Waarom hechting met je baby zo belangrijk is

14.01.2019 09:12
hechting-met-baby

Na maanden fantaseren over hoe dat ‘moeder zijn’ nu voelt, ligt-ie daar eindelijk: je kersverse baby. En ondanks dat je op zo’n moment al gauw tot over je oren bent, is een goede hechting na de geboorte heel belangrijk.

Waarom? Wij leggen het je uit.

 

Sociaal-emotionele ontwikkeling

Uit onderzoek blijkt dat een goede hechting tussen ouder en kind bijdraagt aan de gezondheid en aan de sociaal-emotionele ontwikkeling van je baby, ook op latere leeftijd. Hormonen en instinct helpen je een heel eind op weg om je baby de geborgenheid te geven die het nodig heeft, maar toch is het fijn om te weten waar al dat knuffelen, zingen en en kletsen nou precies goed voor is: 

 

1. Baby’s hebben huidhonger

Niets lekkerder dan huid-op-huidcontact; na negen maanden in je buik is het wennen aan de buitenwereld. En waar kan dat beter dan tegen de blote borst van je vader of moeder? Je baby ruikt je geur, hoort je hartslag (een geluid dat hij al kende vanuit de baarmoeder), het is lekker warm én via de huid maakt je baby het meeste contact met de wereld om zich heen. Daarbij: uit onderzoek blijkt dat baby’s die veel fysiek contact hebben, beter groeien.

 

Lees ook
‘Onze peuter slaapt ’s nachts vaak bij ons in bed. Is dat slecht voor zijn ontwikkeling?’ >

 

2. Interactie is ’the key’

Je kunt een pasgeboren baby niet vaak genoeg aanraken, aankijken en dragen. Want hoewel je kind lichamelijk groeit als kool, kan het sociale brein zich niet ontwikkelen als er geen interactie is. Ga daarom in op alles wat je bij je baby ziet, hoort en ervaart. Baby’s moeten het gevoel krijgen dat ze er mogen zijn, dat zijn behoeftes ertoe doen en bevredigd worden. Zo kunnen de hersenen zich goed ontwikkelen.

 

3. Praten of zingen werkt rustgevend

Ook praten en zingen zijn belangrijk. Je stem is voor je kind al bekend vanuit de baarmoeder en werkt daarom vaak enorm rustgevend. Althans, als je het niet op maximaal volume doet ;-).

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >