Verkleurde tand bij je kind: wat is er aan de hand?

31.07.2019 22:48
tandverkleuring bij een kind Beeld: Shutterstock

Ineens zie je dat de tand van je kind erg geel, grijs of zelfs blauw kleurt. Wat is er aan de hand en moet je dan direct naar de tandarts? Wij leggen het je uit.

Je kind wordt geboren met een melkgebit. De eerste tandjes daarvan komen meestal door als hij tussen de vijf en acht maanden oud is. In de loop van de tijd gaat hij wisselen en wordt het melkgebit vervangen door een volwassen gebit. Dit proces duurt tot een kind ongeveer 14 jaar oud is.

 

De kleur van het gebit

Een melkgebit is voornamelijk wit van kleur. Maar na het wisselen, zijn de tanden en kiezen van je kind meestal wat geler – dit is normaal. De tint verschilt per persoon. Tanden bestaan namelijk uit tandbeen en glazuur. De kleur van het tandbeen en de dikte van het glazuur bepalen de exacte kleur van de tanden en kiezen van jouw kind.
 

Verkleuring

Wie veel koffie of thee drinkt, kan na verloop van tijd wat bruinige tanden krijgen. Je noemt dit een uitwendige verkleuring. Om de tanden weer mooi te laten worden, kan de tandarts het gebit polijsten.

Lees ook:
Dit moet je weten over het gebit van je kind >

 

Is de tand van je kind wat grijzig van kleur, of juist blauw? Of ziet de tand er wel heel geel uit vergeleken met de rest van zijn gebit? Dan moet je alert zijn, want dat hoort niet. Er is dan sprake van een inwendige verkleuring. Ga in dat geval altijd met je kind naar de tandarts.

De oorzaak kan het afsterven van een tandzenuw zijn, wat bijvoorbeeld kan gebeuren als je kind hard is gevallen op zijn gezicht of als hij een harde klap op de tand heeft gehad. Kleurt de tand erg geel, grijs of blauw, dan noem je dat ook wel een dode tand. Er is geen reden tot paniek, want ook een inwendige verkleuring kan door een tandarts worden hersteld. Bijvoorbeeld met een bleekbehandeling of de verkleuring wordt weg geslepen en opgevuld met tandkleurig materiaal.

 

Bron: Tandheelkunst

 

Nog meer Kek Mama?
Volg ons op Facebook en Instagram. Of schrijf je hier in voor de Kek Mama nieuwsbrief >