Moeders met deze sterrenbeelden shoppen veel teveel voor hun kinderen
Jij hebt geen reden nodig om je kind te verwennen met het nieuwste van het nieuwste. Herkenbaar? Moeders met deze sterrenbeelden shoppen wel heel veel voor hun kinderen.
Je baby moet het niet te koud, maar ook zeker niet te warm hebben als hij gaat slapen. Wat trek je hem aan en wat is de beste temperatuur voor de babykamer? Wij leggen ’t je uit.
Niets is mooier dan je baby heerlijk te zien liggen slapen in zijn bedje. Om er voor te zorgen dat de kleine een gezonde slaapomgeving heeft, kun je op een aantal dingen letten:
Ten eerste wordt aangeraden dat de temperatuur in de babykamer tussen de 16 en 20 graden ligt. Dat klinkt misschien frisjes voor in de winter, maar je baby kan het beter iets te koud dan te warm hebben. De eerste weken is het fijner voor je baby als de kamer rond de 20 graden warm is, na ongeveer twee maanden voldoet een temperatuur die iets lager ligt: tussen de 15 en 18 graden. De temperatuur in de babykamer kan je eenvoudig checken met een babyfoon.
Hoe weet je of je baby het niet te koud of te warm heeft? Als zijn nek aangenaam aanvoelt, is het goed. De voeten geven nog meer zekerheid; als die lauw aanvoelen, heeft je baby het prima naar z’n zin.
Let er op dat je kind het niet te warm heeft. Oververhitting vergroot namelijk het risico op wiegendood. Als je baby transpireert, is dat geen goed teken. Koel hem dan af door een laagje kleding weg te halen. Meestal voldoet een pyjama en een slaapzak; slaapzakken heb je in allerlei varianten, zoals een zomer-, winter-, en vierseizoenen-slaapzak.
Wees voorzichtig met het gebruik van een kruik. Plaats die nooit op de huid van je kind en zorg ervoor dat hij niet naar hem toe kan rollen. Bovendien kan je kind erg warm worden als de kruik lang in zijn bed ligt. Je kunt het bedje beter voorverwarmen met de kruik en zodra je kind gaat slapen, de kruik weghalen.
Lees ook: Babykamer inrichten: welke spullen heb je allemaal nodig?
Het is belangrijk om de kamer van je baby goed te ventileren. Zorg er dus voor dat je de kamerdeur niet de hele dag dicht houdt, maar dat de lucht vrij kan doorstromen. Zet alle binnendeuren op je boven- en benedenverdieping tegenover elkaar open of gebruik goede (en schone) ventilatieroosters.
Is het buiten erg koud en koelt het daardoor flink af in de babykamer als je de boel ventileert, zet dan daarna de verwarming aan om de babykamer weer op een aangename temperatuur te krijgen. Houd er wel rekening mee dat de luchtvochtigheid in huis daarmee daalt en dat je baby mogelijk last kan krijgen van een droge huid of kleine verkoudheid. Je kunt dit tegengaan door een luchtbevochtiger in de kamer van je baby te plaatsen. Er zijn speciale luchtbevochtigers voor babykamers die op koud water werken (in plaats van stoom), zodat je kleintje zich nooit zal bezeren.
Bron: Consumentenbond & Alecto Baby
Ontvang elke maand Kek Mama met korting en gratis verzonden op jouw deurmat! Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.