7 redenen waarom een herfstbaby geweldig is (en waar je extra op moet letten)
Gefeliciteerd, een herfstbaby op komst! Maar wat betekent het eigenlijk om een baby te krijgen in deze tijd van het jaar? Wij zetten de voor- en nadelen van een herfstbaby voor je op een rijtje.
Eerlijk is eerlijk: uiteindelijk is elk seizoen bijzonder om een baby te verwelkomen, maar als je een echte herfstliefhebber bent, dan is het najaar misschien wel jouw perfecte babyseizoen. Terwijl de bladeren van kleur veranderen en de dagen kouder worden, gebeurt er bij jou thuis iets veel groters: een nieuw leven. Of het nu je eerste kindje is of je gezin uitbreidt, een herfstbaby heeft zo z’n voordelen én uitdagingen.
De voor- en nadelen van een herfstbaby
Voordelen
1. Heerlijk weer om te cocoonen
De herfst biedt het perfecte excuus om je lekker terug te trekken met je pasgeboren baby. Geen zweetdruppels die je afveegt tijdens borstvoedingen in een bloedhete zomer, maar knusse dagen binnen, waarin je je volledig kan verliezen in dat heerlijke babygeknuffel. Netflix aan, baby op je borst en de regen die zachtjes tegen het raam tikt. Heerlijk!
2. Minder stress over de babyoutfit
Met een herfstbaby kun je zonder schuldgevoel die schattige truien, slofjes en wollen mutsjes uit de kast trekken. Geen gedoe met zonnebrand en hoedjes die niet blijven zitten, maar gewoon: laagjes. En daarnaast: een baby in een fluffy vestje ziet er toch te schattig uit?
3. Verlof in de feestmaand
Een baby geboren in oktober of november betekent ook dat je tijdens de feestdagen volop in je verlof zit. Ultiem genieten van de gezellige sinterklaastijd en de sfeervolle kerstdagen. Ook fijn: heb je geen zin in verplichte familiebezoekjes? Dan is knuffelen met je baby het ideale excuus.
4. Ideaal babyweer
De temperaturen in de herfst zijn vaak ideaal: niet te warm, niet te koud. Je hoeft je geen zorgen te maken over een oververhitte babykamer of een bloedhete, eerste wandelingen buiten, maar ook niet over extreme kou. Met een paar laagjes kleding en een warm dekentje is je baby helemaal comfortabel.
5. Extra tijd om te knuffelen (of te slapen)
De dagen worden korter, de avonden langer. In de herfst wordt de klok namelijk een uur teruggezet. Dit gebeurt op de laatste zondag van oktober en betekent dus ook dat we een uur extra cadeau krijgen om te knuffelen met je baby óf te slapen.
6. Kleine weerstandsbouwer
De herfst kan qua ziektes uitdagend zijn, maar dat betekent ook dat je baby van jongs af aan een sterk immuunsysteem opbouwt. Door de wisselende temperaturen en de ronddwarrelende verkoudheidsvirussen krijgt je kindje vroeg een boost aan natuurlijke afweer. Natuurlijk blijft extra handen wassen en hygiëne belangrijk, maar met een herfstbaby leert het lichaam snel omgaan met externe invloeden.
7. Meer tijd om je zomerlichaam terug te krijgen
Als je van plan bent om na je bevalling weer aan je conditie te werken, dan heb je met een herfstbaby alle tijd om je voor te bereiden op de volgende zomer. Je hebt de herfst en winter om op je eigen tempo te herstellen en weer langzaam in beweging te komen. Voor je het weet is het hartje zomer, en voel je je hopelijk weer helemaal jezelf.
Lees ook: 40 babynamen voor kindjes geboren in september
Nadelen
1. Regenbuien zijn realiteit
Stel je voor: je bent net van plan om met de kinderwagen een frisse neus te halen, en dan begint het te regenen. In de herfst is dit helaas de realiteit. Regenbuien kunnen je plannen in de war schoppen, en lekker wandelen met je baby wordt een uitdaging. Zeker als je vergeet die regenhoes mee te nemen!
2. R zit in de maand
De herfst is het begin van het snotneuzenseizoen. Zodra de R in de maand zit, vliegen de virussen, zoals het RS-virus, je om de oren. En met een pasgeboren baby wil je natuurlijk elk niesje vermijden. Helaas kun je er niet omheen: als je een herfstbaby hebt, komt de kans op verkoudheden en griepjes voor de hele familie veel eerder om de hoek kijken.
Daarnaast kan ook het kraambezoek een virus onder de leden hebben. Een pasgeboren baby is hier extra vatbaar voor. Wees dus voorzichtig met kraambezoek of – beter nog – plan een ander moment in als je weet dat je visite verkouden of grieperig is.
3. Verjaardagen in drukke feestmaanden
Een herfstbaby betekent vaak verjaardagen dicht bij de sinterklaastijd en kerstdagen. Hartstikke gezellig, maar ook stressvol. In plaats van één feestje voor te bereiden, ben je ineens druk met cadeaus voor je baby én de rest van het gezin. Een herfstbaby zorgt ervoor dat december snel kan veranderen in een chaos van cadeautjes en planningen.
4. Kinderwagenstruggles
Herfst betekent niet alleen regen, maar ook wind en glibberige stoepen vol bladeren. Met een kinderwagen manoeuvreren door natte bladeren en modderige paden is geen pretje. Je zult merken dat de kinderwagenwielen vaak vastlopen of vol zitten met modder. Niet bepaald een makkelijk ritje in het park dus.
5. Kans op een herfstdip
De herfst brengt niet alleen regen en kou, maar ook minder zonlicht. Dit kan ervoor zorgen dat je sneller last hebt van een herfstdip. Een pasgeboren baby zorgt al voor een rollercoaster aan emoties, en als je dan ook nog minder zonuren hebt, kan dat effect versterkt worden. Vitamine D-supplementen zijn je nieuwe beste vriend.
6. Frisse nachtvoedingen
Een herfstbaby betekent ook koude nachten. Terwijl jij uit bed moet voor een nachtvoeding of om te troosten, kan het in huis behoorlijk fris zijn. Natuurlijk kun je de verwarming aanzetten, maar dat betekent ook dat je energierekening omhoog schiet. En geloof ons, ’s nachts bibberen tijdens een voeding is allesbehalve gezellig. Kleed jezelf en je baby dus lekker warm aan.
Dus, of je nu die pompoensoep aan het koken bent met een slapende baby in de draagzak, of knus op de bank een boek leest terwijl je kleintje zijn eerste snotneus oploopt; een herfstbaby zorgt voor een warm en gezellig seizoen, of het nu regent of niet.
In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.