allermooiste: je bent nooit alleen. Je hebt altijd iemand die op je let, iemand om mee te praten en iemand om steun bij te vinden."

Bron: Scary Mommy
 

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >
kindgebonden-budget

Door een fout bij de Belastingdienst zijn honderdduizenden ouders gedupeerd: zij kregen geen kindgebonden budget, terwijl ze er wel recht op hadden. Het goede nieuws is dat het kabinet het deels zal nabetalen.

Minder leuk voor hen, want dat gaat een tegenvaller opleveren tussen de 375 miljoen en 445 miljoen euro.

More content below the advertising

 

600 euro per jaar

Rest nog wel de vraag: hoe heeft het zover kunnen komen? Komt-ie: de toeslag werd stopgezet als ouders teveel verdienden, maar zou automatisch hervat moeten worden als er weer aan de voorwaarden van de toeslag werd voldaan. Dat is alleen niet gebeurd. Vóór 2015 liepen ouders daardoor elk jaar gemiddeld 600 euro mis. Vanaf 2015 is dat ongeveer 1000 euro. Volgens staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken) zijn sinds 2008 ongeveer 300.000 tot 400.000 gezinnen gedupeerd.

 

Lees ook
Het kindgebonden budget: hoe werkt het?

 

Het wordt onderzocht

Het kabinet zal de bedragen die vanaf 2013 te weinig zijn betaald alsnog uitkeren - gewoonlijk vervallen na vijf jaar bedragen waar mensen recht op hadden. Op dit moment wordt onderzocht hoe de terugbetaling moet worden geregeld en hoeveel tijd in beslag gaat nemen.

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >