Wetenschappelijk bewezen: vijf minuten oprechte aandacht voor je kind zorgt al voor betere band

26.10.2022 21:14
aandacht spelletjes_voor_tijdens_avondklok

85% van de werkende ouders zou minder willen werken om meer tijd te hebben met de kinderen. Als ouder heb je immers nooit genoeg uren in een dag met alle ballen die je hoog wil houden. Maar urenlang samen met je kind blokken bouwen? Dat is volgens wetenschappers niet dé oplossing om de band met je kind te versterken: vijf minuten échte aandacht zorgt al voor een betere band tussen ouder en kind.

Vijf minuten oprechte aandacht

Deze eenvoudige en snelle strategie zorgt niet alleen voor een fijn moment, maar ook de hechtheid wordt beter. Het kind gaat meer luisteren en waarderen wat de ouder te vertellen heeft en de ouders zijn positiever in de opvoeding. Vijf minuten per dag heb je onafgebroken échte aandacht voor je kind zonder enige afleiding. Je doet mee met alles wat ze willen doen. Tekenen, met blokken spelen, een treinbaan bouwen, gamen, noem het maar op. Combineer deze tijd niet met activiteiten met een ander gezinslid. Elk kind krijgt zijn eigen vijf minuten met elke ouder, opvoeder of familielid dat op dat moment de zorg heeft.

Groot verschil

Het lijkt misschien alsof vijf minuten ontzettend weinig is om verschil te gaan maken, maar wetenschappelijke onderzoeken tonen aan dat dit voor groot verschil kan zorgen. Zo was er in 2017 al een onderzoek dat over deze speciale tijd sprak en gaat het zelfs terug naar de jaren 70, waarbij dit onderzoek uitgevoerd werd bij kinderen tussen de 2 en 7 jaar.

Deze ononderbroken momenten geven kinderen de kans om met hun ouders om te gaan zonder de stress van het moeten luisteren. Het draait namelijk helemaal om het kind zelf en als ouder hoef je alleen maar te volgen.

Lees ook – Moet ik mezelf dwingen om met mijn zoon (3) te spelen? >

Band tussen ouder en kind versterken

Volgens Roger Harrison, een Amerikaanse kinderpsycholoog, is dit een simpele methode om de band tussen ouder en kind te versterken. “Naarmate die bonding toeneemt, wordt de kans groter dat een kind gaat luisteren of waarderen wat een ouder te zeggen heeft”, vertelt hij aan NPR.

PRIDE

Kinderpsycholoog Kerrie Murphy vertelt dat wat je ook doet, er geen goede of verkeerde manier van spelen is. Jouw kind heeft de komende minuten de leiding over het spel en krijgt alle aandacht. Stel geen vragen, geef ze geen aanwijzingen, geef geen bevelen en volg alleen maar. Volledige focus op het kind en hun interesses en handelen. Hou je vast aan ‘PRIDE’: Praise, Reflect, Imitate, Describe, Enthusiasm. Dit houdt in dat je je kind prijst voor passend gedrag, reflecterend reageert, hun speelstijl imiteert, beschrijft wat er gebeurt tijdens het door het kind geleide spel en echt oprechte enthousiasme toont tijdens deze tijd samen.

Het wordt aangeraden om dit minstens vier dagen per week zo uit te voeren. Maar zeg nu zelf: voor vijf minuten oprechte aandacht vinden we elke dag wel een gaatje.

Bron: ScaryMommy, NPR.org.

Met een abonnement op Kek Mama geniet je van mooie voordelen:

*Goedkoper dan in de winkel

*Lees elke maand als eerst Kek Mama

*Gratis verzonden

Abonneer je nu en betaal slechts €4,19 per editie.