Dit type deken verhoogt de kans op wiegendood

21.06.2024 15:31
verzwaringsdeken Bron: Unsplash

Een verzwaringsdeken lijkt de ideale uitkomst als jouw baby moeilijk in slaap komt of vaak wakker wordt, maar uit onderzoek blijkt dit minder onschuldig te zijn dan we denken. Zo’n verzwaringsdeken brengt namelijk wat risico’s met zich mee, zo zegt een expert.

Mieke Cotterink is expert in kinderveiligheid bij VeiligheidNL, waarbij ze adviezen geeft over veilig slapen, om zo de mogelijke kans op wiegendood te voorkomen. Zij raadt het gebruik van verzwaringsdekens bij kinderen onder de twee jaar oud af. Dit heeft vooral met de verschillende slaapposities van je baby te maken.

Een veilige slaaphouding

Waar de veiligste slaaphouding voor een baby op de rug is, kan het omrollen naar de zij of buik al een stuk onveiliger zijn. Een verzwaringsdeken kan dit extra moeilijk maken, doordat je baby tijdens het omrollen extra gewicht met zich meedraagt. Met name het weer terugrollen naar de rug kan een stuk lastiger worden. ”En dat is een risico voor wiegendood.”

Diepe slaap

Waar wij als volwassenen het meeste uitrusten als we in een diepe slaap liggen, is dit voor jouw baby niet perse beter. Cotterink geeft aan dat dit de kans op wiegendood juist kan verhogen. “Zover ik weet is niet aangetoond dat baby’s dieper slapen onder een verzwaringsdeken, maar dat zou natuurlijk wel kunnen. Bij volwassenen lijkt het dat effect wel te hebben.”

Verzwaringsslaapzakken

Doordat veel producenten dit weten, worden er in plaats van verzwaringsdekens al verzwaringsslaapzakken verkocht, maar dit blijkt zelfs nog slechter te zijn. “Bij een slaapzak zit het extra gewicht aan de borstkant. Als kinderen dan omrollen naar de buik, nemen ze dat gewicht als het ware mee – en is het extra moeilijk het mee terug te nemen.”

Wel veilig bij peuters

Vanaf de peuterleeftijd kan een verzwaringsdeken wel veilig gebruikt worden, mits het deken zelf geschikt is voor de leeftijd en maximaal 10 procent van het lichaamsgewicht van je peuter is.

Bron: LINDA

In ons Kek Mama magazine lees je de mooiste verhalen, herkenbare columns en de leukste fashion en lifestyle tips. Abonneer je nu voor slechts € 29,95 per jaar en ontvang de glossy als eerste op je deurmat.