6 manieren om te voorkomen dat je een overbezorgde ouder wordt

19.01.2024 10:27
overbezorgde ouders Bron: Pexels

Ben jij die ouder die onderaan het klimrek staat te roepen: “Niet zo hoog!” Of die ouder die continu zegt: “Doe voorzichtig!” En: “Pas op!” Dan is er een kans dat je wat overbezorgd bent. Tijd om daar iets aan te doen. Met deze zes tips voorkom je dat je een overbezorgde ouder wordt.

Onderzoek wees uit dat overbezorgde ouders een negatief effect hebben op de ontwikkeling van kinderen. Door op te groeien met overbezorgde ouders ervaren kinderen problemen in hun emotionele ontwikkeling. Zo kunnen kinderen van overbezorgde ouders last krijgen van sociale angst.

Zo word je géén overbezorgde ouder

Hoe kun je nu als ouder voorkomen dat je als een overbezorgde helikopter boven je kroost blijft cirkelen? Wij vertellen het je!

  1. Laat je kinderen emoties ervaren. Ouderschap is geen emotievrije zone, dus leer je kinderen om te gaan met zowel positieve als negatieve emoties. Overbezorgde ouders willen graag voorkomen dat hun kinderen negatieve emoties ervaren, maar dat kun je dus beter niet doen. Geef ze de kans om te crashen en op te staan, want dat is nu eenmaal part of life.
  2. Laat je kind zelfstandig zijn. Laat je kind beslissingen nemen, ook al zijn het soms niet de beslissingen die jij voor de zou nemen. Als ze hun eigen route kiezen, leren ze zelfstandig te zijn en leren ze ook verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen keuzes. Een beetje verdwalen kan soms de beste ontdekkingsreis zijn.
  3. Praat over emoties. Benoem emoties en gevoelens zoveel mogelijk in het dagelijks leven. Benoem emoties in films, boeken en bij jezelf en je kind. Emotionele vaardigheden ontwikkelen begint met het begrijpen van wat er in het emotionele brein gebeurt.
  4. Laat ze oefenen in het reguleren van hun eigen emoties. Emoties kunnen overweldigend zijn voor kinderen, toch is belangrijk dat ze in eerste instantie zelf leren om deze emoties te reguleren. Als ouder ben je daarin op de achtergrond. Beschikbaar voor hulp, zonder het proces de hele tijd over te nemen. Het doel is om je kind emotioneel zelfstandig te laten worden.
  5. Weer een voorbeeld. Laat je kinderen zien hoe jij met moeilijke situaties of lastige emoties omgaat. Verberg je emoties dus niet voor je kind en vertel ze dat emoties niet eng zijn, maar dat het bij het leven hoort.
  6. Oefen met rollenspellen voor emotionele uitdagingen. Als je kind zenuwachtig is of geen idee heeft hoe ze een moeilijke situatie moeten aanpakken, doe dan een rollenspel. Speel samen een emotionele scene na en bedenk hoe ze kunnen reageren.

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.