Vrolijke opvoedtantes Els en Do over opvoed-intimidatie

24.01.2017 15:31

Vrolijke opvoedtantes Els en Do beantwoorden jullie opvoedvragen met een knipoog. Deze week: opvoed intimidatie door anderen.

Een goeie vriendin voedt haar kinderen heel verantwoord op; bij haar vergeleken voel ik me iemand die maar wat doet. Toen ze er onlangs schande van sprak dat mijn zoontje zijn bordje niet leeg at, voelde ik me meteen tekortschieten. Ik kreeg ineens de neiging streng op te treden, terwijl ik dat normaal niet doe. Mijn peuter eet prima en laat hij wat staan, jammer dan. En nu vraag ik me af: waarom laat ik me toch zo door haar intimideren en haal ik niet mijn schouders op?

 

Onzeker

Omdat de meeste opvoeders van nature onzeker zijn. Zelfs uw vriendin is onzeker, daarom heeft ze zich op allerlei opvoedtheorieën gestort. Dat wil niet zeggen dat ze gelijk heeft. Zelfs de tantes – wij bekennen dit met enige moeite – hebben niet altijd gelijk. Over opvoeden bestaan oneindig veel meningen. Er zijn maar een paar dingen waar ouders het al duizenden jaren over eens zijn. Die staan onder andere in de Bijbel, een niet te onderschatten boek, ook voor wie niet in God gelooft: ‘Gij zult niet doodslaan; gij zult niet stelen; gij zult niet liegen.’ Over het wel of niet leegeten van het bord heerste de afgelopen duizenden jaren geen consensus.

 

Haal uw schouders op

De generatie die in de Tweede Wereldoorlog de hongerwinter meemaakte, vond het een schande eten weg te gooien en bewaarde restjes eindeloos in de koelkast om ze uiteindelijk in een kliekjesschotel te verwerken. Tegenwoordig is obesitas een probleem. Misschien moet je kinderen daarom wel leren niet alles op te eten wat hen wordt voorgeschoteld. Wie zal het zeggen? Haal uw schouders op en zeg tegen uw vriendin: “Laten we het ieder doen op onze manier en afspreken dat we onze kinderen leren niet te slaan, stelen en jokken.”

 

Els en Do zijn geboren voordat de pil was uitgevonden en kwamen ter wereld zonder dat hun ouders daarom hadden gevraagd. Zelf kregen zij heel bewust kinderen en voelen de plicht hen permanent gelukkig te maken. Ze kennen dus twee opvoedingsstijlen van nabij, en blijven onverminderd op zoek naar de gulden middenweg. Mail Els en Do: elsendo@kekmama.nl.

 

Tijdelijke aanbieding: Neem nu een abonnement op Kek Mama en krijg een gratis tas naar keuze >