Veel ouders gaan voor een tweede kind, omdat ze graag een broertje of zusje voor hun oudste kind willen en denken dat een tweede niet veel meer werk is dan één kind. Maar volgens Australisch onderzoek zouden twee kinderen de mentale gezondheid van ouders juist verslechteren.
Lees verder onder de advertentie
Na de geboorte van je tweede kind weet je als geen ander hoe je de fles moet geven en hoe je je kind in bad moet doen. Met die ervaring zou je zeggen dat een tweede kind minder stress veroorzaakt. Maar volgens het onderzoek, waarvoor 20.000 Australische ouders maar liefst 16 jaar lang werden ondervraagd, blijkt dat dus niet zo te zijn.
Na de geboorte van de eerste moeten ouders vooral wennen aan hun nieuwe rol. Daarna is het een uitdaging om werk en gezin te combineren. Uit het onderzoek blijkt dat vooral moeders de zorg voor het kind op zich nemen en dat vaders zich focussen op hun werk.
Zodra er een tweede komt, ervaren de meeste ouders meer tijdsdruk en dat resulteert vooral bij de moeder in meer stress. Waar haar mentale gezondheid na hun eerste kind nog perfect was, neemt die juist af na de geboorte van een tweede. Ook bij vaders zou de geestelijke gezondheid achteruitgaan bij een tweede kind, maar dit gebeurt minder snel dan bij de moeders. Als de stress en tijdsdruk blijvend is, heeft dat grote gevolgen voor de mentale gezondheid op de lange termijn.
Denise (45) had een relatie met een twaalf jaar jongere man toen ze op haar 38ste werd overvallen door een niet te stuiten kinderwens. Inmiddels is dochter Isabeau zes. Ze ziet haar vader één zondag per maand.
Olympisch schaatskampioen Irene Schouten werd een half jaar geleden moeder van haar zoontje Dirk. Inmiddels zit ze op een roze wolk, maar haar zwangerschap was allesbehalve rooskleurig.
Vriendschap en opvoeden: twee onderwerpen waar je maar beter een beetje soepel in kunt zijn. Want iedereen doet het anders – en dat is helemaal oké. Toch? Totdat blijkt dat jouw beste vriendin er stiekem heel anders over denkt…
In het televisieprogramma De Klassenavond doet Erwin een aangrijpend verhaal over zijn dochter, die hij al twaalf jaar niet meer heeft gezien. In gesprek met presentator Rob Kamphues vertelt hij openhartig over het gemis en de pijn die hij dagelijks voelt.
Van gymtassen inpakken tot zwemlessen plannen, van BSO-schema’s tot traktaties regelen: het loopt allemaal via jouw hoofd. En nu blijkt uit onderzoek dat al die mentale to-do’s niet alleen jouw brein bezetten — maar ook je relatie beschadigen.
Soms kunnen leraren niet helemaal eerlijk zijn tegen ouders. Beleefdheid en professionaliteit gaan nu eenmaal voor — en dus zeggen ze op het rapport dat je kind een “sociale persoonlijkheid” heeft, terwijl ze bedoelen dat hij of zij de hele dag door kletst.