Vieze kerels op het web: ‘Mijn dochter (9) kwam in haar onschuld terecht op een chatsite van pedo’s’

28.01.2022 09:25
vieze kerels web Beeld: Pexels

Sonja en haar vriendinnen vinden het maar eng: al die rare mannen op internet. “Mijn negenjarige dochter wilde best haar shirt omhoog doen voor die leuke vlogger.”

Ik was tien jaar toen hij me in zijn macht kreeg. Ik had een oproepje geplaatst: ‘Penvriendin gezocht die van paarden houdt’. Binnen enkele dagen lagen er tientallen brieven op de deurmat. Een daarvan was van Kris en ik had geen idee dat zij in werkelijkheid een volwassen man was. Op de foto die Kris meestuurde zag ik een vrolijk meisje van elf met bruine krullen. Ze hield van paarden. En kamperen. Dat laatste deed ze iedere zomer met haar vader, moeder en zusjes.
 

Camping zonder kleren

Die zomer ging Kris kamperen in België. Ze schreef dat haar ouders voor een bijzondere plek hadden gekozen: een camping waar je zonder kleren rondliep. Kris vond het raar, maar ook een beetje spannend. Na de vakantie zou ze me er uitgebreid over schrijven. Misschien zou ze ook een paar foto’s meesturen van haar vakantievriendinnen en de omgeving. Ze vroeg me het niet aan mijn ouders, broers en zus te vertellen. Dat vond ze gênant.

Ik beloofde haar mijn mond te houden. Voortaan hadden we een geheim. Een briefgeheim.
 

Foto’s

Bijna een jaar schreven we over van alles en nog wat. We stuurden elkaar foto’s van het kerstdiner en verjaardagsfeestjes. Op een dag vroeg ze me of ik ook eens een foto wilde sturen waarop ik zonder kleren stond. Zij had mij immers ook zo’n plaatje gestuurd. Ze schreef me dat ik met een camera voor de spiegel kon gaan staan. Dat was leuk en spannend. En zij kon het weten. Ze deed het heel vaak.

Ik stond al bijna poedelnaakt met een wegwerpcamera voor de spiegel, toen mijn zus optrad als reddende engel. Zij vond de brieven en foto’s en schakelde mijn ouders in. Die hadden meteen door dat Kris hoogstwaarschijnlijk een pedofiel was. Ze gooiden het bewijsmateriaal weg en banden hem uit mijn leven.
 

Niet overdreven

Het is nu twintig jaar later en ik denk regelmatig terug aan ‘Kris’. Nog een paar jaar en dan kan een type als hij zijn zinnen zetten op mijn bloedeigen dochter. Ze is pas zeven en het lijkt misschien wat voorbarig, maar ik vind het niet overdreven als ik afga op wat ik zo om me heen hoor.
 

Jungle van gestoorde mannen

Het gros van de acht- en negenjarigen is kind aan huis op het web – het speelveld voor pedofielen. Vrijwel alle kinderen van twaalf jaar hebben een eigen social media account waar ze gemiddeld één tot drie uur per dag zoet mee zijn. Een derde van de meisjes spendeert er zelfs vijf uur per dag aan.

Mijn maag draait zich om als ik bedenk dat mijn dochter straks zo veel tijd doorbrengt in een jungle waarin het wemelt van de gestoorde mannen. De angst slaat helemaal toe als ik cijfers over seksueel misbruik op internet lees. Een op de vier jongeren wordt online seksueel benaderd door foute mannen. Het gaat om erotische opmerkingen, een foto of seksueel getinte voorstellen. Vooral pedofielen hebben het gemunt op jonge kinderen. Hoe jonger, hoe beter.
 

Likes van onbekenden

Lisa (40) moeder van Pip (12) en Jesse (7), weet maar al te goed hoe naïef kinderen kunnen zijn. Pip heeft sinds een paar maanden een eigen Facebook- en Instagramaccount.

Ze vertelt: “We hebben de privacy goed ingesteld, en toch krijgt ze op haar profielfoto – die wel door iedereen kan worden bekeken – regelmatig likes en reacties van onbekenden. Laatst accepteerde ze een vriendschapsverzoek van een wildvreemde jongen. Toen ik vroeg waarom ze dat deed, zei ze: ‘Hij zag er wel leuk uit.’ Dit antwoord benauwt me. Het liefst wilde ik meteen haar account opheffen, maar dat kan ik niet maken. Social media horen nou eenmaal bij het leven van een twaalfjarige. Sindsdien houd ik haar digitale activiteiten streng in de gaten.”
 

