Onderzoek: tweede kind zorgt voor meer stress

21.01.2019 13:37
Beeld: Shutterstock Beeld: Shutterstock

Veel ouders gaan voor een tweede kind, omdat ze graag een broertje of zusje voor hun oudste kind willen en denken dat een tweede niet veel meer werk is dan één kind. Maar volgens Australisch onderzoek zouden twee kinderen de mentale gezondheid van ouders juist verslechteren.

Na de geboorte van je tweede kind weet je als geen ander hoe je de fles moet geven en hoe je je kind in bad moet doen. Met die ervaring zou je zeggen dat een tweede kind minder stress veroorzaakt. Maar volgens het onderzoek, waarvoor 20.000 Australische ouders maar liefst 16 jaar lang werden ondervraagd, blijkt dat dus niet zo te zijn.

 

Lees ook:
Zo ga je als loeidrukke moeder slim met jouw (kostbare) tijd om >

 

Stress

Na de geboorte van de eerste moeten ouders vooral wennen aan hun nieuwe rol. Daarna is het een uitdaging om werk en gezin te combineren. Uit het onderzoek blijkt dat vooral moeders de zorg voor het kind op zich nemen en dat vaders zich focussen op hun werk.

Zodra er een tweede komt, ervaren de meeste ouders meer tijdsdruk en dat resulteert vooral bij de moeder in meer stress. Waar haar mentale gezondheid na hun eerste kind nog perfect was, neemt die juist af na de geboorte van een tweede. Ook bij vaders zou de geestelijke gezondheid achteruitgaan bij een tweede kind, maar dit gebeurt minder snel dan bij de moeders. Als de stress en tijdsdruk blijvend is, heeft dat grote gevolgen voor de mentale gezondheid op de lange termijn.

Bron: Mama Magazine

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >