6 dingen die buitenlandse moeders bijzonder vinden aan de Nederlandse opvoeding

18.01.2024 05:52
nederlandse opvoeding Bron: Pexels

Over de grens gaan dingen er vaak anders aan toe. Van eetgewoontes en tradities tot aan, natuurlijk, de opvoeding. Er zijn opvoedstijlen uit andere landen waar wij verstelt van staan, maar andersom geldt precies hetzelfde. Kinderpsycholoog Veronique van der Kleij omschrijft op de website van CNCB zes dingen die buitenlandse moeders bijzonder vinden aan de Nederlandse opvoeding.

De dingen die wij doen, komen vaak voort uit jarenlange tradities. Het zijn dingen die overgaan van generatie op generatie. Hoe vaak zeg je niet met trots; zo deed mijn oma het ook. Zeker wanneer het op de opvoeding aankomt, zitten we soms vastgeroest in patronen en tradities.

Bijzonder aan de Nederlandse opvoeding

Grote kans dat jij daarom niet eens doorhebt dat jouw opvoedmethodes, soms behoorlijk bijzonder zijn. Tenminste wel voor buitenlandse moeders. Deze dingen zijn volgens van der Kleij bijzonder aan de Nederlandse opvoeding.

1. Fietscultuur

Hier heerst een enorme fietscultuur, en die begint al vroeg. Zodra een baby zelfstandig kan zitten, snoeren we hem in het voorzitje van de fiets en rijden we ermee rond. In alle weersomstandigheden rondgefietst.

Tegen de tijd dat kinderen 9 of 10 jaar oud zijn, vertrouwen veel ouders erop dat ze zelfstandig naar school kunnen fietsen of naar vrienden kunnen gaan. En we brengen onze kinderen nóóit met de auto naar school als we kunnen fietsen.

2. We helikopteren niet

Nederlandse ouders zijn nuchter. Het is heel gebruikelijk om Nederlandse kinderen rond te zien rennen op de speelplaats zonder dat er een ouder bovenop zit. Ouders zitten rustig op een bankje met elkaar te praten, terwijl hun kinderen klimmen, rennen en over elkaar heen struikelen. Nee, de Nederlandse ouder is van nature zeker geen helikopterouder.

3. We zijn meesters in parttimen

Naast de fietscultuur zijn we de meesters van de parttimecultuur. Wie werkt er nog 40 uur per week? Wij niet… Nederlanders hechten veel waarde aan een goede balans tussen werk en privé. Uit een onderzoek uit 2021 bleek dat bijna de helft van de werkende bevolking in Nederland deeltijdbanen had. Nederlandse vaders nemen ook minstens één dag per week vrij (de welbekende “papadag”).

4. 18.00 uur, etenstijd

Nederlandse ouders zorgen ervoor dat ze minstens één maaltijd per dag samen hebben en het liefst om 18.00 uur. Het is het moment waarop ouders en kinderen kunnen verbinden en praten over hun dag. Maar ook het ontbijt is een populaire maaltijd om samen aan tafel te nuttigen, iets dat in veel andere landen ongebruikelijk is. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de boterham met hagelslag…

5. We houden van structuur

Vanaf het moment dat hun kinderen geboren worden, wordt Nederlandse ouders geadviseerd om “rust, reinheid, regelmaat” te bieden. Nederlandse kinderen hebben vrijwel altijd een consequent een duidelijk dagelijks schema dat ruimte biedt voor voldoende dutjes voor de kleintjes en stabiliteit voor de rest van het gezin.

6. We zijn empathisch

Nederlandse ouders willen dat hun kinderen zich zowel gezien als gehoord voelen. Ze betrekken hun kinderen dan ook vaak bij het besluitvormingsproces zodra ze ook maar een beetje kunnen brabbelen.

Nederlandse ouders zijn ook niet bang voor het bespreken van ongemakkelijke onderwerpen zoals seks, drugs en gender. Schouderklopje voor ons dus!

In de glossy Kek Mama lees je de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts €29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.