Chatten

Ebony (37) ondervond aan den lijve waarom het noodzakelijk is op het web een vinger aan de pols te houden. Haar dochter Tiffany (9) kwam in al haar onschuld terecht op een chatsite van pedo’s.

“Tiffany is helemaal gek van vloggers als Enzo Knol”, vertelt ze. “Ze vlogt ook zelf en heeft haar eigen YouTube-kanaal. We hebben haar een camera cadeau gegeven waarmee ze filmpjes maakt op school, thuis en op straat. Die laat ze altijd eerst aan ons zien. Soms kunnen kinderen met bekende vloggers als Enzo Knol chatten op Omegle, een site waarop je via de webcam met onbekenden praat. Zo kwam ze op die pedo-website terecht.

Ze zat met een vriendje op haar kamer. De man die haar aansprak had zijn camera uitstaan. Hij vroeg: ‘Hé hoe gaat het?’ En een paar minuten later: ‘Mag ik je buik eens zien?’ Dat deed ze. Twee keer zelfs. Vervolgens kreeg ze een masturberende engerd te zien. Gelukkig liep haar vriendje naar beneden om ons te waarschuwen. Hij zei: ‘Tiffany deed twee keer haar shirtje omhoog’. Mijn man en ik wisten niet hoe snel we boven moesten komen. Toen ik zag wat er allemaal op die chatsite stond, werd ik hondsberoerd. Er kwamen beelden voorbij van mannen die op bed lagen. Verschrikkelijk.”
 

Lees ook
‘Mama, vandaag op school was er een man in een busje, zonder broek’ >

 

Grooming

Heleen Timmerman, pedagoog bij expertise- en behandelcentrum Fier, ziet steeds meer slachtoffers van grooming, zoals digitale kinderverleiding wordt genoemd. Ze vertelt over een elfjarig meisje dat op social media ruim vijfhonderd vrienden had. “Binnen een half jaar tijd verstuurde ze naar meer dan veertig onbekenden pikante foto’s en soms maakte ze webcam-afspraakjes. Ze zag totaal niet in dat die jongens en mannen misbruik maakten van haar naïviteit.”

Volgens Heleen Timmerman zijn er kinderlokkers die zich voordoen als Justin Bieber-lookalikes; ze versturen honderden meiden vriendschapsverzoeken in de hoop dat ze één keer scoren. Er zijn loverboys die via forums pubermeiden inpalmen. En pedofielen die via de chatfuncties van games als Habbo Hotel en Clash of Clans het leven van jonge kinderen binnendringen. Het is daarom belangrijk je kind goed voor te lichten.  Heleen: “Het is net als met verkeersles. Je wacht niet eerst op een ongeluk voordat je kinderen de verkeersregels uitlegt.”

Maar hoe vertel ik een zevenjarige dat ze voorzichtig moet zijn op het web, zonder dat ze gaat denken dat iedere jongen een pedo kan zijn? Volgens Ebony moet je gewoon duidelijk en eerlijk zijn. “Mijn dochter wilde niet dat ik het iemand zou vertellen, maar ik heb toch de ouders van haar vriendjes en vriendinnetjes ingelicht. Ik heb Tiffany uitgelegd dat dat belangrijk is, omdat het heel erg is wat er is gebeurd. Dat snapte ze. School pakte het ook onmiddellijk op.”
 

Blocken

Ik ga zelf zo veel mogelijk foute sites blocken. Er bestaan programma’s om nep-accounts op te sporen. Maar bovenal zet ik in op een wakend oog. En de tip van Ebony om duidelijke regels op te stellen. “Tiffany mag alleen nog beneden op de laptop. Het scherm moet zo staan dat mijn man en ik er zicht op hebben. Ook staan er codes op de computer, zodat ze eerst moet vragen of ze erop mag. En het cameraatje van de laptop hebben we kapotgemaakt. Het zal ons niet meer gebeuren dat er beelden van binnen naar buiten komen of andersom.”
 

Dit artikel heeft eerder in Kek Mama gestaan.

 

 

Meer Kek Mama? Schrijf je hier in voor de nieuwsbrief >