Van geel tot zwart: alles wat je moet weten over de ontlasting van je baby

12.04.2023 08:00
luiers ontlasting baby

Vlak nadat je baby geboren is begroet hij de wereld met z’n eerste portie ontlasting. Die is zwart van kleur. Later wordt het geel en uiteindelijk bruin. Hoe zit dit precies?

De eerste ontlasting van je baby noem je meconium. Dit is gevormd door het inslikken van vruchtwater in de baarmoeder. Het is plakkerig, kleverig en zwart van kleur – en je ruikt er niets aan. Je baby zou dit goedje binnen 48 uur na de geboorte moeten produceren.

Als je borstvoeding geeft, krijgt de ontlasting van je baby daarna al snel een mosterdgele kleur. Het is smeuïg of waterig van structuur en ruikt wat friszuur. Bij flesvoeding is de ontlasting meestal wat dikker. Ook dan is de ontlasting gelig van kleur. Pas als je baby begint met het eten van vast voedsel, wordt de poep langzaam bruin van kleur.

Hoe vaak poept een baby?

Dit is lastig te zeggen, want geen baby is hetzelfde. Net als bij volwassenen poept de één meerdere keren per dag en de ander maar eens in de paar dagen. Beide is heel normaal. Zolang je baby er goed uitziet, goed drinkt en de ontlasting er goed uit komt, is er niets aan de hand.

Normaal gesproken is babypoep vrij dun en vloeibaar. Niet voor niets noemen we het soms ‘spuitluiers’ als een baby in één keer heel veel ontlasting produceert en het goedje wel tot in z’n nek kan zitten… Als je baby ouder wordt, verandert de structuur naar een wat meer vastere vorm.

Let wel op dat de ontlasting niet te droog of dik wordt, want dan kan er sprake zijn van obstipatie. Te dun of heel waterig is weer het andere uiterste, dan heeft je baby wellicht diarree.

Lees ook: 9 bizarre dingen die ouders voor hun kind doen (ja, jij vast ook) >

Wanneer moet je alert zijn op de ontlasting van je baby?

Zoals gezegd gaat de kleur van de ontlasting bij een gezonde baby van zwart naar geel en uiteindelijk bruin. Maar rood- of groenachtig kan ook voorkomen. Is er dan meteen reden tot paniek? Nee. Vaak heeft het gewoon te maken met de voeding die je baby heeft gegeten. Bij sommige kleuren moet je echter wel alert zijn, want dan kan er mogelijk wel iets aan de hand zijn.

Wij zetten de verschillende kleuren ontlasting van baby’s voor je op een rij:

Groene ontlasting

Kinderen en volwassenen hebben wat groenige ontlasting als ze bijvoorbeeld spinazie hebben gegeten. Je baby krijgt dit nog niet op jonge leeftijd, maar zijn poep kan toch groen van kleur zijn – vooral als je baby flesvoeding krijgt. Dit komt omdat er in kunstvoeding toegevoegd ijzer zit.

Ook als je baby na een paar maanden z’n eerste tandjes krijgt, kan ontlasting groenig van kleur zijn.

Oranje ontlasting

Zodra je baby begint met de eerste hapjes fruit en groenten, zoals wortels, kan het zijn dat je wat oranje poep in z’n luier terug zal vinden. Maar ook kleurstoffen en medicijnen in jouw moedermelk kunnen de oorzaak zijn.

Rode ontlasting

Tenzij je baby rode bietjes heeft gehad, moet je bij roodachtige ontlasting opletten. Het kan zijn dat je baby een scheurtje heeft bij zijn anus, maar het kan ook gaan om een bloeding in zijn maag of darmen. Een belletje naar de huisarts is dus verstandig.

Wit of grijze ontlasting

Ook bij deze kleur raadpleeg je het beste je huisarts, want witte of grijze ontlasting duidt meestal op een probleem met de lever of galwegen.

Bruine ontlasting

Hier gaat je baby uiteindelijk naar toe; des te meer vast voedsel hij eet, des te bruiner zijn ontlasting zal worden. En een bijkomend voordeel: het luchtje is wat beter te verdragen dan de eerste paar maanden.

Bron: ZwangerenportaalLa Leche League

Lees elke maand de mooiste verhalen, meest herkenbare columns en de leukste tips voor jou en je kids. Abonneer je nu op Kek Mama en krijg tot 45% korting.